Woonhuis Delft

Woningbouw

architectenbureau CHANGE.NL

mw. J. Abraham en dhr. E. Groenendijk

Bouwmaatschappij Tizo B.V.

mw. J. Abraham en dhr. E. Groenendijk

architectenbureau CHANGE.NL

Pieters Bouwtechniek Delft B.V.

mw. J. Abraham en dhr. E. Groenendijk

Woonhuis Delft

Omschrijving
Een woonhuis dat ‘eerlijk, verassend, puur, voedzaam en stoer’ tegelijk is; dat is de opgave voor een prachtige locatie in een oude polder aan de zuidrand van Delft waar op de plaats van de bestaande woning (bouwjaar 1957) een woonhuis moet komen. Het woonhuis zal volgens de welstandsnota moeten passen binnen het criterium ‘traditionalisme’. Vanwege de bescheiden en natuurlijke wijze waarop het ontwerp zich in het polderlandschap voegt en door de vormgeving en de omgang met materialen adviseert welstand een uitzondering te maken op de welstandsnota.
Corten staal en hout
De gevel is voorzien van een CorTen stalen beplating welke de gevel omhuld het volume als een dunne tweede huid. De waterdichte laag ligt daarachter. De meer beschutte vlakken van de gevels en de terrassen zijn uitgevoerd in een zeer duurzame houtsoort (Nobelwood), hierin zijn zowel kozijnen, ramen, deuren, gevel-, vloer-, als plafondelen uitgevoerd.

Glas
Het achterste deel van het volume ligt twee treden lager ten opzichte van de entreeweg. In dit deel van het woonhuis liggen de woonkeuken en de bijkeuken. Door diverse vensters richten de ruimten in de woning zich op de vergezichten van de omgeving. Een licht hellend dak met overstek en een doorgaand houten balkon domineren de zuidelijke gevel; deze 'richten' het woonhuis op het aangrenzende Abtswoudse Park. De ouderslaapkamer op de eerste verdieping is met een grote glaspui in deze zichtlijn geplaatst. De schuin geplaatste zuid gevel bestaat op de begane grond vrijwel volledig uit glas, beschaduwd door het boven gelegen balkon, en geeft zo panoramisch zicht op het prachtige polderlandschap. Verdiept en zo beschut gelegen ten opzichte van de weg is een terras aangelegd dat geleidelijk over gaat in de achtertuin.

Houttoepassingen
Alle houten onderdelen in het woonhuis zijn uitgevoerd in dezelfde houtsoort. Naast de enigszins beschutte delen van de gevel zoals onder het dakoverstek en het balkon en onder de glazen luifel bij de entree, zijn ook de geveldelen, kozijnen, ramen, vloer- en plafond delen en het constructiehout gemaakt van Nobelwood. Nobelwood is een naaldhoutsoort die wordt gemodificeerd met biopolymeren die afkomstig zijn van de afvalbiomassa van rietsuikerstengels. Het ziet er uit en gedraagt zich als teak.

Motivatie
Voor een prachtige locatie in een oude polder iets ten zuiden van Delft benaderen onze opdrachtgevers ons met de vraag daar een woonhuis te ontwerpen dat ‘eerlijk, verassend, puur, voedzaam en stoer’ tegelijk is. Samen met hen stellen wij een aantal criteria op waaraan de toe te passen materialen moeten voldoen. Ondersteuning van de vormgeving, een hoge (en blijvende) kwaliteit en een duurzame, natuurlijke oorsprong kwamen daarin sterk naar de voorgrond. In het daarop volgende ontwerpproces hebben wij de vraag van de opdrachtgevers omgezet in een ontwerp gebruik makend van maar 3 zichtbare materialen (staal, hout en glas). De toepassing van Nobelwood heeft hierbij een sleutelrol gespeeld.
Innovatieve en brede toepassing Nobelwood
Het beeld van mooi vergrijsd hout in de gevels is vanaf het begin beoogd. Om een consistent beeld te realiseren zochten we een houtsoort die ook voor andere bouwdelen toegepast kon worden. Met duurzaam Nobelwood, een naaldhout dat wordt gemodificeerd met biopolymeren die afkomstig zijn van de afvalbiomassa van rietsuikerstengels bleek dit te kunnen. Het ziet er uit en gedraagt zich als teak. Voor deze woning hebben we dit hout toegepast voor de geveldelen, binnen- en buitenkozijnen, ramen, constructieonderdelen, buitenplafonds, terras- en balkonvloeren. Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan details. Zo is ervoor gezorgd dat de verticale houten delen in de schuine zuid gevel en de horizontale van terras, plafond en balkon precies op elkaar aansluiten door ze een verschillende breedte te geven.
In het ontwerp proces hebben wij met veel extra energie de toepassing van 1 houtsoort voor alle houten gebouwdelen nagestreefd. Met als resultaat het eerste in Nederland opgeleverde project met een zo brede toepassing van deze nieuwe en duurzame houtsoort.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectenbureau CHANGE.NL werkt aan een variatie van opgaven in woningbouw, utiliteitsbouw en stedenbouw. In het werk staat naast het realiseren van maximale ruimtelijke kwaliteit het optimaal uitnutten van materiaal met veel aandacht voor details centraal.

Website: www.change.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes