Steigerplanken, Veenhuizen

Utiliteitsbouw

Oving Architekten BV

Ministerie van Justitie

Buiteveld

Rijksgebouwendienst

Oving Architekten BV

Wieringa, raadgevend Ingenieursbureau

Het Poortje Jeugdinrichting

Steigerplanken, Veenhuizen

Omschrijving
De vraag was om een gebouw met een eenvoudig programma te ontwerpen voor de gevangenis in Veenhuizen. Dat is een houten doosje geworden met een werkplaats op de begane grond voor de gedetineerden, waar ze steigerplanken maken en hout kunnen bewerken. Op de verdieping zijn er kantoren voor het administratieve personeel. Het gebouw is als één structuur vormgegeven waarbij de twee lagen onafhankelijk van elkaar functioneren.

Houttoepassingen
Houtskeletbouw invulling voor zowel de wanden als het dak. De buitenkant is afgewerkt met een duurzame houten bekleding van zwart geschilderde en fijn gezaagde houten planken (waxed wood). In de werkplaats zijn de wanden met Radiplexpanelen afgewerkt.

Motivatie
De schaal van de context en de randvoorwaarden voor het project hadden een bepalende impact op het ontwerp: Het gevangenisterrein heeft een grof en textuurloos karakter die vooral aan een grote schaal refereert. We wilden een kleine menselijke schaal introduceren, hetgeen in het dorp Veenhuizen vaker voorkomt, om de ruimte meer kwaliteit te geven.  De zwarte houten gevel is geperforeerd met gaten van verschillende afmetingen om een structuur te maken die zich meer dynamisch manifesteert  ten opzichte van de bestaande bebouwing. Om te voorkomen dat de gedetineerden op de gevel kunnen klimmen en daardoor vluchten, liggen de ramen vlak met de houtengevel. Kleine ramen, die dat gevaar niet hebben, liggen achter in de gevel om zo diepte in de gevel te articuleren. De twee functies en de gebruikers hebben een belangrijke rol gespeeld voor de gevelopbouw. Van weinig glas op de begane grond in verband met veiligheid, naar steeds meer perforaties richting dakrand en doorlopend over het dak (de vijfde gevel).

Vanwege de gewenste opleversnelheid is voor een staalconstructie gekozen met een houtskeletbouw invulling voor zowel de wanden als het dak. De buitenkant is afgewerkt met een duurzame houten bekleding van zwart geschilderde en fijn gezaagde houten planken (waxed wood). Welke op een milieuvriendelijke manier geïmpregneerd zijn. In de werkplaats zijn de wanden met Radiplexpanelen afgewerkt om een prettigere sfeer voor de gedetineerde te maken.

Vroeger moesten de gedetineerden in een oude en ongeïsoleerde bibliotheekbus werken, maar met het nieuwe houten gebouw hebben de jongeren een ruimte gekregen die hopelijk een meer inspirerend kader voor hun dagelijkse activiteiten vormt. Tussen de nieuwbouw en de bestaande bebouwing is een nieuwe ruimte ontstaan, waar vlakken met vegetatie zijn geïntroduceerd  om een plein en daarmee een  aangenamere overgang te maken. Deels met lokaal voorkomende planten en bomen beplant om het regionale aspect te benadrukken, maar vooral om iets letterlijk van buiten naar binnen te trekken  en zodoende ook een tactiele een groene kwaliteit voor de gedetineerden creëert.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architektenburo

Website: www.ovingarchitekten.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes