Tuinhuisje Complex Tuinwijck Groningen

Overige

Onix

Haiko Meijer en Vicky van Dijk

Freddie Broissois

Haiko Meijer en Vicky van Dijk

Haiko Meijer

Haiko Meijer en Vicky van Dijk

Tuinhuisje Complex Tuinwijck Groningen

Omschrijving
Populieren tuinhuisje
In een volkstuinwijk te Groningen waar het ecologisch tuinieren en ecologisch bouwen hoog in de vaandel staat is dit tuinhuisje van populierenhout gerealiseerd. Het gemodificeerde populieren hout van Plato hoeft niet meer te worden behandeld. Het vergrijzende hout voegt zich op een natuurlijke manier in de volkstuinen.

De plooibare ruimte
Een persoonlijke ruimtelijke vertaling is gerealiseerd door een sculptuur van hout te maken welke zodanig is geplooid dat je optimaal van de tuin kan genieten. De vlonders, vloeren, wanden, plafonds en daken lopen vloeiend in elkaar over, alsof het zo hoort. De ruimte aan de voorkant is extrovert en richt zich naar de zuidwestkant met een veranda en windvang welke door de tuinkast wordt gecreeerd. Eenmaal de voordeur uit twee delen geheel geopend wordt een ruimte gecreeerd waarbij binnen en buiten ook vloeiend in elkaar over lopen. De ruimte aan de achterkant is introvert en gericht op de noordoostkant met en besloten karakter. Een betonnen eiland met houtafdruk scheid deze twee ruimten en biedt plek voor een haard, keuken, barbecue en houtopslag.

De houten plank
Dit kleine huisje is een pleidooi voor het eenvoudig timmeren met hout. Alles wat zichtbaar is, is met één plankmaat gerealiseerd. Ook de kozijnen en deuren zijn samengesteld uit dezelfde plankmaat. Er is zelfs sprake van een glasplank, i.p.v. een glaslat. 1 Timmerman heeft dit huisje volledig alleen in elkaar gezet. De plank kan eenvoudig worden gemonteerd, maar ook gedemonteerd. Slechts met 1 spijker in het midden (breedte) kan de plank ook in de toekomst eenvoudig verwijderd worden. Zo is er een huisje gecreeerd welke in de toekomst één wordt met kunst wat niet op de wand maar in de wand geïntegreerd wordt.

Populieren
De populier in Nederland heeft mogelijk weer een toekomst. Het is van oudsher een boom die bij het Nederlandse landschap hoort. Door het klonen en imagoverslechterende plantagebouw langs de snelwegen heeft de boom de laatste decennia in populariteit stevig ingeboet. De kansen van het multifunctionele bos zijn in Nederland nog lange na niet goed genoeg benut. Het ecologische, recreatieve én productiebos is in Nederland voor iedereen zichtbaar, bereikbaar en biedt mooie landschappelijke casco’s voor de toekomst. Als productiecomponent is de populier goed te integreren en biedt het in de toekomst naast grondstof ook nieuwe ruimte voor natuur of bebouwing. De populier groeit goed in Nederland en kan in de toekomst als inlands hout in de directe omgeving worden verwerkt. Na de realisatie van de brug in Sneek met Accoya bleek dat Titan Wood op het punt staat mogelijk populier in hun productie op te nemen. Dat is nog niet zover. Plato levert het wel al enige tijd gemodificeerd, maar biedt nog niet de onvergankelijke status die Accoya met het accytileren beloofd. Dit populieren tuinhuisje laat zien hoe mooi populieren hout in architectuur kan zijn en doet een appél op Titan Wood om de Populier in productie te gaan nemen én een appél op het Nederlandse R.O. beleid weer meer Multifunctionele bossen te realiseren.
Met dit klompenhout kan in de toekomst door producten als Plato en Accoya nieuwe gebouwen ‘gepopulieriseerd’ worden, tot en met de houten funderingspalen aan toe. Het is in mijn tuinhuisje al gebleken dat zelfs houtkenners niet in konden schatten welk houtsoort er nu gebruikt werd, zo mooi, noestvrij en door de bruinere kleur van het Platoniseren (alleen in het interieur blijvend) erg warm.

Houttoepassingen
Het tuinhuisje is eigenhandig gebouw door architect Haiko Meijer en timmerman Freddie Broissois. Het houten huisje is volledig op plankmaat ontworpen en gemaakt van populieren hout, waarbij de fundering ook van hout is. Het hout dat gebruikt is voor de opbouw van het huisje is duurzaam gemodificeerde populierenhout.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Onix is een internationaal werkend architectenbureau dat voornamelijk in het noorden van Europa werkzaam is. Het moederbedrijf in Groningen en de vestiging in Helsingborg Zweden tellen ruim 20 medewerkers. De leiding van beide vestigingen is in handen van Onix’ oprichters, Alex van de Beld en Haiko Meijer, in samenwerking met Allart Vogelzang en Berit Ann Roos. Onix werkt aan architectuur en stedebouw opgaven maar ook aan kunstinstallaties.

Website: www.onix.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes