De Ville, Schiermonnikoog

Woningbouw

De Zwarte Hond

Particulieren

Simon Benus, Stadskanaal

Kapenglob bv

De Zwarte Hond, Groningen

Wassenaar, Haren

Particulieren

Vakantiewoningen De Ville Buiten

Omschrijving
Beschut aan de Badweg in het duingebied Nationaal Park Schiermonnikoog, naast de monumentale Rooms-katholieke Kerk liggen de elf houten villa’s die samen de Ville Buiten vormen. De begroeiing van de duinen zie je vanaf de zee veranderen, verder van de zee neemt de invloed van zout water en zeewind af. In dit duinlandschap zijn de woningen vrij verdeeld in de duinen en staan ze op verschillende hoogtes waardoor de beleving van de plek wordt versterkt.

De vakantiewoningen hebben een plat dak, een grote veranda en een relatief gesloten noordgevel zodat het tegenoverliggende huis vanaf de veranda optimale privacy geniet. De gevels zijn opgebouwd uit Western Red Cedar planken met grote uitsparingen voor glazen puien en ramen. Door de herhaling en het ritme van de houten delen ontstaat een sterk grafisch beeld, zowel in de huizen zelf als in het totale project. De robuuste huizen liggen als hazen tegen het duin aan. Door de stevige vorm, de natuurlijke uitstraling van het hout en hun bescheiden opstelling in het omliggende landschap manifesteren de huizen zich als eenheid en verstoren zo de omgeving niet. Ze horen er thuis.

Houttoepassingen

  • Western Red Cedar
  • FSC Keurmerk

Motivatie
In het bestemmingsplan op de locatie aan de Badweg was een hotel voorzien. De Zwarte Hond heeft dit plan bewust anders geïnterpreteerd en bedacht elf losse vakantievilla’s te bouwen. Losse woningen passen immers prima in de recreatieve bewoningsgeschiedenis van het eiland, waar aan de ene kant van het dorp landbouw in de polder wordt bedreven en aan de andere kant van oudsher vakantiehuisjes in de duinen gebouwd worden.

Duurzaam
Duurzaamheid in installatie- en materiaalkeuzes zoals het Western Red Cedar en de houten veranda delen, maar ook in het zo efficiënt mogelijk aan- en afvoeren van materialen en bouwonderdelen, is vanaf het begin van het ontwerpproces van groot belang geweest. Schiermonnikoog is een Nationaal Park en de natuur mag zo min mogelijk belast worden met herrie, vrachtwagens, bouwputten en lange bouwtijden. Daarom zijn zoveel mogelijk onderdelen pre fab op de vaste wal gemaakt. Dus geen betonnen trappen, maar trappen van hout. Ook de terrasdelen en de constructie van houtskeletbouw zijn op de vaste wal gemaakt. De ‘zachte’ terreininrichting met irrigatieboxen zorgt voor minimale rioolbelasting.

Enscenering in het landschap
De woningen liggen meer terug van de straat en zijn ontworpen op basis van hun positie ten opzichte van elkaar, de mogelijke bezonning en het uitzicht. Aan de noordzijde zijn de woningen relatief gesloten zodat het tegenoverliggende huis vanaf de veranda op de zuidzijde maximale privacy heeft. De omringende duinen zijn gecreëerd met het bestaande zand van de locatie zodat ook hiervoor geen extra zand aangevoerd hoefde te worden.

Hoge gebruikswaarde
De Ville Buiten is zo ontworpen dat zij mooier wordt naarmate weer, wind en zand het ensemble van vakantiewoningen verweren. De houten architectuur en natuur zijn optimaal op elkaar afgestemd en versterken elkaars aanwezigheid. De Zwarte Hond denkt dat door het gebruik van hout bijzonder duurzame, karaktervolle en mooie woningen zijn gerealiseerd die een waardevolle bijdrage vormen op de mooiste plek van Nederland.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Multidisciplinair ontwerpbureau op het gebied van stedenbouw, landschap, utiliteits- en woningbouw.

Website: www.dezwartehond.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes