Waterland 24 Eindhoven

Woningbouw

Van Helmond Zuidam Architecten

H. Spronken

Bouwen met IQ, Roggel

H. Spronken

Van Helmond Zuidam Architecten, Eindhoven

Adviesbureau Snijders, Valkenswaard

H. Spronken

Waterland 24 Eindhoven

Projectbeschrijving
Binnen de prettig strenge randvoorwaarden van het beeldkwaliteitsplan van architectuurstudio Hertzberger voor de bouw van vrijstaande woningen in de Vinexwijk Meerhoven (Eindhoven), is een eenvoudig bouwvolume ontworpen dat geheel in hout gerealiseerd is.
De architectuur laat zich kenschetsen als een scherp gesneden verticaal geprofileerd geheel waarbij de op zich banale eis van twee parkeerplaatsen op het kavel geïntegreerd kon worden. Hierdoor wordt een deel van het kavel semipubliek en toont zich open terwijl er een maximale privacy voor de bewoners is.

De materialisering en kleurstelling beogen een maximale esthetische duurzaamheid. De detaillering brengt het geheel op spanning en is dienstbaar aan de gewenste abstracte grafische werking van het geheel. Het plan is door de Welstandscommissie geselecteerd voor de voorselectie voor gemeentelijke architectuurprijs 2011.

De positie en detaillering van de gevelopeningen is geheel in dienst van de verlangde privacy. Om deze reden zijn bijv. incidenteel de houten latten haaks voor het glas doorgezet.. De witte kleur van kozijnhout en houten kleppen steekt scherp af tegen het onbehandelde hout van de gevels. Samen met de opliggende detaillering van de kozijnen wordt hiermee de grafiek en dus de uitdrukking van de gevelvlakken bepaald.

Alle gevelmaterialen zijn gekozen om een natuurlijke en rustige uitstraling te verkrijgen die een duurzaam esthetisch effect moet opleveren.
De plint is van basalt lava, de gevelbeschieting is gemaakt van FSC Louro Preto, geschroefd aangebracht en doorgaand op de buitenplafonds en dakterras.
De grote schuifdeur is een samenstelsel van staal en aluminium met een minimale detailering.
De houten kozijnen zijn dekkend geschilderd in een watergedragen systeem.

Ruimtelijk gezien is de woning gericht op het bos waarbij in/exterieur in elkaar overgaan tpv de carport. Op deze plaats is er de vloeiende overgang van het publieke domein en de privé wereld.
de plattegrond is, uiteraard, geheel gericht op het maximale zicht op bos en tuin.

De bereikte prestatie op het gebied van duurzaam en energetisch bouwen is hoger dan vereist. Waar in de reguliere bouwpraktijk opdrachtgevers veelal kiezen om niet meer te doen dan de eisen aangeven, is hier zwaarder ingezet. De HSB-constructie is gunstig voor de CO2reductie en het cradle to cradle principe. Bovendien is het voor de bouwvakkers een prettig en Arbo-gunstig uitgangspunt.
De hoge isolatiewaarden en het gebruik van een warmtepomp voor het hergebruik van afgezogen binnenlicht maken de woning zeer zuinig in energiegebruik.

Ten slotte, maar zeker niet onbelangrijk, is het feit dat een houten constructie een zeer prettig woonklimaat oplevert, natuurlijker aanvoelend dan traditionele zware bouwmaterialen.
 

Motivatie
Onze bijdrage komt in aanmerking voor de houtprijs 2010 omdat:

  • Het een puur en zuiver ontwerp is, waarbij de materialisering (louro preto) van de gevel een hoofdrol speelt in de behaalde kwaliteit van het plan.
  • Het een woning is die volledig in hout uitgevoerd is: HSB constructie; gevelbeschieting, plafond en dakterrasvloer van louro preto.
  • De woning duurzaam is door het gebruik van de HSB constructie en FSC gecertificeerde gevelbeschieting. Er een verlaagde EPC gehaald is door het gebruik van duurzame installatietechnieken.
  • Zelf ben ik (Marlies Zuidam), ook de bewoner. We merken dat er bij particulieren, maar ook bij onze opdrachtgevers voor grootschalige projecten, nog steeds vooroordelen zijn over het bewonen/gebruiken van HSB constructies. We merken dat veel van deze vooroordelen weggenomen worden op het moment dat onze woning bezocht wordt. Daarnaast hebben we veel aandacht van passanten die ook duidelijk verrast zijn door het beeld, maar ook na een praatje door de onderhoudsvriendelijkheid van de gevel en gecharmeerd zijn van het prettige woonklimaat dat de woning bied, veel natuurlijker aanvoelend dan de traditionele zware materialen.

Houttoepassingen binnen het project

  • HSB (constructie volledig hout)
  • Gevel volledig hout
  • Terrasvloer hout
  • Interieurdelen hout

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectenbureau

Website: www.vanhelmondzuidam.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes