Kunstcluster Nieuwegein

van Dongen-Koschuch | Architects and Planners

natuurlijke houtproducten, duurzaam, herbruikbaar, gemeenschapsbewust, integrale oplossing

Theater, opleidingsgebouw en parkeergarage.

Theater met kunstencentrum en bovengrondse parkeergarage

Samenvatting vernieuwing
Het Kunstcluster beslaat twee gekoppelde blokken van het vernieuwde stadshart van Nieuwegein: het theater met kunstencentrum en de bovengrondse parkeergarage met een commerciële plint. Het theater heeft twee zalen: een grote zaal met 650 à 700 stoelen en een kleine zaal met 200 stoelen. Drie spectaculaire foyers en een theatercafé met uitzicht op het Stadsplein maken het geheel compleet. Bovenop het theater is het kunstencentrum gelegen, waar onder meer een aantal muziek-, dans-, en theateropleidingen ondergebracht worden. De naastgelegen CO2 neutrale parkeergarage heeft een theatrale cascadetrap met daaraangelegen bamboeterrassen.
Het interieur van het theater kenmerkt zich door een helder en pure opzet door idem materiaalgebruik. De zalen zijn tussen de betonnen vloer en plafond ingeklemd en vormen karakteristieke natuurlijk houten volumes die de scheding markeren tussen onder andere zaal en foyer, fronstage en backstage. Voorzieningen voor geluid, licht, ventilatie en diverse installaties zijn zorgvuldig geintegreerd in deze houten volumes en zo wordt zogenoemde installatieruis voorkomen door de wanden hier als integrale oplossing voor te gebruiken. Het interieur van de zalen is karakteristiek en spectaculair te noemen. Schillen van notenhout en custom-made stoelen zorgen voor een unieke theater belevenis.
De spectaculaire meervloerse foyer met uitzicht op het nieuwe stadsplein vormt een bruisende etalage aan het nieuwe stadshart. Het hierbovengelegen opleidingsgebouw kenmerkt zich door rust, eenvoud en een heldere logistiek; alles staat in dienst van een optimaal opleidingsklimaat.

Motivatie

Knelpunten die door de vernieuwing zijn verbeterd of opgelost
Het integraal oplossen van de vele voorzieningen voor diverse installaties en theatertechniek in houten wanden zorgt voor een helder en leesbaar gebouw. De karakteristieke zalen zijn met haar custom-made stoelen, en wandbekleding een poetische ode aan hout

Redenen waarom het onderwerp de concurrentiepositie van hout of houtproducten verbetert
Het project laat zien dat hout op verschillende niveaus oplossingen biedt voor bouwtechnische vraagstukken. Niet alleen de flexibiliteit van het materiaal maar ook het natuurlijke karakter ervan, dragen bij aan een prettig, menselijk en duurzaam gebouw. Houten wanden als inetrgrale oplossing voor acoustiek, licht en onder andere ventilatie.
De houten schillen en custom-made houten stoelen in de grote zaal zorgen voor een unieke theater belevenis

Mate waarin de vernieuwing bijdraagt aan duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen is compact bouwen: Een van de belangrijkste uitgangspunten bij het maken van een
duurzaam gebouw is gelegen in de ruimtelijke organisatie van de programma onderdelen die het huisvest en een efficiënt energiegebruik op basis van duurzame bronnen. In ons ontwerp wordt deze strategie van meet af doorgevoerd.Het Kunstencluster Nieuwegein kenmerkt zich in een gebouworganisatie die zich manifesteert in een compacte stapeling van zalen in de kern met daaromheen een ‘schil’ van verbindende functies (foyer, café kantoor- en oefenruimtes). Deze hoofdopzet maakt de gebouwen niet alleen energetisch optimaal controleerbaar en zuinig, maar zorgt bovendien voor een zeer hoge mate van flexibiliteit in gebruik op de korte en de lange termijn.
Op verschillende plekken is zorgvuldig gekozen om bepaalde duurzame maatregelen samen te laten smelten met de architectuur. Het zijn geen losse additionele ingrepen maar ze zijn zorgvuldig geintegreerd en zijn zo haast vanzelfsprekend. De gevelprint, die refereert en de illusie geeft aan een theatergordijn reduceert aanzienlijk transparantie en oververhitting op de zuid- en oostegevel. Les- en oefenruimten met uitzicht en orientatie op mossedum daken. Natuurlijk materiaal gebruik zoals het toepassen van gecertificeerd duurzaam hout als terugkerend thema in gevel, binnenwanden en zalen. De houten wanden waarbij installaties zorgvuldig in zijn geintegreerd zorgen tevens voor een aanzienlijke verminderig in materiaalgebruik.
De bovengrondse parkeergarage oogt als een groene long. Tijdens het ontwerpproces is het idee onstaan van een CO2 neutrale garage. Als kleine verticale tuintjes zorgt 6 meter hoog bamboe in de gevel niet alleen voor een prettige omgeving maar beperkt ook fijnstofverspreiding en beteugeld CO2 uitstoot.

Wanneer heeft de ontwikkeling plaatsgevonden?
2007-2011

Waar is de vernieuwing toegepast en/of verkrijgbaar?
De wandafwerking van de zalen, Interieur van de grote zaal, en verschieden afwerkingen in het kunstencentrum

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Frits van Dongen en Patrick Koschuch, hebben een uitstekende portfolio die onder meer stedenbouwkundige plannen, huisvesting, kantoren, openbare- en culturele gebouwen omvat. De grote ervaring en internationaal erkende ontwerpkwaliteit van Frits van Dongen vormen een perfecte combinatie met het talent van Patrick Koschuch om esthetische en inspirerende gebouwen te creëren, te luisteren naar cliënten en hun vragen op inventieve wijze op te lossen.

Website: www.vd-k.eu

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes