Strandpaviljoen Hoek van Holland

Overige

Studio Tobias architectenbureau bna

Menno van Goor, Surfschool Hoek van Holland

zelfbouw

Menno van Goor, Surfschool Hoek van Holland

Studio Tobias architectenbureau bna

Broersma ingenieursbureau

Surfschool Hoek van Holland

Strandpaviljoen Hoek van Holland

Omschrijving / Motivatie

Idee
Voor het ontwerp van dit strandpaviljoen zocht ik naar middelen om het gebouw te verbinden met het zand en de duinen. Dit in tegenstelling tot de nabije rij kunststof strandhuisjes, de stalen zeilvereniging en het kleurrijke paviljoen van Jan Patat. Ik zocht naar middelen die aansluiten bij de surfers, bij het respect voor de zee.

Het paviljoen is op natuurlijke wijze ingepast in, en verweven met het strand.
De hoofdvorm met een flauw hellend zadeldak is gelijk aan de typische vorm van de keten langs onze kust die dienst doen als strandpaviljoen. Wijzigingen op de hoofdvorm zijn geïnspireerd op beachguard huisjes in Hawaï en Californië: het overstekende dak en de plaatsing hoger op het strand, op palen. Ook de luiken in de gevel zijn typisch onderdeel van de beachguardhuisjes.
De plaatsing in een kom aan de voet van de duinen, de nok paralel met de duinen en de terrasschermen en de trap geïntegreerd in het ontwerp maken dat het paviljoen natuurlijk is ingepast in de omgeving. Het hout in de gevels levert een harmonisch beeld met zand en duinen. Door het glas in de gevel tot aan de vloer te laten reiken wordt de verbinding met het strand versterkt

De gevel kan het gehele paviljoen afsluiten als een dichte opslagruimte, bestand tegen zwaar weer en diefstal. Het paviljoen wordt een levendige, uitnodigende en functionele ruimte voor de surfschool door luiken open te vouwen, deuren open te slaan en schermen uit te vouwen.
Het compacte paviljoen doet overdag dienst als surfshop, -verhuur en –school. ’s Avonds doet het dienst als opslagruimte voor de natte surfspullen. In het dakoverstek aan de achtergevel zijn douchekoppen geplaatst. Schermen zijn uit de gevel te klappen en doen dienst als afscheiding tussen de douches. Onder het dakoverstek aan de zeezijde is een ruime veranda. De glazen gevel aan de zeezijde kan gesloten worden met de luiken. In dichte stand bieden de luiken bescherming tegen diefstal en zwaar weer. In geopende stand is het glas uitnodigend. De veranda, het vele glas en de plaatsing op palen dragen bij aan het zicht op zee. Dit is van belang voor de veiligheid van de surfers.

Het bouwsysteem is behalve slim ook karakteristiek en beeldbepalend.
De constructie is geheel demontabel, compact op te slaan en eenvoudig met de hand op- en af te bouwen. De constructie is van hout en zal bij calamiteiten uit elkaar vallen, zodat het paviljoen geen schade aan de zeewering zal aanbrengen. Geen enkel onderdeel zal overwinteren op het strand. Het paviljoen is uitbreidbaar in de lengterichting, dwars op de nokrichting. De dakspanten en kozijnen zijn vormgegeven als karakteristieke elementen.

Werkwijze
Het ontwerp is een masterplan. Er wordt in fasen naar het eindresultaat toegewerkt en gespaard. Ingesloten foto’s laten fase 1 zien. Het paviljoen is als een bouwpakket ontworpen en virtueel gebouwd.

Houttoepassingen
Geheel in hout uitgevoerd op de dakbedekking na: constructie, gevel, vloer en afwerking.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architect met bijzondere benadering in het ontwerpen. Unieke kenmerken zijn de verbinding met de natuur, de integratie van architectuur en interieur en de vanzelfsprekendheid waarmee duurzaamheid onderdeel is van het ontwerp.

Website: www.studiotobias.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes