Huis met schommel, Leiden

Woningbouw

pasel.künzel architects

Margreeth Dam & Bas Lewerissa

Aannemingsbedrijf G. Bruijnes BV, Alphen aan den Rijn

Margreeth Dam & Bas Lewerissa

pasel.künzel architects, Rotterdam

IMd Ingenieurbureau, Rotterdam

Margreeth Dam & Bas Lewerissa

V21K07 – Huis met Schommel

Omschrijving
V21K07 zet de functies van een klassiek huis op zijn kop!
Om de meeste winst uit direct zonlicht en het panoramisch uitzicht over de stad te halen, werden de functies van het huis gestapeld op tamelijk ongebruikelijke wijze. Het woongedeelte met zijn royale Zuidoost-georiënteerde dakterras is gelegen op de bovenste verdieping. Door geen gebruik te maken van scheidingswanden, is er een open ruimte gecreëerd met een adembenemend uitzicht over het historisch centrum van Leiden. De begane grond daarentegen is een polyvalente ruimte, waar alle bewoners de mogelijkheid hebben te spelen, werken, lezen of aan andere gezamenlijke activiteiten deel te nemen. op deze wijze worden er activiteiten getoond die zich normaal gesproken afspelen op de zolders van Nederlandse huizen.

Grote ramen zorgen voor een vloeiende overgang van binnen naar buiten, waardoor de entree veranda, welke de traditionele voortuin vervangt, zowel het communicatieve hart van het gebouw, als een informeel ontmoetingspunt met de buurt vormt. De doorlopende materialisatie van vloer, muur en plafond creëert een subtiele overgang van publiek naar privé.

De middelste verdieping maakt gebruik van de maximale afmeting van het kavel en herbergt de ouder- en kinderslaapkamers. Door de uitkraging van deze verdieping, wordt de entreesituatie mogelijk gemaakt. De zwart gekleurde houten gevel refereert direct aan de historische zwarte houten huizen in de regio. Om de kosten te minimaliseren, werd de detaillering gereduceerd tot een absoluut minimum en werd er slechts één formaat venster gebruikt. Rolluiken aan de buitenzijde zorgen voor privacy en voorkomen oververhitting in de zomer. Het gebouw voldoet tevens aan alle lage-energienormen

Houttoepassingen binnen het project
Bij dit project wordt gebruik gemaakt van een geventileerde houten gevel van verduurzaamd lariks hout. Zwart gekleurde verticale geveldelen, in één vlak gedetailleerd, refereren aan de Hollandse schuren uit de regio en omhullen de uitgesproken sculptuur, zo krijgt dit hoekpand zijn unieke karakter van modern en traditioneel. Bij de verschillende overgangen van buiten naar binnen, het entreegedeelte en het riante dakterras, is gekozen voor een verduurzaamd natuurlijk vergrijzend lariks hout. Dat door de uitgesproken dieptewerking, van de manier van toepassen van het hout, een interessant licht- en schaduwspel opleverd.

Motivatie
V12K07 is een hoekwoning in de nieuwbouwwijk Nieuw Leyden. Refererend aan de historische houten huizen in de regio Leiden, is de woning volledig gehuld in een zwart gekleurde gevel van lariks geveldelen. Traditie  wordt op deze wijze vertaald naar een hoge esthetische kwaliteit. Lariks, een houtsoort die bekend staat om zijn duurzame, watervaste en sterke karakter, vormt de basis voor de beeldbepalende elementen van de woning.

De krachtige, levendige en wat onregelmatige gevel is strak in één vlak gedetailleerd en sluit zo perfect aan, aan de blank geanodiseerde kozijnen en schuifluiken t.b.v privacy en zonwering. In tegenstelling tot de gladde houten afwerking van het hoofdvolume, is bij de verschillende buitenruimtes, de veranda met schommel en het royale dakterras, wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke kleur van het lariks hout, waardoor deze sterk aftekenen tegen de zwarte gevel. Door de bijna naadloze overgang, lijken deze als het ware uitgehouwen uit het hele volume. Hier is het lariks expres met veel diepte gedetailleerd, om zo op bepaalde plaatsen een licht- en schaduwspel te genereren dat mee veranderd met het dagritme. Alle afdeklatten op de voegen lijnen precies uit en spreken voor de grote precisie, waarmee deze kleine maar delicate woning is ontworpen en gemaakt.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
There is no urbanism without detail and no detail without urbanism - everything in between is architecture!
Als architecten voelen wij ons geroepen op alle schalen te werken, van conceptuele visie tot de uitwerking van het laatste detail en de realisatie ervan.

Het bureau pasel.künzel architects bestaat sinds 2004 en heeft inmiddels een reeks projecten in binnen en buitenland gerealiseerd. Naast een aantal grootschalige woningbouwprojecten, realiseren pasel.künzel architects op dit moment 11 individuele woonhuizen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap op het voormalige slachthuisterrein in het historische hart van Leiden. Het ingediende project V21K07 vormt een unieke huis binnen deze binnenstedelijk ontwikkeling.

Website: www.paselkuenzel.com

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes