Villa, Beekdal

Woningbouw

WillemsenU

Vertrouwelijk

Van der Meijden, Berkel Enschot

Vertrouwelijk

WillemsenU, Eindhoven

VeriCon , Veldhoven

Eigenaar

Villa, Beekdal

Omschrijving
Dit unieke landgoed met een beek is aan de straatzijde begrensd door een bosrand bestaande uit grote naald- en loofbomen.  Aan de zuidzijde ligt een glooiende weide met enkele vrijstaande bomen en de begrenzing van het terrein wordt gevormd door een meanderende beek.

Op dit perceel is bij het ontwerp het glooiende landschap met het weidse uitzicht als uitgangspunt genomen. De woning is op de scheidslijn van bos en weide gebouwd en om de aanwezige contrasten tussen open-beschut, zon-schaduw en privé-openbaar nog verder te benadrukken wordt het huis doorsneden door twee lange natuurstenen wanden. De harde, formele zijde, opgetrokken uit schiseuze zandsteen is naar de straat gericht. De gesloten wanden vormen een privacyscherm voor de bewoners.
De leefruimten en het zwembad die hier achter verscholen liggen openen zich naar het landschap en hier laat de woning zijn zachte kant zien: de houten draagconstructie (Western Red Ceder), gevelbekleding van Cumaru (een Braziliaanse hardhoutsoort, met FSC-keurmerk) en veel glas om van het licht en het prachtige uitzicht te genieten.

We hebben een aantal duurzame maatregelen ontworpen om de hoeveelheid licht en warmte van de zon onder controle te houden: de overstek van het dak houdt de slaapkamers koel, in de zijgevels van de slaapkamers is de lichtinval door kantelbare houten lamellen te reguleren, alle glasvlakken zijn uitgevoerd in zonwerende HR++ beglazing. Een energie zuinige WKO-installatie zorgt voor een goed binnenklimaat en verwarming van het binnenzwembad door op efficiënte wijze door gebruik te maken van koude- en warmteopslag in de grond.

Houttoepassingen

  • Gevelbekledingen, balklagen, binnenbetimmering, kozijnen, deuren en buitenterrassen van onbehandeld Cumaru hout  (FSC-keurmerk)
  • Houten spanten en dagstukken rondom kozijnen zijn van onbehandeld gelamineerd WRC
  • Houten zonweringslamellen van WRC

Motivatie
Het gebruik van natuurlijke materialen als hout en natuursteen versterken de samenhang tussen gebouw en natuur: wonen in het groen. De natuursteen staat voor het robuuste karakter van de woning. Het hout weerspiegelt de bosrijke omgeving en vormt een warm en zacht contrast met de natuursteen. De kwaliteit van deze woning schuilt in het feit, dat je overal voelt, ziet en ruikt, dat je op een prachtige plek in de natuur woont.

De toegepaste materialen geven uiting aan het duurzame karakter van de woning en zijn een afdruk van het karakter van de plek. Duurzame materialen, duurzame installatie en een respect voor de locatie, waar alle bomen zijn behouden en de woning aanraken, alsof ze beiden hier samen zijn gegroeid.

Deze woning laat zien, dat hout bij uitstek geschikt is om toe te passen in een natuurlijke omgeving. Een levend materiaal waar mensen zich bij thuis voelen, omdat het warmte geeft en zich op een tijdloze manier manifesteert in zijn omgeving.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
WillemsenU, bureau voor hedendaagse architectuur heeft de ambitie om bijzondere gebouwen te maken voor bijzondere mensen, u staat daarbij centraal.

Website: www.willemsenu.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes