Uitkijktoren aan het Vechtdal

Overige

Ateliereen Architecten

Gemeente Dalfsen

Wonders Metaal, Berlicum

Gemeente Dalfsen

Ateliereen Architecten, Eindhoven

Adviesbureau Elemans, Oss

Openbaar toegankelijk

Uitkijktoren aan het Vechtdal

Omschrijving
De ruim twintig meter hoge uitkijktoren is ontworpen door Ateliereen Architecten. Met de realisatie van deze toren wil de gemeente Dalfsen dat bezoekers de Vecht en het Vechtdalgebied goed kunnen beleven. De locatie betreft een bosperceel met loofbomen, gelegen aan wandel- en fietsroutes. De bosrand waarin de toren staat is uitgedund en middels een beplantingsplan vernieuwd, de karakteristieke hakhoutstoven aan de rand van het bos zijn behouden.

Er is gekozen voor een ingetogen ontwerp: een eenvoudige rechte toren, waarbij de constructie en trappen in staal zijn uitgevoerd. Het staal is licht en transparant en tegelijkertijd zeer robuust en duurzaam. Door de gevel van houten lamellen is de toren als landmark goed zichtbaar in het landschap. Bezoekers kunnen van binnen uit goed tussen de lamellen door kijken naar het landschap.
De lamellen zijn geschaafd Western Red Ceder 145x45mm. Naar boven toe staan deze lamellen dichter bij elkaar en wordt het zicht voor bezoekers steeds meer beperkt. Hier kan men gluren naar het landschap tussen de spleten van het hout. Boven, op een vloerhoogte van 18 meter, biedt het uitkijkplatform vrij uitzicht over het Vechtdal. Door de toren aan de bovenkant over twee zijden af te schuinen wordt het zicht van de bezoeker gericht op het Vechtdal en is de verstoring van broedende vogels in het naastgelegen naaldbos minimaal.

Door de toepassing van verzinkt staal en hardhout met FSC-keurmerk is er een duurzaam project gerealiseerd dat weinig tot geen onderhoud vergt. Het gebruik van slechts twee materialen -staal en hout- levert bovendien een rustig en eenduidig beeld op.
De hoeken zijn kolomvrij als ook de gehele binnenruimte van het trappenhuis. De bezoeker ervaart hierdoor een grote openheid bij het omhoog lopen, zijn blik wordt niet gehinderd door de constructie, maar ziet door de lamellen het mooie landschap. Door de ranke dimensionering van de bouwdelen is de toren zeer transparante en staat deze lichtvoetig in het bos; de natuur kan er gewoon onderdoor groeien. Resultaat is een opvallend en tegelijkertijd goed passend element in het landschap.

Houttoepassingen
De toren is bekleed met FSC gekeurd Western Red Ceder lamellen (145x45mm). Door onderaan minder hout te gebruiken staat de toren op een natuurlijke manier in het bos. Bovenaan is de dichtheid van de lamellen hoger. Hierdoor is van een afstand de houten gevel juist kenmerkend.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
De eenvoud van het ontwerp is hier ook de kracht. Zowel de staalconstructie als het toegepaste hout zijn duurzaam en vergen weinig onderhoud. Dit komt door de materiaalkeuze, maar ook de detaillering. Het hout staat los van de grond en is aan de bovenkant afgeschuind.
De houten lamellengevel en de keuze om de toren in een bosrand te plaatsen zorgen voor een perfecte inpassing binnen de kwetsbare natuur van het Vechtdalgebied.
Bovendien is de uitkijktoren ruim binnen de gesteld tijd en budget gerealiseerd.

Bijdrage aan imago hout
Het hout is de blikvanger van dit markante object. De architectuur is subtiel. De combinatie van het onbehandelde hout en de plaatsing van de toren in het landschap passen goed bij elkaar. Het hout is aanraakbaar en robuust. De natuurlijke vergrijzing zorgt voor een zilverachtige glans als de zon erop schijnt.
De geometrische, strakke vorm van de toren in combinatie met het hout maken van de toren een opvallende landmark midden in de natuur. De toren is erg goed ontvangen bij de gemeente en bezoekers.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
Het hout speelt met de beleving van de bezoeker. Van veraf nodigt het de mensen uit om te komen kijken. Van dichtbij prikkelt het de nieuwsgierig van de bezoeker om tussen het hout te gluren naar het landschap. Het hout kadert het uitzicht in.
Door de houten lamellen lijkt de staalconstructie van een afstand weg te vallen, waardoor het object goed in het landschap past.

Duurzaamheidsbijdrage
Het toegepaste hout, Western Red Ceder, is FSC gekeurd. De toren is, buiten een jaarlijkse inspectie onderhoudsvrij. Ook in de detaillering is hiermee rekening gehouden. De houten lamellen zijn aan de bovenkant afgeschuind, zodat er geen water op blijft staan. Deze afschuining loopt mooi mee met de gehele afschuining van de bovenzijde van de lamellengevel. Doordat de footprint van de toren minimaal is, en de architectuur ingetogen, heeft de toren bij de bezoekers ook een groen imago.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectenbureau

Website: www.ateliereen.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes