Woonwerkhuis Wurzinger Hoedaya

Woningbouw

Anja Lübke en Julia Hevemeyer

Gaudi Hoedaya en Ursula Wurzinger

Enicon, ‘s-Hertogenbosch

Gaudi Hoedaya en Ursula Wurzinger

Anja Lübke en Julia Hevemeyer

Pieters Bouwtechniek, Utrecht

Gaudi Hoedaya en Ursula Wurzinger

Woonwerkhuis Wurzinger Hoedaya

Omschrijving
In het kader van de herstructurering van de havengebieden in Rotterdam hebben 21 particuliere opdrachtgevers de kans gekregen hun eigen woonwensen te realiseren. Op het laatste vrije kavel op Katendrecht is een bijzonder woonwerkhuis ontstaan.

Waar het wonen begint en het werken stopt bepalen de bewoners zelf, afhankelijk van hun behoeftes, in flexibel te gebruiken ruimtes. Apart en toch met elkaar verbonden, extrovert en introvert, licht en donkertegenstellingen beïnvloeden de waarneming van de ruimtes en maken deze interessant. Een blijkbaar piranese trappenvlucht wordt door verrassende doorzichten gebroken, de verschillende ruimtes worden onderdeel van het geheel.
In de onderste verdiepingen legt het gebouw contact met zijn omgeving, op de bovenste verdieping wordt het huis steeds introverter. De laatste, alleen door een daklicht beschenen trap eindigt alleen de schijn naar in het niets: een deur opent zich naar de serre met een bijzondere uitzicht over haven en stad.

Houttoepassingen
Ruwbouw, trappen en inbouwkasten: massief houten delen (KLH), gevelbekleding: Accoya, houten kozijnen en deuren (FSC )

Motivatie
Dit project laat bij uitsteek zien dat het gebruik van hout in zo veel mogelijke onderdelen en op heel verschillende manieren tot een heel bijzonder gebouw kan leiden.

De beleving van de ruimtelijkheid wordt door de consequente inzet van een materiaal nog versterkt: het huis is in zijn geheel uit massieve houten delen gebouwd. Het lijkt op een op een massief blok hout waaruit de ruimtes uitgesneden zijn.
Ofschoon de houten delen aan de binnenkant gewhitewashed zijn blijft het hout zichtbaar en tastbaar. De ogenschijnlijk streng geometrische vormen worden door de tactiliteit van het materiaal gecomplementeerd.
In tegenstelling tot de zachte, lichte binnenkant is de buitengevel robuust en donker. De op zich zelf staande, tijdloze karakter van het huis wordt door het uniforme zwarte omhulsel nog benadrukt en valt meteen in het oog. De horizontale houten bekleding van Accoya wordt door de grote, ten opzichte van elkaar verspringende, openingen onderbroken.

Duurzaamheid zonder veel technische impact was leidend in het ontwerpproces. Het gebouw moest aan de stadsverwarming aangesloten worden waardoor de mogelijkheden van de inzet van alternatieve energiebronnen beperkt was. In de opzet van de installatietechniek is wel rekening gehouden om dit in een later stadium alsnog te doen: zonnecellen en zonnecollectoren kunnen zonder problemen aangesloten worden.

Bij de materiaalkeuze van de ruwbouw (kruislagenhout), de isolatie (pavatex), de gevel en het interieur waren duurzaamheid en lage emissiewaardes de uitgangspunt.
Voorbeelden hiervoor zijn de geïmpregneerde geveldelen van Accoya, de behandeling van alle oppervlaktes met oplossingsvrije verven en beitsen, het gebruik van linoleum en C2C tegels voor de vloeren.
De trappen en inbouwmeubels zijn zo veel mogelijk uit de reststukken van de ruwbouw geproduceerd om de afval in de fabricage te minimaliseren.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Ontwerp, technische uitwerking, contractvorming en bouwbegeleiding.

Website: www.eenhuisopkatendrecht.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes