TNT CO2 emissie vrije distributiecentrum, Veenendaal

Utiliteitsbouw

Artec architecten

TNT real estate Den Haag

bouwmij Ufkes Apeldoorn

TNT real estate

Artec architecten

Aveco de Bondt

TNT post

TNT CO2 emissie vrije distributiecentrum, Veenendaal

Omschrijving
TNT CO2 emissie vrije distributiecentrum in Veenendaal.
Het distributiecentrum is in gebruik sinds oktober 2008. De bouw past in het programma voor “groen” bouwen van Planet Me, TNT’s wereldwijde milieu inspanning om de CO2 emissie op alle operationele terreinen te verminderen. Uitgangspunt is geweest om door gebruik te maken van bestaande technieken en het gebouw optimaal op de zonnestand te richten een zo energie-zuinig mogelijk gebouw te ontwerpen. Daarbij komen nog een hele hoge isolatie van gevels, dak en vloer en de bewustwording van de gebruikers van het pand. Al deze maatregelen leiden ertoe dat het gebouw in het gebruik CO2 vrij is.

Het gebouw heeft een Greencalcscore van 632 en is daarmee een van de duurzaamste gebouwen in Nederland .

Verwacht wordt dat het unieke ontwerp van het distributiecentrum in Veenendaal er toe zal leiden dat er meer dan 70 % energie wordt bespaard in vergelijking met een traditioneel distributiecentrum. Het gebouw bijvoorbeeld, is ontworpen om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten waarmee de noodzaak van kunstlicht zoveel mogelijk wordt beperkt. Het produceert ook zijn eigen duurzame energie door gebruik te maken van meer dan 300 photovoltaische cellen , die zonlicht omzetten in energie. Water wordt uit de bodem wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van het gebouw. Daarnaast zijn er andere energiezuinige oplossingen in het ontwerp gebruikt, zoals het verzamelen van hemelwater om te gebruiken bij toiletspoeling en het gebruik van energiezuinige koffiemachines en her te gebruiken meubilair. Gebruikte straatstenen werden toegepast voor de bestrating, en meer en grotere containers werden geplaatst om het aantal transportbewegingen te beperken. 

Houttoepassingen
Houtskeletbouw gevels met hoge isolatiewaarden, houten draagconstructie (kolommen en gelamineerde liggers), houten kozijnen en zonwering. Ontwerp en keuze materialen vanuit extra aandacht voor duurzaamheid.

Motivatie
Materiaalkeuze
Ook in de keuze van bouwsysteem (alles demontabel) en de bouwmaterialen ( veel vernieuwbare of hergebruikte materialen) is er gekozen voor energiezuinig en milieubewust. Met name is er gekozen voor hout omdat dit een uitstekend vernieuwbaar materiaal is dat bovendien veel bijdraagt aan de gevoelswaarde van het gebouw. Aan de buitenkant is lariks hout (waxed wood)toegepast als duurzame gevelbekleding. Aan de binnenkant is hout in de constructie gebruikt in gelamineerde Kolommen en liggers en was daarbij concurrerend in prijs met stalen kolommen en liggers! De voorzijde van het gebouw bestaat helemaal uit houtskeletbouw elementen afgewerkt met larikshout. De kozijnen zijn gemaakt van Sapipura en hebben 3-voudig glas.

Om de opdrachtgever te laten zien dat het een duurzaam gebouw is werd gevraagd aan te tonen ,dmv een Greencalc + berekening, dat minimaal 500 punten zouden worden gehaald. Ter vergelijking : het op dat moment meest duurzame gebouw had een score van 323. De greencalcscore voor dit gebouw is 632 en daarmee de hoogste van Nederland!
Hout is een logische en verstandige keuze daarbij. Het belast in gebruik en verwerking niet het milieu (mits verantwoord en gecontroleerd verbouwd) gaat langdurig mee als het goed wordt gedetailleerd en onderhouden en oogt vriendelijk .
Met het gebruik van hout wordt niet alleen de duurzaamheid van het gebouw onderstreept maar krijgt ook de architectuur een eigen uitstraling. Temidden van de stalen dozen die overal op de bedrijventerreinen staan is dit een aangename uitzondering.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectenbureau. Ontwerpt voor woning en utiliteitsbouw met aandacht voor duurzaamheid

Website: www.artec-architecten.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes