Woonhuis Kadoelenweg Amsterdam-Noord

Woningbouw

Équipe voor architectuur en urbanisme

particulier

Reuvers Bouw en Ontwikkeling / Aannemersbedrijf P. Peters b.v

particulier

Équipe – Huib van Zeijl en Daniëlle Segers

Constructieburo Landerd BV

particulier

Woonhuis Kadoelenweg Amsterdam-Noord

Omschrijving
Aan de Kadoelenweg staan vooral kleine huisjes met rode, keramische dakpannen, uitkragende dakgoten en gecombineerd baksteen en houten gevels met kleine ramen. De welstandsnota van Amsterdam-Noord is gericht op behoud van dit traditionele architectuurbeeld van de historische lintbebouwing. De opdrachtgever wenste juist een moderne vertaling van dit Hollandse huis. Deze vraag naar vernieuwde traditie komt terug in de eenvoud van het archetypische huis gecombineerd met een strakke, ingetogen detaillering. Hoofd- en bijgebouw, groot en klein gebroederlijk naast elkaar, zijn uitgevoerd in slechts twee materialen. Stuc en hout gaan in scherpe lijnen in elkaar over. Goten zijn verholen gedetailleerd. De doorgaande, open gedetailleerde houten wand van waxed wood latten verbindt hoofd- en bijgebouw en biedt via een grote taatsdeur toegang tot de besloten achtertuin. Het dak van de (vergunningsvrije) uitbouw loopt door óver deze houten wand en biedt een ruime droogloop bij de voordeur.
Aan de voorkant heeft de keuken uitzicht op de dynamiek van de stad; het verkeer en de kroeg op de hoek. Aan de achterkant ligt het huis privé in het landschap. Geen achterburen, alleen de rust van de groene Hemmesloot en de volkstuinen in de polder. De woonkamer heeft aan de waterkant op het noorden over de volledige diepte een glazen pui. Naast een sterke relatie met het typisch Hollandse landschap levert het veel rustig licht op voor de begane grond. De zuidkant is juist gesloten. Ze geeft privacy naar de nu nog vrije kavel van de buren.
De ruimtelijke entreehal ligt centraal in het huis en zorgt met vides voor diagonale zichtlijnen tussen alle verdiepingen. Zo hebben de bewoners onderling contact terwijl ieder toch zijn eigen bezigheden heeft. De daglicht-kapel bovenin de hal voorziet de woning van natuurlijk licht op alle verdiepingen. Dit daklicht loopt door van de hal tot in de badkamer die direct onder de kap ligt. Door slim met de hoogtes om te gaan en door gebruik te maken van de onconventionele daglicht-kapellen, is een extra slaapverdieping gerealiseerd. Zo is alle ruimte in dit lichte huis optimaal gebruikt. Het resultaat is een stoer, eigentijds huis voor een no-nonsens gezin met drie opgroeiende kinderen.

Houttoepassingen
De woning is slechts uit twee materialen opgebouwd: stuc en hout. Bewust een contrast: naast het lichte, abstracte stucwerk springt de karakteristieke tekening van het hout er warm uit.
Het hele dak, de dakkapellen en de entree-gevel op de begane grond zijn bekleed met een geventileerde constructie van waxed wood latten (Siberisch lariks, naturel) in gevarieerde breedtes. Ook het volledige bijgebouw (gevels en dak) is zo vormgegeven. De uitdaging van het project bestond eruit om zo fijn mogelijk te detailleren en alle onderdelen die in de traditionele bouw in het eindbeeld aandacht opeisen nu nagenoeg onzichtbaar te maken. Dus geen sprongen, gootklossen, boeidelen en aftimmerlatten. In plaats daarvan verholen goten, in het vlak opgaande deuren en verlichting; alles in rustige overgangen en continue lijnen met het stucwerk. De onderdelen in het houten vlak komen pas tot leven als ze open gaan of als de schemering invalt en de lichten aangaan. Ontdaan van alle vormdetails is het de pure beleving van het materiaal wat in het oog springt.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Het ontwerp van het woonhuis is in hoofdlijnen eenvoudig. Het sluit door zijn archetypische vorm aan op de herkenbare tradities van het Hollandse huis(je). Tegelijkertijd is het een modern huis met andere materialen, prettig licht, groot en ruimtelijk en van alle moderne technieken voorzien. In het dak zijn verschillende dakkapellen aangebracht. Op de noordkant in een reguliere vorm om de slaapkamer ruimte en uitzicht te geven. Aan de zuidzijde zijn ze als het ware omgekeerd uitgevoerd; ze halen licht van boven en geven plasticiteit aan het dakvlak. Deze daglicht-kapellen brengen in de badkamer op de zolder en via de centrale vide in de hal natuurlijk licht tot diep in het huis.

Bijdrage aan imago hout
Het huis maakt een statement. Het laat zien dat hout een heel eigentijdse uitstraling kan hebben zonder dat het afbreuk doet aan tradities. De keuze om hier ook hout op de daken toe te passen en om de vormgeving tot grote vlakken te abstraheren versterken zonder meer het architectonisch beeld. Daarmee is het een opvallend houtobject geworden. Ook de ligging aan de kruising van wegen en sloten draagt daarin bij.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
De daken en grote delen van de gevels zijn uitgevoerd in een open, geventileerde constructie. Dit project bewijst eens te meer dat – mits goed gedetailleerd – hout ook in het vochtige, Nederlandse klimaat een goed alternatief is. Het hier toegepaste waxed wood (Siberisch lariks) is betaalbaar, goed te verwerken en blijft lang mooi. Ontdaan van alle vormdetails is het de pure beleving van het materiaal wat in het oog springt. Een andere kijk op detailleren van ontmoetingen van bouwdelen en elementen is daarbij van belang.

Duurzaamheidsbijdrage
Bewust bouwen zit hier naast het gebruik van hout voor gevels en daken ook in de basale principes van energie (extra isolatie, triple glas en afgewogen installaties met eigen energieopwekking), materiaal en veel gebruik van daglicht. De gebruiks- en toekomstwaarden zijn verankerd in de plattegronden en het bijgebouw biedt de extra ruimte voor een atelier, een gastenverblijf of ‘rugzakwoning’ in de toekomst.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Équipe is een in het Amsterdamse IJburg gevestigd bureau, gestart in 2003 door Huib van Zeijl (1973) en Daniëlle Segers (1972). We ontwerpen voor een gevarieerde groep opdrachtgevers architectuur, interieur en stedenbouw door alle schalen heen. Onze speciale interesse hebben complexe situaties in stedelijke of juist landschappelijke omgevingen. In die context richten we ons op bewust bouwen en innovatieve samenwerkingen in zowel bouw- als interdisciplinaire projecten.

Website: www.equipeamsterdam.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes