Westlandse Zoom, Westland

Utiliteitsbouw

Atelier ZMP Architecten

Ontwikkelingsbedrijf De Westlandse Zoom bv

R.A. van Leeuwen Bouwbedrijf, Alphen a/d Rijn

Directie van Ontwikkelingsbedrijf De Westlandse Zoom bv

mw. Gwen Maclaine Pont Atelier ZMP Architecten i.s.m. dhr. ir. Martien Vogelezang bi

Jan Banga Ingenieursbureau Boorsma

Ontwikkelingsbedrijf De Westlandse Zoom bv

Westlandse Zoom, Westland

Omschrijving

In de gemeente Westland zal de komende vijftien jaar veel glastuinbouw verdwijnen ten gunste van een water- en bosrijk woon- en recreatiegebied. Het nieuwe kreken- en duinlandschap, ten zuiden van Den Haag, zal 2400 luxe woningen gaan herbergen. In het informatie- en kantoorpaviljoen, vlakbij strand en zee, kunnen potentiële kopers alvast de sfeer proeven, het gebied verkennen en hun keuze maken voor een woning of (vrije) kavel. De inspiratie voor het gewenste imago van het semipermanente pand is een mix van een tijdelijk tentoonstellingsgebouw (zoals herbouwd in Domburg), een bouwkeet en een strandpaviljoen met luiken; alle eenvoudige, houten gebouwen. Zo’n relaxt karakter past bij de unieke kustlocatie en is aantrekkelijk om in te verblijven, zowel werkend als wonend. Het oproepen van een ongecompliceerde, natuurlijke (ambachtelijke) uitstraling is mede bedoeld als tegenhanger van het glas en metaal van de kassen en de standaard kantoorsfeer. De H-vormige plattegrond is ontstaan vanuit de wens om openbare functies (expo-, vergader-, ontmoeting- en pauzeruimtes) aan de voorzijde en werkplekken (van ontwerpers, tekenaars en projectbegeleiders) achterin te situeren. Er tussenin zijn ondersteunende en verbindende functies geplaatst (zoals secretariaat, directie, spreekkamers en repro). De drie delen zijn met elkaar verbonden middels een hoge middengang, voorzien van daglicht via een daklantaarn. De half ingesloten beschutte buitenruimtes van de H-vorm zijn ‘gratis extra vierkante meters’, die fungeren als pauzeplekken, al vroeg in het voorjaar; ze zijn tevens geschikt voor tijdelijke buitenexposities op informatiedagen. Als bouwwijze is er gekozen voor een demontabel prefab systeem in hout, zodat het gebouw restwaarde heeft. Na realisering van De Westlandse Zoom kan het paviljoen gedemonteerd en elders weer opgebouwd worden. Werknemers en bezoekers zijn echter zo enthousiast over de sfeer ervan, dat het denkbaar is dat het op deze plek zal blijven en zal worden opgenomen in de plannen voor deze kuststrook met als mogelijke herbestemming een ontmoetingscentrum voor bewoners uit de regio of een uitspanning. 

Houttoepassingen binnen het project

Alles, behalve fundering en betonvloer, te weten: demontabele prefab HSB wanden met OSB binnenbekleding en horizontale vurenhouten delen als open buitenbekleding; verdikte houten horizontale band (muurplaat) als constructieve krachtenverdeler van de dakbelasting via houten consoles en vurenhouten gelamineerde liggers; oregon pine kozijnen, ramen en deuren en western red cedar lamel schuifluiken (in aluminium frame).

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
  
Klein architectenatelier – werkend in netwerkverband, meestal met ir. Martien Vogelezang bi – met extra aandacht voor duurzaam bouwen en ruimtebelevingskwaliteit.

Website: www.atelierzmparchitecten.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes