Villa aan het Spaarne

Woningbouw

Derksen|Windt architecten

Harry Jansen

Kortekaas en Zwart

Harry Jansen

Derksen|Windt architecten; Jeroen Derksen en David Windt

Raadschelders Bouwadvies

Harry Jansen

Villa aan het Spaarne

Omschrijving
Aan het water van het Spaarne in Haarlem heeft Derksen|Windt architecten een eigentijdse, landelijke villa ontworpen gebaseerd op de typische oude boerderijen uit de omgeving. De kenmerkende opbouw van een bakstenen basis met een grote kap hebben wij naar iets eigentijds vertaald zonder de charme van die gebouwen te verliezen. Samen met de opdrachtgever formuleerden we een aantal wensen voor de nieuwe woning;
Veel daglicht, geen donkere plekken in de woning, zicht op de omgeving, een plek voor een groot schilderij en bovenal een mooi passend huis op de mooie locatie.

Het ontwerp bestaat uit een in een donker rode baksteen opgetrokken begane grond verdieping waarin we meerdere haakse hoeken en verschillende vlakken hebben gepositioneerd om een spannend beeld op ooghoogte te creëren. Hierop ligt de prachtige, gehoekte kap. Deze kap steekt aan alle zijden over de onderbouw, waarbij de overstekken in zowel afstand tot de onderbouw als in hoogte tot het maaiveld verschillen. Zeker wanneer de schaduw onder de overstekken komt geeft dit een spannende en interessante ontmoeting tussen de kap en het basement.

De prachtige kap bestaat uit 23 verschillende gelamineerde, driehoekige, houten panelen en is zelfdragend waardoor de eerste verdieping vrij is van spanten en/of dragende wanden. Bij binnenkomst geeft het een mystieke, bijna kathedraal-achtige ervaring om de driehoekige vlakken op 8 meter hoogte bij elkaar te zien komen.

Om de hoeken en hellingen van buiten gezien tot hun recht te laten komen is het dak bedekt met onbehandelde, western red cedar shingles. Deze western red cedar shingles op het dak vergrijzen op een natuurlijke manier. De shingles lijken gemaakt te zijn voor deze kap en dit ontwerp en zorgen er voor dat de kap een natuurlijke uitstraling geeft die goed in de mooie omgeving past.

Houttoepassingen binnen het project
De gehoekte, prachtige kap bestaat uit 23 verschillende gelamineerde, driehoekige, houten panelen en is zelfdragend waardoor de eerste verdieping vrij is van spanten en/of dragende wanden. Bij binnenkomst is het een mystieke, kathedraal-achtige uitstraling om de driehoekige vlakken bij elkaar te zien komen. De kap is aan de buitenzijde bedekt met western red cedar shingles om de hoeken mooi uit te laten komen. Deze shingles lijken gemaakt voor dit ontwerp en geven een prachtige, natuurlijke uitstraling.

Motivatie
De kenmerkende opbouw van landelijk gelegen boerderijen, een bakstenen basis met een grote kap, hebben wij naar iets eigentijds weten te vertalen in het ontwerp voor de villa aan het Spaarne. Zeer belangrijk voor ons ontwerp is de prachtige kap die we zo hebben kunnen realiseren door mooi, duurzaam en slim te ontwerpen met hout.

De imposante kap bestaat uit 23 driehoeken die allen verschillen in afmeting. Dit ontwerp concept ontstond al in de Voorlopig Ontwerp fase. Door zowel de constructeur als de aannemer heel vroeg in het proces te hebben kunnen betrekken was het mogelijk een goede zoektocht te houden naar wat de beste en mooiste oplossing was voor het ontwerpvraagstuk. Samen zijn we vervolgens gekomen tot het constructieve concept waarbij de driehoeken letterlijk konden worden vertaald tot de gelamineerde, houten driehoek-panelen die het dak maken.

In eerste instantie hebben wij de hele kap in een 3d programma uitgetekend, aan de hand van deze gegevens is vervolgens een definitieve constructieve opzet en berekening gemaakt door de constructeur. Uiteindelijk zijn hierdoor onze wensen een vrijdragende constructie te realiseren die de mooie vlakverdeling aan zowel binnen als buitenzijde toont in de praktijk gerealiseerd. Bij binnenkomst is het een mystieke, bijna kathedraal-achtige ervaring om de driehoekige vlakken op 8 meter hoogte bij elkaar te zien komen. Ook in de slaapkamers geven de direct gestuukte houten panelen een prachtige ruimte.

Samen met onze opdrachtgever streefden wij, als eerder gesteld, een duurzaam ontwerp na. In zowel materialisering als in isolatie is voor de definitieve keuze tijd en geld geïnvesteerd. De hele woning is voorzien van driedubbel glas en speciale onderbroken aluminium kozijnen. Voor de isolatie is gekozen voor Actis isolatie folie dat een hele hoge Rc waarde haalt met een minimale dikte. Zo blijft de kap, met een totale dikte van 300 mm, visueel licht en luchtig op de bakstenen onderbouw liggen. Daarbij wordt er verwarmt met een houtkachel die voor de piekvraag echter wel gecombineerd is met een minimale cv installatie.

Naast het constructieve gebruik van hout, wat direct de prachtige ruimtes mogelijk maakt, gebruikten we hout ook als materiaal om het dak te bedekken om de hoeken en hellingen tot hun recht te laten komen. De kap is aan de buitenzijde bedekt met houten western red cedar shingles, deze shingles zijn onbehandeld, vergrijzen hierdoor natuurlijk en kunnen vele jaren mee. Wat essentieel is voor het mooie ontwerp is dat de western red cedar shingles de mooie hoeken in de kap versterken. De grenzen waar de vlakken elkaar treffen kunnen dankzij de shingles mooi en scherp de hoek om gaan. Deze shingles lijken gemaakt voor deze kap en het ontwerp en zorgen er daarbij voor dat de woning een natuurlijke uitstraling heeft die heel goed in de mooie omgeving past. De houten kap sluit heel mooi aan op de bakstenen onderbouw doordat deze aan alle zijden over de onderbouw steekt, waarbij de overstekken in zowel afstand tot de onderbouw als in hoogte tot het maaiveld verschillen. Wanneer de schaduw onder de overstekken komt geeft dit een spannende en interessante ontmoeting tussen de prachtige houten kap en het statige, metselwerk basement.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architect, van concept en ontwerp tot detaillering, realisatie en oplevering.

Website: www.derksenwindt.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes