Woonhuis Klestadt Vinkeveen

Woningbouw

Schuurman architecten

dhr. J. Klestadt

Koertsbouw bv

dhr. J. Klestadt

dhr. H. Schuurman

Bureau Goudstikker de Vries

dhr. J. Klestadt

Woonhuis Klestadt Vinkeveen

Omschrijving
De locatie is een terrein gelegen aan de Vinkeveense plassen dat oorspronkelijk uitsluitend voor recreatie bestemd was. De afgelopen jaren is deze bestemming onder druk van de bewoners qua bestemming gewijzigd in permanente bewoning. Voor de bebouwing van de percelen gelden de restricties van 60 m2 maximaal grondvak, een te betrachten afstand van 3 meter tot de erfgrenzen, en een derde laag die terugliggend ten opzichte van het hoofdvolume uitgevoerd is. Het hoofdvolume wordt hierdoor grotendeels door de regelgeving bepaald, in de wandelgangen het “raketmodel” genoemd. Er verrees in enkele jaren tijd menig raketmodel, zo ook op Plaswijk 59.


Gekozen is voor een uitvoering in verticale Red Cedar delen, gekierd gemonteerd op zwart doek. Een gedeelte van de ramen is verholen uitgevoerd door voorlangs gemonteerde delen waarbij telkens om en om één deel weggelaten is. Op dezelfde manier wordt de balustrade op de rondgang van de tweede verdieping gevormd. Het geheel geeft vanuit enkele standpunten, zoals aan de openbare zijde, een enigszins gesloten beeld. Aan de privé zijde is het woongedeelte middels een glaspui van 5x5 meter open en licht, georiënteerd op de tuin en het water.


In het interieur zijn de forse Douglas balken (circa 1 meter hart op hart) in het zicht gelaten. Een vide in combinatie met de glaspui in de westgevel geven het interieur ruimtelijkheid en warmte van de zon.

Houttoepassingen binnen het project
Geveldelen: Asian red cedar.
Constructie: cls vuren.
Vloerbalken: douglas.
Kozijnen/deuren: meranti.

Motivatie inzending

Vormgeving
eenvoudige hoofdvorm met strakke detaillering.
Contrast gesloten-open: verholen ramen, gesloten vlakken en balustrade (uitgevoerd met het zelfde materiaal als de gevelafwerking) versus de forse pui aan de privé/tuinzijde. De ruimtelijkheid in het interieur ontstaat middels de pui en een vide . De Douglas balken 200x300 in het interieur blijven in het zicht.

Kwaliteit
de warmte en milieuvriendelijkheid van de materialen en het samengaan van traditie en moderniteit in de vormgeving.
    
Duurzaamheid
opgave aannemer: alle toegepaste houtsoorten zijn afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.
Epc conform het toen geldende bouwbesluit.
Grote glaspui op het westen. Afwerking beits op waterbasis.

Imagoversterking
de vernieuwing in detaillering, de duurzaamheid van de materialen, en de toenadering naar traditie in combinatie met het eigentijdse karakter maken het woonhuis mijn inziens representatief voor de zich ontwikkelende houtbranche.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
De bureau werkzaamheden vinden plaats op het gebied van woningbouw, restauratie en sport.

Website www.schuurman-architect.nl
 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes