Zuyderzee, IJburg Amsterdam

Utiliteitsbouw

Dedato ontwerpers en architecten

Maatschap Zuyderzee O.G.

Hercuton, Vlijmen

Danzig Development B.V. / Zuyderzee

Dedato ontwerpers en architecten – Dick Venneman

Via Hercuton

deels: Londen & van Holland ( accountants en juristen), deels nog te huur

Zuyderzee, IJburg Amsterdam

Omschrijving
Dit pand staat aan het water op het Steigereiland, naast de brug die de entree vormt tot IJburg in Amsterdam. Vanaf de snelweg is het een robuust gebouw dat vooral opvalt door de houten gevels rondom. Van dichtbij is het juist een transparant gebouw met een verrassende open/dicht structuur. De dichte zijgevels op de begane grond verbergen nog gedeeltelijk de parkeergarage. Erboven zijn de gevels rondom samengesteld uit verdiepingshoge glasstroken tussen doorgaande houten lamellen in vast stramien. Alleen aan de zonzijde is het glas afgewisseld met gesloten stroken.

De gevel aan de waterzijde heeft ruime balkons met glasbalustrades voor een optimaal uitzicht. Aan de straatzijde is de grote glazen entreegevel heel uitnodigend. Een  tribune-achtige trap loopt over de gehele breedte naar binnen door. Buiten te gebruiken als informeel terras, binnen als etalage voor voor toonzaal of bedrijf. In het interieur is het hout ook toegepast op trappen en deels als wandafwerking. Vanuit de hoge binnenruimtes zijn er rondom doorzichten naar het water. Door toepassing van betonkernaktivering in combinatie met een eigen bron is de installatie energiezuinig en staan er geen radiatoren voor het glas.

Eenvoud in vormgeving, toepassing van hout en een sterke vertikale belijning transformeren deze prefab-betonconstructie in een stijlvol en elegant gebouw.

Een “Basic” gebouw - materialen en duurzaamheid
Het pand is ontworpen met duurzame en/of recyclebare materialen: beton - glas - aluminium - hout(FSC-gecertificeerd. In het interieur
is geen onnodige afwerking (geen systeemplafonds) toegepast, en al het schilderwerk is op waterbasis. De installatie is energiezuinig door aanleg van een monobron en bijbehorende regeltechniek waardoor de temperatuur van het grondwater optimaal wordt gebruikt voor verwarming/koeling. De leidingen lopen door vloeren/plafond, z.g. betonkernaktivering (laag temperatuursysteem).
De basisverlichting bestaat uit een energiezuinig hoogfrequent TL-systeem en is daglichtgestuurd, waardoor de lichtsterkte in het pand zich aanpast. Aan de zonzijde zijn de gevels bewust ontworpen met 50% minder glas waardoor er zomers minder gekoeld hoeft te worden.

Toegepast Hout
De gevelbekleding op de begane grond is Louro vermelho (ook wel Louro gamela genoemd).  Voor de 1e en 2e verdieping zijn 169 doorlopende stijlen geplaatst, uitgevoerd als gelamineerd Iroko. Ook de constructie van het inpandige balkon is vervaardigd uit Iroko en binnen is het gebruikt voor de traptreden en de betimmering rondom de kernen.

Hout en vormgeving
De eenvoud van dit pand, met zijn een prefab-betonstructuur, wordt verbyzonderd door de toevoeging van hout. Robuust van opzet, maar toch elegant in belijning. De kwaliteit en de warme kleur en van het hout is zowel binnen als buiten in mooi contrast met het ruwe beton.

Dit gebouw maakt deel uit van een randgebied met bedrijfspanden, dat enerzijds grenst aan woongebied, en anderzijds een blikvanger is vanaf het water en de snelweg.

Het past in de nieuwe filosofie dat meer aandacht moet zijn voor de kwaliteit in vormgeving van bedrijventerreinen. Door de toepassing van hout heeft het gebouw een meer menselijk en vriendelijk karakter. De houten gevel onderstreept ook als het ware de duurzame bouwkundige maatregelen die genomen zijn. De uitstraling van het pand komt ten goede aan de duurzaamheid van het totale bedrijventerrein.  

Houttoepassingen binnen het project

  • Buiten:  gevelbekleding en stijlen rondom, Binnen:  wandbekleding en trappen
  • Toegepast hout: Louro Vermehlo en Iroko

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Multi-disciplinair ontwerpbureau: Architectuur, Interieurarchitectuur, Retail, Grafische vormgeving, Nieuwe media ( websites etc.).

Website: www.dedato.com

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes