Villa IJburg

Woningbouw

Architectenbureau Paul de Ruiter bv

fam. Van Belzen & Doucet

Fremar Bouw

fam. Van Belzen & Doucet

Paul de Ruiter

Van Rossum bv

Villa IJburg

Omschrijving
Slimme constructie
De villa is uitzonderlijk betaalbaar geworden door een goedkope en simpele bouwmethodiek toe te passen. De basis van het gebouw bestaat uit een lichte staalconstructie, gecombineerd met houtskeletbouw. De constructie is volledig demontabel, de gebruikte materialen kunnen na verloop van tijd worden hergebruikt. Het gebruik van beton is geminimaliseerd. De houten afwerkvloer is de eigenlijke vloer en wordt verder niet afgewerkt. Alle materialen zijn in het zicht gelaten. De niet-dragende wanden zijn eenvoudig verplaatsbaar waardoor de ruimtes vrij in te delen zijn.

Hout
De toepassing van hout komt prominent tot uitdrukking in de gevel. De drie gelijke verdiepingen van de villa zijn sluitend op elkaar gestapeld en als zodanig herkenbaar. Iedere woon- of werklaag is consequent gematerialiseerd: de dichte geveldelen zijn voorzien van verticale houten latten, de grote raampartijen in aluminium kozijnen lopen van vloer tot plafond en zorgen voor optimale daglichttoetreding. Alle te openen raamdelen zijn voorzien van schuifpuien (met doorvalbeveiliging) waardoor er altijd direct contact kan worden gemaakt met buiten. De door Paul de Ruiter ontworpen villa op IJburg toont hout zoals het bedoeld is: een prachtig gevelmateriaal dat zowel eenvoud als elegantie uitstraalt, en in alle opzichten een volwaardig en duurzaam materiaal is.

Villa IJburg is met trots onze inzending voor de Houtprijs 2012.

Houttoepassingen
In het ontwerp van de villa op IJburg is hout zowel als onderdeel van de constructie toegepast als in de gevelbekleding. De basis van het gebouw bestaat uit een lichte staalconstructie, gecombineerd met houtskeletbouw. Hierdoor waren grote overspanningen mogelijk die samen met de niet-dragende wanden de verdiepingsruimten flexibel en volledig vrij indeelbaar maken. Alle materialen zijn in het zicht gelaten. Het duurzame karakter van de villa komt met name tot uitdrukking in het exterieur; zeer prominent zijn de dichte geveldelen die zijn voorzien van een strak ritme van verticale houten latten. De houten geveldelen worden afgewisseld met grote raampartijen van vloer tot plafond die voor een optimale daglichttoetreding en maximaal uitzicht zorgen.

Motivatie
Het ontwerp van de villa op het Steigereiland op IJburg/Amsterdam beantwoordt volledig aan de wens van de familie om comfortabel en bijzonder te wonen aan het water. Het is een moderne variant van een beach house geworden, waar het in- en exterieur naadloos in elkaar overlopen. Binnen de strikte stedenbouwkundige randvoorwaarden zijn in dit ontwerp de grenzen opgezocht om maximale schoonheid en efficiency te realiseren.


Ontwerp
De villa is ontworpen als een vierkant, alzijdig gebouw van 10,5 bij 10,5 meter. De drie op elkaar gestapelde volumes zijn per verdieping geroteerd, waardoor transparantie en geslotenheid op consequente wijze worden afgewisseld. De sterk terug liggende glazen puien, de onzichtbare vloerranden en de open ruimte tussen de volumes laten de woonlagen optisch zweven. De villa is voorzien van een dubbel trappenhuis dat gescheiden toegang geeft tot de bovenste verdieping, die momenteel door de familie gebruikt als eigen werkruimte. De zogenaamde ‘wokkeltrap’ maakt twee afzonderlijke ontsluitingen mogelijk: de bovenste woonlaag heeft een eigen opgang en kan dus naar wens ook verhuurd worden, de eigenaars zijn hier volledig flexibel in. Wonen en werken kan zo optimaal met elkaar samengaan.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Paul de Ruiter (1962) is oprichter en directeur van Architectenbureau Paul de Ruiter. De kernwoorden innovatie, duurzaamheid, identiteit en interactie liggen ten grondslag aan de visie van het bureau. Wij werken vanuit de overtuiging dat onderzoek en innovatie noodzakelijk zijn om duurzame, energiezuinige gebouwen te realiseren die bovenal gezond zijn om in te verblijven. Esthetiek en duurzaamheid sluiten elkaar daarbij niet uit, integendeel. Energiebesparing vormt de uitdagende en noodzakelijke aanleiding om vernieuwende en aansprekende architectuur te maken.

Website: www.paulderuiter.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes