Werkplaats De Donksbergen, Duizel

Overige

van aken architecten

Lunet zorg

Bouwbedrijf Van Montfort, Bergeijk

Van Aarle De Laat – in opdracht van Lunet zorg

van aken architecten, projectarchitect ir. Branka Vuksanovic

Adviesburo J.H. de Kwaadsteniet, Bladel

Lunet zorg

Werkplaats De Donksbergen, Duizel

Omschrijving
Buiten de bebouwde kom in een bosrijke omgeving in Duizel ligt woonpark De Donksbergen. Dit woonpark is een van de locaties in zuidoost Brabant van Lunet zorg. Deze organisatie biedt ondersteuning en zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. De bewoners van De Donksbergen zijn mensen van alle leeftijden. Er staan verschillende type woongebouwen. Daarnaast zijn er diverse voorzieningen ten behoeve van de dagbesteding, werk, logeren en vrijetijdsbesteding.

van aken architecten (VAA.) heeft een stedenbouwkundig plan ontworpen voor de herinrichting van locatie de Donksbergen. Daarnaast heeft VAA. vijf groepswoningen en een werkplaats ontworpen. Omdat de bewoners permanent in het woonpark verblijven, is er een duidelijk onderscheid aangebracht tussen de woon- en werkomgeving. Dat levert een belangrijke bijdrage aan de dagstructuur van de bewoners: ‘hier woon ik en daar werk ik’. De werkplaats is voor de volwassen bewoners. Zij kunnen daar grof en fijn motorische arbeid verrichten.  
De woongebouwen en de werkplaats zijn verschillend qua vormgeving, materiaalgebruik en kleur. De woningen zijn gemaakt van warm roodbruin baksteen. Dat verwijst naar de boerderijachtige woningen in een landelijke setting. Voor de werkplaats is gekozen voor hout als bouwmateriaal. Zowel voor de constructie als het exterieur en interieur. Op deze manier gaat de werkplaats op in de bosrijke omgeving.

Waarom komt de werkplaats op De Donksbergen in Duizel van VAA. in aanmerking voor de Houtarchitectuurprijs 2010?
Bij het ontwerp van de werkplaats is gekozen voor de toepassing van hout als bouwmateriaal. Zowel voor de constructie als het exterieur en interieur. Het uiteindelijke resultaat is een gebouw dat eenvoud en consistentie uitstraalt. En met een eigenwijze uitstraling en optimale functionaliteit die corresponderen met de omgeving. Ondanks de sobere inrichting van de ruimte, zorgt de veelvuldige toepassing van hout in het interieur voor een prettige en warme sfeer. Daarnaast is het, door het gebruik van hout, mogelijk geweest om de bouw binnen de gestelde budgetten en tijd te realiseren.
Het ontwerp van van aken architecten is geïnspireerd door de ligging van het gebouw - tegen het dichte bos - en de specifieke behoeften van de gebruikers.

Twee verschillende units afgestemd op de gebruikers
De werkplaats bestaat uit twee units. Een voor de grof motorische arbeid zoals houtbewerking. En een waar de bewoners van De Donksbergen de fijn motorische werkzaamheden verrichten. Elke unit is voorzien van een groepsruimte,  pantry,  sanitaire voorziening en bergingen voor het werkmaterieel. De unit voor fijn motorische arbeid  is bestemd voor die bewoners die een prikkelarme omgeving en privacy nodig hebben. De meeste gebruikers van deze unit hebben namelijk een autistische stoornis. In deze unit, naast de groepsruimte,  zijn ook diverse werkruimten voor individueel gebruik of voor het gebruik door kleinere groepen gesitueerd.

Vormgeving van het gebouw
In de vormgeving van het gebouw zijn de twee aparte delen van de werkplaats zichtbaar in de vorm van het dak. Twee lessenaardaken, in tegenovergestelde richting, zweven als vleugels op het volume. Door een hoge en brede pui opent de unit voor grof motorische arbeid richting het bos. De unit voor fijn motorische arbeid heeft een meer ingetogen karakter. Dit in verband met de benodigde prikkelarme omgeving. De gevelopeningen in dit deel van de werkplaats zijn volop aanwezig. De gebruikers hebben daglicht en een geweldig uitzicht.   Maar de gevelopeningen kunnen worden afgeschermd met luiken als daar behoefte aan is.

Constructie
De geïsoleerde stalen dakplaat rust op de houten gordingen(het overstekende deel boven het terras) op de schuinstaande stalen kolommen.

Houttoepassingen exterieur
De buitenmuren zijn in HBS-constructie en aan de buitenzijde bekleed met verduurzaamd hout (geschaafd Platohout). De binnenzijde is bekleed met OSB-plaat. Verder zijn de houten gevelbekleding en luiken afgewerkt met zwarte beits. De houten buitenkozijnen en draaiende en vaste delen zijn dekkend geschilderd.  De luiken vallen in gesloten stand volledig in de gevelbeplating. Dit geeft het gebouw een consistente eenheid die opgaat in weelderig groen.

Houttoepassingen interieur
Alle binnenmuren zijn met OSB-plaat bekleed en afgewerkt met een transparante beitslaag. Ook de binnendeuren zijn uitgevoerd in OSB-plaat. De kozijnen zijn ‘onzichtbaar’ gedetailleerd, zodat deze wegvallen in de binnenmuur. De detaillering zorgt voor gladde, onafgebroken binnenmuren. Deze eenheid in materiaalgebruik is ook versterkt door de toepassing van OSB-beplating voor de keukenkastjes in de pantry’s. Ondanks de sobere inrichting van de ruimte, heeft het interieur door de veelvuldige toepassing van hout een prettige en warme sfeer.

Houttoepassingen binnen het project

  • Constructie, HSB wanden en houten gordingen.
  • Gevelbekleding, kozijnen, ramen (vaste en draaiende delen), deuren, luiken.
  • Binnenwanden, binnendeuren, pantry’s.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
architectenbureau

Website: www.vanakenarchitecten.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes