Wegensteunpunt Assen - GENOMINEERD

Utiliteitsbouw

24H-architecture

Rijkswaterstaat en Provincie Drenthe

Geveke Bouw, Groningen

Rijkswaterstaat en Provincie Drenthe

24H-architecture

Pieters Bouwtechniek, Delft

Rijkswaterstaat en Provincie Drenthe

Wegensteunpunt Assen

Omschrijving
Voor Rijkswaterstaat heeft 24H-architecture het nieuwe districtskantoor langs de A28 in Assen ontworpen en gebouwd. Gedurende het proces van de realisatie werd door de strenge winter de discussie rondom de zoutvoorraad in de regio gevoerd. Hieruit is een initiatief ontstaan voor een gemeenschappelijke zoutloods voor de Provincie Drenthe en Rijkswaterstaat als gebruikers.

Door 24H is in opdracht van Rijkswaterstaat een schetsontwerp gemaakt voor een zoutloods met een capaciteit van 11.000 ton. Hiervoor is voorgesteld om op de locatie een boomerang vormig volume te maken wat in zijn 2 uitlopers zowel de voertuigen van Rijkswaterstaat als die van de Provincie kan huisvesten. De zoutopslag van beiden komt naast elkaar onder een dak met gebogen houten spanten te liggen.

Houttoepassingen
Hoofddraagconstructies, daken, kozijnen en gevels.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp

Naast beton is hout het enige materiaal dat goed weerstand kan bieden tegen zout. De inspiratie voor de bijzondere dakconstructie haalde de architect uit de opbouw van de zoutkristallen, namelijk in zes richtingen.
Het volledig in onderdelen geprefabriceerde dak heeft een geringe helling en zweeft als een paraplu boven de betonwanden van de zoutloods. Een functioneel ontwerp, want op deze wijze is er altijd een gegarandeerd goede afvoer van regenwater, maar is er zo bovendien altijd ruime ventilatie mogelijk, een noodzakelijke conditie voor de opslag van het zout. Bovendien biedt het hoge dak voldoende manoeuvreerruimte voor de af- en aanrijdende shovels met opgeheven laadbak. Door een ondersteuning te maken in de vorm van een serie omgekeerde piramides wordt het zwevende effect van het dak versterkt en kunnen de momenten die anders in verticaal geplaatste pendels zouden optreden, nu in het dakvlak worden opgenomen.

Bijdrage aan imago hout
Het project toont een grote verscheidenheid van toepassingsmogelijkheden van hout waarbij de houtconstructie beeldbepalend is voor de architectuur, van low-tech tot high-tech. Zo worden de langwerpige overkappingen van het materieel gedragen door de boomstammen van de bomen die op het terrein gekapt moesten worden. Het grote 'zwevende' dak van de zoutopslag daarentegen is geheel vanuit een 3D computermodel geproduceerd met behulp van een cnc-machine.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
Om de houten dakconstructie te kunnen monteren, zijn alle onderdelen zorgvuldig uitgewerkt, voorbereid en geprefabriceerd, met behulp van 3D in de computer en cnc-technieken in de fabriek. Van de 317 houten onderdelen zijn er 287 verschillende delen.

Duurzaamheidsbijdrage
Al het toegepaste hout heeft een FSC label van europese bodem, zoals vuren voor de gelamineerde balken, lariks voor de randliggers en de hergebruikte boomstammen van de gekapte bomen van de locatie. Alle daken zijn bedekt met sedum zodat het regenwater tijdelijk wordt opgevangen en vervolgens meer geleidelijk kan worden afgegeven. De zonnepanelen op het dak leveren een overschot aan energie waardoor ook het naastgelegen districtskantoor gevoed kan worden.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
architectenbureau

Website: www.24h.eu

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes