Werkboerderij Koepon Feerwerd

Utiliteitsbouw

De Zwarte Hond

Pon Holding

Rottinghuis Aannemingsbedrijf

Pon Holding

De Zwarte Hond

Bureau Wassenaar

Koepon Holding, familie Pon

Werkboerderij Koepon Feerwerd

Omschrijving
In het open landschap nabij het dorp Feerwerd staat het nieuwe hoofdkantoor van Koepon. Koepon is een internationaal opererend bedrijf op het gebied van melkveehouderij en veefokkerij, dat haar wortels heeft in regio Groningen. Tot enkele jaren geleden stond op deze plek de vervallen boerderij Aldringaheert. De opdracht was om een kantoorgebouw te maken dat qua sfeer en uitstraling past in het boerenlandschap, maar tegelijk een comfortabele werkomgeving is voor de werknemers van Koepon.

De dubbele kap van de verdwenen boerderij komt terug in het nieuwe kantoorpand. En ook van binnen is de traditionele constructie van een boerenbedrijf terug te vinden. Houten balken stutten de verdieping en het dubbele dak. Een groot verschil met een boerderij is dat er in het Koepon-kantoor van alle kanten een zee van licht binnenstroomt. Eén van de ingrepen om dit bewerkstelligen is door over de hele lengte een dakkapel toe te voegen. De gootlijn is net zo laag als bij een traditionele boerderij. Echter het vele glas rondom en op de noordkap zorgt voor een riant uitzicht op de versgeploegde akkers. Ook in het interieur zijn van de meeste binnenwanden van glas waardoor het gebouw niet alleen licht, maar ook heel transparant is. Het strak donkere metselwerk, de rieten kappen en de houten constructie die refereert aan ouderwetse gebinten benadrukken de ambachtelijkheid van het pand. Behalve de esthetische vertaling van een boerderij is het kantoor ook qua duurzaamheid hedendaags. Het gebouw wordt verwarmd met aardwarmte en door de uitgekiende lichtinval is er weinig energie voor verlichting nodig.

Door de wensen van de opdrachtgever te combineren met karakteristieke elementen van een boerderij is een ontwerp met een sterk silhouet ontstaan met een lichte en transparante werkomgeving. Een herinterpretatie van de traditionele donkere boerderij. Een associatieve architectuur die herkenbaar is geworteld in het agrarische landschap, maar uniek is als kantoortypologie

Houttoepassingen
De constructie van de op een boerderij geïnspireerd werkgebouw is van hout en bewust in het zicht gelaten.

Motivatie
Het hoofdkantoor voor Koepon heeft de rustieke uitstraling van de massieve houten Douglas kolommen geïntegreerd in een ontwerp voor een hedendaagse kantooromgeving. De open structuur van het gebouw wordt benadrukt door de royale lichtinval en de karakteristieke houten spanten en verbindingen die in het zicht zijn gelaten. Daardoor bepaalt de houten constructie in hoge mate het karakter van het gebouw. De kolommen staan op een stalen voet waardoor ze lijken te zweven. De stabiliteit wordt verzorgd door deels stalen windverbanden, welke volledig aan het zicht zijn onttrokken, gecombineerd met massieve houten K-verbanden welke met het architectonisch ontwerp zijn verweven. De associatieve architectuur van de kantoorboerderij is herkenbaar geworteld in het agrarische landschap, maar uniek als kantoortypologie.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Bureau voor stedenbouw en architectuur

Website:          www.dezwartehond.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes