WoningbouwOnixZorggroep Apeldoorn, JP van den Bent Stichting, Woudhuis VastgoedRoosdom TijhuisWoudhuis VastgoedHaiko MeijerZorggroep Apeldoorn, JP van den Bent Stichting |
Omschrijving
Zorgerf
Aan de rand van Apeldoorn is tussen de kassen, landgoed, een volkstuin en een toekomstig te bouwen woonbuurt een zorgerf gerealiseerd waarin hout een belangrijke karakterdrager is. Stedenbouwkundig werd door Apeldoorn aangegeven dat er gerefereerd zou moeten worden aan boeren erven. Onix heeft hierbij de thema’s formaliteit en informaliteit, als ook het belang van het schuurtje geïntroduceerd. Met een aannemer die vanuit zijn standaards moest werken hebben wij in bouwteam een materialisatie en detaillering ontwikkeld wat binnen deze context mogelijk was.
Noorse en Japanse invloeden zijn geïntroduceerd om van de letterlijkheid van bekende Oost Nederlandse boerderijvormen af te komen. De kapvormen in relatie tot de zorgfunctie zijn onmogelijk. Door de inspiratie van elders te halen is een mooi nieuw woonkarakter toegevoegd in Apeldoorn. De gebouwen zijn als ensemble ontworpen, waarbij er zowel een hiërarchie aanwezig is, als ook dat alle gebouwen in feite hun eigen unieke plek en uitwerking heeft. De hoodtoegang is vanaf de Terwoldseweg, maar ook vanaf de oostelijke kant kunnen de gebouwen ontsloten worden. Op het erf is er zicht op de omgeving rondom en is er een bewuste relatie gelegd naar het volkstuinencomplex. Hierdoor ontstaat er voor de cliënten een mogelijkheid voor een ommetje. De in het programma ontbrekende schuur is wel in ontwikkeling door Onix meegenomen en heeft uiteindelijk onder ‘Ons Schuurtje’ de betekenis van dagbesteding gekregen en kan in de toekomst ook dienstdoen in het kader van omgekeerde integratie als kinderboerderij waar kinderen uit de buurt naar toe kunnen.
De houten gevel
Grof bezaagd geplatoniseerd vuren en douglas met een brandpreventieve impregnatie is gebruikt als hout in de gevel. Het voorste en achterste gebouw zijn aan de bovenkant uitgewerkt in hout en hebben een gerende gevel. De twee oostelijk gelegen gebouwen hebben een onderkant uitgewerkt in hout en hebben een licht aftrappende gevel. De schuur is volledig in hout uitgewerkt. Het trappenhuis aan de achterkant van het voorste gebouw is uitgewerkt als opengewerkt houten gevel geïntegreerd in het totaal.
Het geïntegreerde houten kozijn
De kozijnen zijn weggedetailleerd achter de houten beplanking. Als waterdruppels aan een blad zijn de vooruitstekende kozijnen vlak gedetailleerd met de bovenliggende uitkragende gevel. In de gevels wordt op deze manier ook een extra accent aan de gevel gegeven.
Het houten balcon
Onderdeel van de houten gevel zijn ook de geïntegreerde houten balcons. Zoals de kozijnen als druppels aan de gevels hangen, groeien de balcons als houten uitstulpingen uit de gevel. De onderkant en zijkanten van de balcons zijn volledig met houten planken voorzien, de voorkant is transparant glas, zodat de bewoners vanuit de kamer zicht op het erf hebben. De boven elkaar liggende woningen zijn gespiegeld, zodat de balkons en ramen als een zwerm over de gevel zijn verspreid en er juist meer onderling contact via de verschoven balcons mogelijk is. Door de robuuste omlijsting van de houten balcons maakt het niet veel uit wat er op het balcon staat, elk balconinterieurtje is op zich ingelijst.
Houttoepassingen
Op het zorgerf is het hout als gevelbekleding een belangrijke karakterkenmerk. Met het hout zijn verfijnde balcon/ kozijn en geveldetails in bouwteam met de aannemer op een eenvoudige wijze uitgewerkt.
Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Onix is een internationaal werkend architectenbureau dat voornamelijk in het noorden van Europa werkzaam is. Het moederbedrijf in Groningen en de vestiging in Helsingborg Zweden tellen ruim 20 medewerkers. De leiding van beide vestigingen is in handen van Onix’ oprichters, Alex van de Beld en Haiko Meijer, in samenwerking met Allart Vogelzang en Berit Ann Roos. Onix werkt aan architectuur en stedebouw opgaven maar ook aan kunstinstallaties.
Website: www.onix.nl