Watervilla Amsterdam

Woningbouw

FRAMEWORK i.s.m. Studio PROTOTYPE

Familie Mulkens

POST Arkenbouw

Familie Mulkens

FRAMEWORK ARCHITECTEN i.s.m. Studio PROTOTYPE

Familie Mulkens

Watervilla Amsterdam

Omschrijving
Voor een waterlocatie, gelegen nabij het Olympisch stadion in Amsterdam, is een watervilla ontworpen door FRAMEWORK architecten & studio PROTOTYPE. Het contact tussen water en woning staat centraal binnen het ontwerp. Subtiel wordt een spel gespeeld tussen open en gesloten. Het verticaal ontworpen patroon, welke een abstracte knipoog is naar de grilligheid van het water zorgt voor de gewenste privacy, maar zorgt ook voor een subtiel lichtspel in de woning zelf. Binnen het verticale houten lattenpatroon zijn diverse functionele onderdelen geïntegreerd, zoals een verfijnd afwateringssysteem, een mechanisch klapvenster en een pergolaconstructie.
De woning is ruimtelijk opgebouwd uit drie woonlagen, waarvan een laag zich onder het waterniveau bevindt. Het wonen en werken is georganiseerd boven het waterlijnniveau. De woonlagen zijn ruimtelijk verbonden d.m.v. een patio welke de plattegrond van de woning centraal organiseert. De patio zorgt er voor dat er voldoende licht komt in de kelder. In de patio bevindt zich de stalen trap welke onmiskenbaar van betekenis is voor het karakter van het woning. Ook hier zorgt een verticaal patroon bestaande uit stripstalen delen voor een dynamisch spel van licht en richtingen.

Houttoepassingen
Voor het watervillaproject in Amsterdam-zuid heeft FRAMEWORK en PROTOTYPE enkele bijzondere houttoepassingen ontworpen. Het contact tussen water en woning staat centraal binnen het ontwerp. Subtiel wordt een spel gespeeld tussen open & gesloten De houten gevel is opgebouwd uit houten western red cedar latten en is ontworpen als een dynamisch patroon welk geïnspireerd is op de grilligheid van het water. Het patroon zorgt voor privacy en subtiel lichtinval in de woning. Binnen de gevel zijn diverse toepassingen integraal mee ontworpen, zoals een elektrisch klapvenster, hwa toepassingen en een pergola overkapping.

Motivatie
In een tijd waar weinig mogelijk is en bouwbudgetten onder druk staan, is met creatieve en minimale middelen een bijzonder project gerealiseerd. Als elementen zijn hout en water zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden en versterken elkaar , dit vormde het vertrekpunt van de opdrachtgever en architect voor de watervilla.
Met een eenvoudig basisprincipe van een houten patroon, bestaande uit Western Red Cedar latten, is een bijzondere woonervaring gecreëerd. De houten latten spelen geraffineerd met het binnenvallende daglicht en de spiegeling van het water, hierbij komt het licht op subtiele wijze in de woning en zorgt daarnaast voor de gewenste privacy van de bewoners. Van binnen is een lichte wereld met open zichtlijnen ontworpen. Het casco is vanaf de waterspiegel uit een bijzondere houtconstructie opgebouwd. De balken zijn in het hart van de balken uitgefreesd waardoor ze subtieler ogen en het profiel van de gevellatten voortzetten. Op deze wijze vormt het lijnenspel de continue factor in de woning, van de gevel tot aan de centrale trapstructuur waar houten blokken als treden door het witte staalpatroon zijn geweven. De subtiliteit van de houttoepassing in relatie tot gecreëerde ruimtelijkheid, verdient volgens ons de Houtprijs 2012.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
De architectenbureaus FRAMEWORK en PROTOTYPE hebben door middel van een samenwerkingsverband een bijzonder project gerealiseerd: de houten watervilla. Beide bureaus werken op regelmatige basis samen aan diverse kleinschalige interieur en (ver) bouw opgaven.

Website: www.framevorm.nl www.studioprototype.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes