Het Entreehuis, Hardenberg

Woningbouw

Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur

Bouwbedrijf Zweers, Ane

Bouwbedrijf Zweers,& Zn B.V., Ane

ASR Vastgoed Landelijk

Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur i.s.m. Aad Krom

Ingenieursbureau Rijnders, Paulowna

Cascowoning in Verkoop

Van Visie tot Detail

Omschrijving
Landgoed de Groote Scheere”, Gramsbergen, gemeente Hardenberg, Overijssel.

In 2003 kreeg Bureau B+B van toenmalig Fortis Vastgoed Landelijk (thans ASR Vastgoed) de opdracht een visie en beeldkwaliteitplan te maken voor wonen op het landgoed. Landgoed “De Groote Scheere” onderscheidt zich van andere landgoederen door zijn eenvoudige en bescheiden bebouwing. Bijzonder is de grote verscheidenheid in het cultuurlandschap. . Bureau B+B heeft de eerste woning ‘Het Entreehuis’ als pilotwoning ontworpen en deze in 2009 opgeleverd.

‘Het Entreehuis’ ligt op het einde van het naastgelegen oude lintdorp Anerveen. Deze locatie is zorgvuldig gekozen; de woning vormt -samen met de tegenoverliggende boerderij ‘De Eindhoeve’- de toegangspoort naar het landgoed.  De  gepotdekselde en geteerde schuren met rieten daken  zijn typisch voor deze streek.
Het Entreehuis speelt op dit gegeven in en gebruikt het duurzame materiaal hout op een ambachtelijke, streekeigen en speelse manier. De zwarte houten woning heeft een strakke lijnvoering en doet denken aan een eenvoudige schuur en gaat daarmee een relatie aan met de oude schuur aan de overzijde van de weg. Om de diepe zwarte kleur van de omgevende schuren en het hout te kunnen impregneren tegen de Nederlandse weerinvloeden gebruikten wij een op olie gebaseerde antracietkleurige verf van Leegwater.  Het dak ontvouwt zich in het landschap en wordt privé buitenruimte. Door het aanwezige kleine hoogteverschil ligt het houten terras net boven het landschap en maakt afbakening van de privé ruimte overbodig. Zo ontstonden vanuit de traditie van de gepotdekselde schuren een op twee manieren gebruikt gevelbeeld. Drie verschillende maten van houten planken 11, 15, 18 mm zijn zowel op horizontale als ook op verticale manier toegepast. Luiken spelen een essentiële rol in het gevelbeeld. De grote verticale luiken aan de zijgevel zorgen voor lichtinval en in de zomer, wanneer ze open staan, fungeren ze tevens als zonnescherm. De horizontale luiken, aan de andere zijgevel zijn kleiner en smaller, als sleuven in de gevel. In plaats van gepotdekselde gevelbekleding is gekozen voor kierende plankdelen die voor een bijzondere lichtinval zorgen. Dit was de aanleiding voor ons om de duurzame en lichte houtsoort als cederhout te gebruiken om het gewicht van de luiken zo veel mogelijk te reduceren.
 In tegenstelling tot de daken van de oorspronkelijke boerderijen, waarbij het riet over de buitenmuren heen helt, ligt het rietdak van deze woning verzonken in het houten bouwvolume. Zo blijft het idee van de strakke lijn in het grillige cultuurlandschap bestaan. Het woonhuis en de hooizolder waren twee essentiële ruimtes in een boerderij. Deze historische componenten krijgen een nieuwe betekenis in Het Entreehuis. Door het flexibele casco van de woning ontbreken de muren in de binnenruimte waardoor één grote ruimte ontstaat. Midden in de grote open ruimte hangt de hooizolder als verdieping. Vanuit de openheid van de begane grond leidt een steile trap naar boven. Deze ‘hangende hooizolder’ ademt een intieme, knusse sfeer uit. Wanneer op deze verdieping de luiken worden geopend is er permanent een geweldig vrij uitzicht op het prachtige Overijsselse landschap.

Wij denken dat dit project zich door zijn doepassing uitstekend leent om aan de houtprijs 2010 mee te doen.

Houttoepassingen
Houtskeletbouw met gelamineerd vuren houten spanten – gevelbekleding western red cedar
planken 11,15 en 18 mm horizontal en verticaal gemonteerd – luiken doorlopend in gevelbekleding –
dak hout in combinatie met ingelegd riet.

Houttoepassingen binnen het project
Houtskeletbouw met gelamineerd vuren houten spanten – gevelbekleding western red cedar
planken 11,15 en 18 mm horizontal en verticaal gemonteerd – luiken doorlopend in gevelbekleding –
dak hout in combinatie met ingelegd riet.

Website: www.bplusb.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes