Zorgboerderi De Hulst

Utiliteitsbouw

FARO Architecten

WarmThuis

Nat en zn, Stompetoren

Bouwcompganie en WarmThuis

FARO Architecten (i.s.m. Sander Douma Architecten)

Oud Bouwconstructies en BSH

WarmThuis

Zorgboerderi De Hulst

Omschrijving
Op het erf van stolpboerderij De Hulst, aan de rand van de Schermer bij Oterleek heeft FARO in opdracht van Warm Thuis en Bouwcompagnie een erf met woonschuren ontworpen. Het plan huisvest woongroepen voor ouderen met dementie. De beeldbepalende bestaande historische stolpboerderij is gerestaureerd, samen met twee bestaande schuren. Daarnaast zijn drie nieuwe schuren aan het ensemble op het erf toegevoegd. Twee lage schuren en een kapschuur, alle drie pal aan het erf.

Geïnspireerd door de visie op kleinschalige zorg van Warm Thuis, heeft FARO op een eigentijdse manier de woningen voor telkens zes bewoners ontworpen. Met als inspiratie de vertrouwde vorm van een schuurhuis op een boerenerf zijn de zorgwoningen ontworpen als schuurwoningen en niet als woonschuren. Een schuurvolume met binnen een duidelijk woonkarakter. De woonkamers hebben een geweldig uitzicht en grote vrije hoogte; de ruimtelijkheid van het wonen in een schuur komt hier volledig tot zijn recht. Uitgangspunt voor de architectuur is een zwarte schuur met een herkenbaar silhouet. Er zijn witte accenten aan de gevels van de schuren toegevoegd om te refereren naar de archetypische schuur uit het verleden. Daarnaast zijn op de koppen van de volumes uitsneden gemaakt, waardoor veranda’s met beschutte buitenruimtes en entrees ontstaan. Extra kwaliteit wordt meegegeven aan dit plan door een duurzame energie- en waterhuishouding en het gebruik van duurzame materialen.

Motivatie

Vormgeving
Uitgangspunt voor de architectuur is een zwarte houten schuur met een herkenbaar silhouet. Er zijn witte accenten aan de gevels van de schuren toegevoegd om te refereren naar de archetypische schuur uit het verleden. Daarnaast zijn op de koppen van de volumes uitsneden gemaakt, waardoor veranda’s ontstaan met beschutte buitenruimtes en entrees. In de gevel zijn de deuren volledig weggedetailleerd en de ramen terughoudend geplaatst om het schuurachtige karakter te versterken. De schuurachtige hoge kap geeft aan de binnenzijde extra woonkwaliteit.

Kwaliteit
Voor de materialisering van de schuurwoningen is voornamelijk hout gebruikt. Niet alleen omdat dit qua milieubelasting een goede keuze is, maar ook omdat het in houtskeletbouw eenvoudiger is om dikkere isolatiepakketten te integreren. Daarnaast maakt de keuze voor houtskeletbouw het ook mogelijk om het grootste deel van de zowel de constructie als de gevel te prefabriceren, wat er voor zorgt dat de hoeveelheid afval (ook op de bouwplaats) aanzienlijk vermindert kan worden. Verder heeft prefabricage ook nog tal van andere voordelen, waar bouwsnelheid er een van is. Ook kunnen de gebouwonderdelen onder geconditioneerde omstandigheden geproduceerd worden, waardoor de kwaliteit en de luchtdichtheid van de onderdelen beter te waarborgen zijn. Met name de luchtdichtheid draagt in positieve zin bij aan de energiezuinigheid van de gebouwen.

Duurzaamheid
De zorgwoningen op de Hulst zijn zeer energiezuinig. Om de warmtebehoefte zoveel mogelijk te beperken is er voor gekozen om extra zwaar te isoleren. Uiteindelijk heeft de volledige gebouwschil een Rc van 5,0 gekregen. Voor de beglazing is gekozen voor traditionele HR++ beglazing. Voor de primaire warmtebehoefte wordt gebruik maakt van bodemwarmte middels een warmtepomp. Verder wordt warmte opgewekt door de zon middels zonnecollectoren die als vacuümbuiscollectoren zijn geïntegreerd in de pergola’s van buitenruimten. Voor de piekbelasting voorzien eenvoudige HR-ketels in de restantbehoefte. De woningen zijn volledig voorzien van lage temperatuur vloerverwarming, wat voor de doelgroep zeer comfortabel is en ook energetisch verantwoord.
Imagoversterking van de branche
De keuze voor mooie materialen heeft een grote invloed op de esthetische kwaliteit. Gebouwen die op een mooie manier verouderen, hebben een langere levensduur. Mooie en kwalitatief goede producten hebben echter niet altijd de laagste milieubelasting, maar als hierdoor een gebouw langer blijft staan is dit secundair in de keuzes voor materialen. De balans in dit project valt naar een mooi en duurzaam gebouw van eerlijke materialen.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
FARO werkt graag met opdrachtgevers aan projecten met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Deze betrokkenheid uit zich zowel in werkwijze als in het gebouwde resultaat. Sociaal, ecologisch en architectonisch zijn de trefwoorden.

Website: www.faro.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes