Twuyverhoek, Alkmaar

Woningbouw

Min2 bouw-kunst BV

Zie opdrachtgever

Aannemingsmij De Geus, Henselmans Bouw

Combinatie van Stichting Woonwaard Nrd. Kennemerland Alkmaar, Woningbouw- vereniging

Min2 bouw-kunst

Meijer & Joustra, Heerenveen

Zie opdrachtgever, sociale huurwoningen

Twuyverhoek, Alkmaar

Omschrijving

Situatie
Onderdeel van de dorpsuitbreiding van St. Pancras van 450 woningen.
Ontwerpuitgangspunten:
De twee grotere beeldbepalende gebouwen in de nieuwbouwwijk hebben een uitstraling die is geïnspireerd op de Noord-Hollandse kapberg, een villa en een karakteristieke houten woning. De houten gevelbekleding is een essentieel onderdeel hiervan.

Bouwwijze
Er zijn houten kozijnen toegepast en de vurenhouten open gevelbekleding is  speciaal voor dit project ontworpen in samenwerking met het Houtcentrum en Leegwater houtbereiding.

Gebruik
13 wooneenheden met sociale huurwoningen per gebouw.

Houttoepassingen
Er zijn houten kozijnen toegepast en de open houten gevelbekleding is speciaal voor dit project ontworpen.

Motivatie
De in verhouding grote uitbreiding (450 woningen) van het dorp Sint Pancras met de nieuwbouwwijk Twuyverhoek heeft de ontwerpers zowel stedenbouwkundig als architectonisch geïnspireerd om streek- en dorpseigen elementen te bouwen. Het stedenbouwkundige bureau is SVP en de architecten Min2 en Faro architecten en in eerste instantie Heren 5, hebben via workshops een plan uitgewerkt voor een laag dorp met veel variatie en enkele grote gebouwen als beeldbepalende elementen. De dichtheid was als in een vinexwijk, 35 woningen per ha.

Het ingezonden woongebouw is dus een van de  beeldbepalende elementen in deze opzet. Er zijn 2 gebouwen met 13 wooneenheden in gevestigd en in plaats van een flatje is er een loftachtig gebouw ontworpen, geïnspireerd door een afgeschuinde Noord-Hollandse stolpboerderij, een kapberg. We wilden een nieuwe combinatie met nieuwe snedes maken. Vooral door eindeloos schetsen en maquettes maken ontstond de magie door de combinatie van kapberg met houten huisjes er op en de abstracte vorm van een Amerikaanse villa, die al lang in het systeem van Maarten Min zit van favoriete gebouwen. Als de geit met de autoband uit de Popart paste het en werd een nieuw geheel. De gebouwdelen blijven visueel los van elkaar.

We hebben de opdrachtgever kunnen motiveren om voor de gevel als afwerking houten delen te gebruiken, behandeld met Sansin, een milieuvriendelijke afwerking in de donkergroene kleur. Deze zijn op een ventilerende wijze aangebracht. We wilden binnen dit open systeem het hout vertikaal aanbrengen met reliëf, dit moest op een eenvoudige wijze kunnen worden gemaakt. Voor de uitvoering van deze detaillering zijn in het beginstadium ontwerpsessies geweest met het Houtcentrum en Leegwater Houtbereiding. Het hout is geleverd door PontMeyer die deze detaillering nu in de reclame van haar standaard programma aanbiedt. De ophanging van de zonwering is achter een houten koof weggewerkt, zodat het geen verstorend element is in de houten gevels.

Het ritme van de houten kozijnen geeft binnen de gevels variaties door de hoogtes met dezelfde kozijnvormen.
Het inpassen van de woningen in dit loftachtig gebouw is gedaan door over de volle lengte de woningen te spiegelen, rug–aan–rug, en centraal de entree en de balkons te plaatsen. De sociale huur woningen krijgen door deze vorm ook een interieur in een spannende vorm met vides, tussenvloeren en schuine daken.

De wijk is genomineerd voor de Gouden Piramide en na een ex aequo patstelling, werd het plan 2de.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Min2 bouw-kunst is een architectenburo waarin een architect en een beeldend kunstenaar de directie vormen. We zijn gespecialiseerd in expressieve architectuur met een basic uitstraling. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van natuurlijke, duurzame materialen en middelen.

Website: www.min2.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes