Studio Schoot, Oirschot

Utiliteitsbouw

Diederendirrix b.v.

Studio Schoot

Adriaans Bouwbedrijf bv, Oostelbeers

Studio Schoot

Paul Diederen

Adriaans Bouwbedrijf bv, Oostelbeers

Studio Schoot

Studio Schoot, Oirschot

Omschrijving

Op een groene locatie aan de rand van Oirschot staat het bedrijfspand voor reclamebureau Studio Schoot. Het perceel is gelegen aan een dijkweg langs het Wilhelminakanaal. Aan de achterzijde liggen sportvelden. Het groene karakter van deze plek wordt versterkt door een rij bomen op de dijk. Om optimaal te profiteren van het weidse uitzicht op de kerktoren van Oirschot aan de voorzijde, en de sportvelden aan de achterzijde, zijn de meeste gemeenschappelijke ruimtes gelegen op de verdieping met panoramisch uitzicht op het landschap. Via doorzichten en open verbindingen ontstaan er spannende zichtlijnen en relaties die het ruimtelijke karakter van het gebouw versterken. De spil in het gebouw vormt de ‘catwalk’, de centrale hal van voor naar achter die alle functies verbindt en via trappen met grote vides een relatie met de verdieping legt. In de gevel is het contrast zichtbaar gemaakt tussen het weidse uitzicht in noord-zuid richting, en de parcellering van gebouwen in de oost-west richting. In de voor- en achtergevel is de horizontaliteit en transparantie benadrukt terwijl de kleine openingen in de zijgevels de onderlinge privacy tussen kantoren respecteert. Grote schuifwanden markeren de entree en beveiligen het gebouw in de avonduren. De gevels zijn bekleed met houten delen die in de loop der tijd zullen vergrijzen. Dit natuurlijke karakter zal er voor zorgen dat het gebouw een harmonieuze en vanzelfsprekende dialoog met de landelijke omgeving aangaat.
 

Houttoepassingen binnen het project

- Strak gedetailleerde houten gevel van siberisch larix
- Interieur: Sanitaire blokken en binnenwanden van vuren multiplex

Motivatie

Generieke gebouwen domineren al decennialang de bedrijventerreinen in Nederland. Op geen enkele manier reageren ze op hun omgeving. diederendirrix heeft echter het ontwerp voor reclamebureau Studio Schoot benaderd als een stedelijk gegeven. Door stelling te nemen, heeft ze een sterk gebouw neergezet, waarmee de heersende anonimiteit wordt doorbroken. De bedrijventerreinen in ons land zijn veel Nederlanders een doorn in het oog. Vaak zijn het weinigzeggende gebieden doordat er vrijwel geen aandacht is besteed aan stedenbouw en het vol staat met anonieme gebouwen. Ze worden in eerste instantie aangelegd om ruimte te bieden aan allerhande grote en kleine ondernemers die op zoek zijn naar een zo functioneel mogelijk onderkomen op een goed bereikbare en betaalbare locatie. Daarnaast laat deze bedrijvigheid zich niet of moeilijk inpassen in de stad.
diederendirrix heeft het bedrijfsgebouw Studio Schoot in 2009 gerealiseerd. Niet spectaculair, maar het gebouw blinkt uit in eenvoud. De eenduidige rechthoekige vorm van het gebouw is vooral vanuit financiële overwegingen tot stand gekomen; zo veel mogelijk oppervlak voor zo weinig mogelijk geld. Door de expressieve houten gevel valt het gebouw toch op. Architectuurcriticus Hans Ibelings zegt hierover:
“Het is de huid van een gebouw van diederendirrix die vaak de diepste indruk maakt.” Het nieuwe onderkomen van reclamebureau Studio Schoot staat in een rijtje kantoorgebouwen op een dijk in Oirschot. De ene helft van het pand is door het bureau zelf in gebruik, de andere helft is verhuurd. Aan de voorkant van het gebouw, met uitzicht op de stad, bevindt zich het Wilhelminakanaal, aan de achterkant ligt het voetbalveld van de plaatselijke voetbalclub. Om de prachtige locatie zo veel mogelijk uit te buiten, liggen de gemeenschappelijke ruimtes op de verdieping. Indrukwekkende horizontale raampartijen (zonder stijlen en prachtig gedetailleerd) in de houten voor- en achtergevel bieden de gebruikers uitzicht op de omgeving.
In de basis is het gebouw niet meer dan een kleine hal van staalskelet met daaromheen een strak gedetailleerde houten gevel van siberisch larix. Door te kiezen voor deze constructievorm ontstaat veel vrijheid met betrekking tot de invulling ervan. Zo bevindt zich net iets naast het midden van het gebouw een centrale hal die van voor naar achter loopt. Deze hal verbindt alle functies en legt via trappen met grote vides relaties met de verdieping. De open vloeren zijn naar wens van de gebruiker te verdelen in afsluitbare ruimtes. De gevel is ingezet als bemiddelaar tussen binnen en buiten, openbaar en privé, dicht en open. “Als je een raam maakt, creëer je een moment tussen privé en openbaar. Ineens komen ze heel dicht bij elkaar”. Zo kun je door de indrukwekkende horizontale raampartij in de achtergevel een voetbalwedstrijd op het naastgelegen sportveld volgen, maar tegelijkertijd sta je zelf te kijk in de etalage. Een etalage in een duurzame en prachtig gedetailleerde houten lijst. Ook in het interieur heeft diederendirrix dit principe doorgevoerd. Eén van de vides op de eerste verdieping biedt vanuit de kantine zicht op de leveranciersruimte op de begane grond. Van gluren tijdens je lunch is hier geen sprake, aangezien je zelf ook zichtbaar bent voor de mensen beneden.
Op een andere manier heeft de architect de verhouding tussen open en dicht toegepast in de zijgevels. Deze zijn relatief gesloten. Vanwege de gewenste privacy, zijn hier acht betrekkelijk kleine gevelopeningen te vinden. De afwerking van het interieur is in tegenstelling tot de buitengevel grotendeels ruw. De installaties en leidingen aan het plafond zijn in het zicht gelaten, op de vloer ligt een betonnen gietvloer en middenin de ruimtes staan blokken van wit gebeitst vuren multiplex, waarin de toiletten en de keuken zijn ondergebracht. Hier tegenover staat een smetteloos witte scheidingswand die het pand in tweeën deelt. Op deze manier is een sterke basis ontstaan die de gebruikers prikkelt het naar eigen inzicht in te richten. Zo is een van de vurenhouten volumes blauw geverfd en is de witte wand ingezet als galerij. In de landelijke discussie over bedrijventerreinen wordt vaak geklaagd dat ze ‘niet mooi’ zouden zijn. Wat betreft een betere inpassing in het landschap ligt hier voor de stedenbouw een schone taak, maar hoogwaardige architectuur draagt ook bij aan het uiterlijk van deze terreinen. Door bij Studio Schoot een rijke houten gevel te realiseren heeft diederendirrix met een beperkt budget een kantoorgebouw neergezet dat niet alleen doeltreffend is,maar ook adequaat reageert op zijn omgeving en ruimte biedt aan de gebruiker om er zelf vorm aan te geven zonder dat het gebouw aan kracht verliest.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
 
Diederendirrix is een ontwerpbureau met als kernactiviteit architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen, bestaande uit ruim 20 personen met een academische of bouwtechnische opleiding.

Website: www.diederendirrix.nl




 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes