Wenslauerstraat Huisjes - GENOMINEERD

Woningbouw

M3H architecten, Amsterdam

diverse particuliere eigenaars

Structure Building bv, Amsterdam

Sticks & Stones Developments BV, Amsterdam

M3H architecten, ontwerpteam: Tobias Bader, Machiel Spaan, Wouter Kroeze, Marc Reniers

Tentij Bouwadviesbureau, Heemskerk

diverse particuliere eigenaars

Wenslauerstraat Huisjes

Omschrijving
In de afgelopen tien jaar heeft de Wenslauerstraat in de Amsterdamse Bellamybuurt een gedaanteverwisseling ondergaan. In een samenwerking van Stadsdeel West, woningcorporatie Stadgenoot en verschillende particulieren, architecten en kleine ontwikkelaars zijn tientallen woningen gerenoveerd en meer dan tien oude woningen gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De Bellamybuurt is een buurt waar van oudsher wonen en werken gemengd voorkomen en waar een grote diversiteit aan gebouwen voorkomt. In 2011 heeft M3H al een woning gerestaureerd en een nieuw 'stalen' huisje gebouwd. Nu zijn er weer vijf door M3H ontworpen woningen opgeleverd: twee eengezinswoningen met tuin en drie kleine appartementen.
Het ensemble bestaat uit drie houten huisjes en is zorgvuldig ingepast in het profiel van de Wenslauerstraat. De huisjes zijn abstract gedetailleerd en hebben een sculpturale en eigenzinnige uitstraling gekregen die prima past bij de diversiteit in de Wenslauerstraat. De gevels en de schuine dakvlakken zijn bekleed met onbehandeld fsc gekeurd Sucupira Amarela.

Houttoepassingen
Overzicht houttoepassingen binnen dit project:

  • Buitenbekleding van alle gevels en de schuine dakvlakken: in het werk aangebrachte onbehandelde latten van fsc gekeurd Sucupira Amarela.
  • Achterconstructie van alle gevels en de schuine dakvlakken: een in het werk vervaardigde hsb constructie.

De gevels, dakkapellen en schuine dakvlakken zijn helemaal met verticale houten latten bekleed. Hierdoor ontstaat een sculpturaal volume met een eigenzinnige uitstraling. Door de eenvoudige en abstracte detaillering wordt de scupluraliteit versterkt. De toegepaste houtsoort is onbehandeld fsc gekeurd Sucupira Amarela. Het hout zal binnen twee jaar gelijkmatig vergrijzen. Essentieel bij het toepassen van onbehandeld hout in Nederlandse klimaat is dat het gevelhout goed geventileerd wordt waardoor het hout na regen snel kan drogen. De achterconstructie van houtskeletbouw gevels en daken heeft een waterkerende laag van respectievelijk waterkerende folie en bitumen. De houten latten zijn hier middels een dubbele lattenconstructie voor geplaatst. De dakgoot en de hemelwaterafvoeren konden hierdoor eenvoudig achter de houten gevelbekleding uit het zicht weggewerkt worden. De latten zijn aan de zichtzijde afgeschuind. Hierdoor loopt het water beter af en krijgt het houten gevelvalk net als dakpannen een mooie schaduwwerking bij wisselende soorten licht.

Motivatie

Kwaliteit Ontwerp
De houten huisjes voegen zich op een bescheiden manier in de straat én leveren door hun eigenzinnige en moderne uitstraling een belangrijke bijdrage aan het vernieuwen van de straat. Door de eenvoudige en abstracte detaillering en uniforme materialisatie vormen de huisjes een sculpturaal ensemble terwijl toch is af te lezen dat het om in wezen eenvoudige en bescheiden huisjes gaat. Het project is op een gewone manier ongewoon. "De huizen zijn bekleed met een houten latwerk in een strak, hedendaags patroon. Het meest opvallende van deze ingreep is hoe het ensemble van de drie huisjes het profiel van de Wenslauerstraat opnieuw articuleert, en zo de alledaagse stedelijke intimiteit van de straat benadrukt." - Architectuur Jaarboek 2013/2014

Bijdrage aan imago hout
De Wenslauerstaat huisjes laten zien dat hout een materiaal is waarmee je uitstekend eigentijdse en aansprekende architectuur kunt maken. Door de hoge aaibaarheidsfactor van hout valt hout bij een breed publiek in de smaak en biedt het derhalve een goed alternatief voor baksteen architectuur. Houten huizen zijn na de grote stadsbranden uit het verleden grotendeels uit het stadsbeeld verdwenen. Het project in de Wenslauerstraat zet houten woongebouwen in een binnenstedelijke context op de kaart. Door de wijze van detailleren hebben de houten gevels eenzelfde beeldende kwaliteit als de baksteen gevels. "Eine optimale Anpassung an die Umgebung und an den typische Baustil in Amsterdam, kleine schmale Häuser. Ein tolles Projekt. Schade, das soetwas in Österreich nicht zu sehen ist." - Holzmagazin Österreich 07/2013

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
Het mandioqueira is als losse bekleding toegepast, zodat een goede ventilatie gewaarborgd is. De houten delen zijn aan de onderzijde afgeschuind voor een goede afwatering. Daarnaast zijn de latjes ook in de breedte afgeschuind voor hetzelfde afwateringsdoel, maar óók om een soort dakpaneffect te bewerkstelligen en mooie schaduwwerkingen bij wisselende soorten licht. “Zo diep kun je dus doordenken om je ontwerp in het algemeen en de kwaliteit van het hout in het bijzonder optimaal uit te nutten. Alles is op lat uitgetekend, zodat de scherpte en eenheid overal bewaard blijven ……… De architecten zijn er zo in geslaagd van iets kleins iets heel groots te maken. Ze stellen daarmee een hartverwarmend voorbeeld dat vele navolgingen verdient. Schoonheid is ook in de 21ste eeuw mogelijk. Tijd voor excursies!" - Het Houtblad november 2013

Duurzaamheidsbijdrage
Het hout dat in de Wenslauerstrat is toegepast is zorgvuldig geselecteerd. In overleg met Adviseur Previous Woods en na bezoek van een aantal voorbeeldprojecten is gekozen voor Mandioqueira (Sucupira Amarela). Deze houtsoort behoort tot duurzaamheidsklasse 1.
We hebben geprobeerd zoveel mogelijk onderdelen in hout toegepast te krijgen. We hopen hiermee bij te dragen aan een grotere acceptatie van dit duurzame bouwmateriaal in de stad door opdrachtgevers, aannemers en bewoners. Met name voor kleinschalige en individuele projecten en stadsreparaties is hout een bij uitstek geschikt materiaal.
De bouw voldoet aan de vigerende eisen van duurzaamheid. De woningen zijn goed geïsoleerd en voorzien van energiezuinige installaties. En tenslotte is niets duurzamer dan de stad opnieuw geschikt te maken voor eigentijds wonen. ‘Dat is veel beter dan weer een weiland vol te bouwen.’ "Drei in einem Kleid, Wohnhäuser in Amsterdam... Durch die gleichartige Behandlung der Fassaden, Fenster und Dächer sind die drei Gebäude optisch zu einem zusammengefasst. " - BauNetz 29-10-2013

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
M3H is het architectenbureau dat het project 'Wenslauerstraat Huisjes Amsterdam' heeft ontworpen en gerealiseerd. M3H is een architectenbureau in Amsterdam. In een voormalige parkeergarage aan de Overtoom werken we sinds 1995 met een team van zo’n tien ontwerpers aan de stedelijke omgeving. M3H is lid van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA).

Website: www.m3h.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes