Uitbreiding woonhuis

Restauratie/renovatie

architectenburo boter|verheijen BNA

de heer en mevrouw Clijncke

Aannemingsbedrijf Leenhouts

zie eigenaar

architectenburo boter|verheijen BNA

Eckhart Ouwerkerk Engineering

zie eigenaar

Uitbreiding woonhuis

Omschrijving
algemeen
Het Zeeuwse Cadzand ligt vlak tegen de grens van België aan. Ter bevordering van het toerisme zijn er diverse grote nieuwbouwprojecten in uitvoering, zodat de badplaats de concurrentie aan kan gaan met de nabijgelegen Belgische badplaats Knokke. Te midden van deze architectuur nieuwe stijl, hebben we een ingetogen plan gemaakt. De lokatie van onze ontwerpopgave ligt aan de rand van de badplaats tegen het duinlandschap en het natuurgebied Het Zwin aan. Het hoofdgebouw behoort tot de oorspronkelijke bebouwing van het dorp. Rond deze boerenwoning stonden ooit houten schuren, die de vormgeving en het materiaalgebruik van de uitbreiding hebben geïnspireerd. Onderdeel van het totaalplan was de herinrichting van de tuin (ontwerp: Werner de Feijter), dat nu een meer landschappelijk karakter heeft gekregen.

exterieur
Onderdeel van de ontwerpopgave was een levensloopbestendig woonhuis te maken met zoveel mogelijk onderhoudsarme, duurzame materialen. Het aanpassen en uitbreiden van het bestaande woonhuis maakt het mogelijk om de begane grond beter in te delen en om de woning beter toegankelijk te maken. In de zoektocht naar de toe te passen materialen zijn we ondermeer uitgekomen bij een gemodificeerde, fijn bezaagde houten gevelbekleding, die na behandeling met een transparante beits (Sansin) licht grijs oogt. De behandeling van het hout zorgt ervoor dat het hout egaal oogt, gelijkmatig vervuilt en geen voedingbodem wordt voor mossen e.d. Het systeem werkt zelfs zo goed dat de houten gevelbekleding zelfs na een regenbui egaal van kleur is en geen lekstrepen geeft. Omdat we graag wilden werken met de schaduwwerking op de gevel, hebben we ervoor gekozen de verticale houten geveldelen in twee afwijkende houtmaten uit te voeren. Het dikte verschil geeft de gevel op een zonnige dag nog meer contrast en geeft in combinatie met de rode natuursteen plint het gebouw een robuuste uitstraling die past bij een schuur.

interieur
In het interieur is er een houten opengewerkte kap toegepast met halverwege een entresol. Er is gekozen voor onbehandeld, fijn bezaagd vurenhout. De keuze voor een gelaagde opbouw van de constructie met sporen is naast esthetische redenen voornamelijk omwille van de akoestiek van ruimte gedaan. Ondanks de harde natuursteenvloer en de hoge ruimte wordt de verblijfsruimte als erg aangenaam ervaren.

Omdat er nagenoeg geen verlies aan materiaal was bij de plaatsing van de houten buitengevelbekleding, is de geplande kastenwand eveneens gemaakt van gemodificeerd hout dat licht grijs is gebeitst. Het geheel: niet oud bollig, maar met een eigentijdse moderne uitstraling. Met betaalbare materialen en goede details maak je architectuur en het beste is om die zelf te komen ervaren in Cadzand!

Houttoepassingen
1) HSB buitenblad met houten gevelbekleding (fijn bezaagde delen, gemodificeerd vurenhout in 2 verschillende diktes en breedtes, behandeld met 2 lagen licht vergrijzende woodsealer);
2) in het zicht toegepaste kapconstructie vurenhout fijn bezaagd, onbehandeld;
3) kastenwand uitgevoerd in gemodificeerd vurenhout (gelijk aan buitengevel) en behandeld met 2 lagen licht vergrijzende woodsealer;
4) kozijnen en deuren meranti FSC, waarbij de ventilatieroosters verholen zijn toegepast (zie detail) en de garagedeuren zijn bekleed met de houten gevelbekleding.
5) Velux daglicht systemen

Motivatie
Wij hebben deze inzending ingestuurd voor de houtprijs om aan te tonen dat je met eenvoudige maakbare – en dan bedoelen we voor de lokale timmerman – details toch een mooi en ingetogen ontwerp neer kunt zetten. Betaalbare architectuur in eerlijk hout past bij deze economisch krappe tijd. Dat is ook het geval bij deze uitbreiding. De aannemer heeft het project is zelfs onder het door geraamde bedrag kunnen uitvoeren.

Toch is het niet overschrijden van het budget niet het voornaamste doel geweest in dit project. De zoektocht met de opdrachtgevers naar de beste ingreep, vormgeving en uitwerking, en in een later stadium de interactie met de timmerlieden over het maken van het ontwerp, maken het project een mooie ervaring. Prachtig als puzzelstukjes op de juiste manier in elkaar vallen.

Het project is van het begin af aan benaderd als een turnkey project. Het architectenburo heeft het project op maat uitgetekend en de aannemer heeft dit ongewijzigd ter plaatse kunnen uitvoeren. Deze voorbereiding was noodzakelijk vanwege de reistijd voor de architect naar het project (Leiden-Cadzand = 2,5 uur reistijd). Het succes van dit project is mede te danken aan de twee timmerlieden, die de tekeningen van de houtconstructies op de juiste wijze hebben overgenomen. Ter bevordering van de communicatie hebben we waar nodig onderdelen in een ingekleurd 3D-model aangeleverd. Met name bij de constructie van de afgeschuinde kap werkte dit erg goed.

Het project is inmiddels geruime tijd opgeleverd en staat verankerd in z’n omgeving. In onze plantoelichting hebben we uitgebreid verteld waarom we voor hout hebben gekozen (zie plantoelichting…). Misschien mist dit project de complexe details die zo goed ogen in de vakbladen, en de functieloze vormgeving waarbij de grenzen van het materiaal hout wordt opgezocht. Pure en eerlijke architectuur is het wel! Over 50 jaar staat deze uitbreiding er nog, omdat er door het gebruik van hout bewoonbare architectuur is gemaakt. Hoe duurzaam kun je het maken?

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectenburo boter|verheijen heeft zich gespecialiseerd in oude gebouwen in de breedste zin van het woord. Naast onze expertise om bouwhistorisch onderzoek te verrichten, richten we ons ook op de restauratie van monumenten. In de architectuur zoeken we de discussie op om het oude met eigentijdse architectuur te verenigen en te versterken. Licht, ruimte en architectuur naast kwaliteit en betaalbaarheid zijn speerpunten die in onze projecten worden nagestreefd.

Website: www.boterverheijen.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes