Stadsboerderij Weizigt NMC, Dordecht

Utiliteitsbouw

Ingenieursbureau Drechtsteden

Gemeente Dordrecht

Bouwbedrijf Schippers bv, Nuland

Weizigt Natuur- en Milieucentrum, Gemeente Dordrecht

Ingenieursbureau Drechtsteden, ir. M. Abdullsada

Van Ooi, Gouda

Weizigt Natuur- en Milieucentrum

Stadsboerderij Weizigt NMC, Dordecht

Inleiding
De voormalige kinderboerderij van het Weizigt Natuur- en Milieucentrum in Dordrecht was 30 jaar oud en aan vervanging toe. Nieuwe wet- en regelgeving, veranderde waarden en normen en een vernieuwde visie van het centrum op natuur- en milieueducatie waren aanleiding voor het realiseren van een nieuwe stadsboerderij.

In deze stadsboerderij zullen naast het verblijf van dieren ook andere educatieve activiteiten plaatsvinden. De nieuwe accommodatie biedt de bezoekers informatie over zowel dieren en natuur als over het milieu. Thema’s als duurzaamheid, energiebesparing en milieuvriendelijkheid zijn van belang. Met deze uitgangspunten zal de nieuwe stadsboerderij goed aansluiten bij gemeentelijke beleidsthema’s en ontwikkelingen op het gebied van natuur- en milieueducatie en dierenwelzijn.

Omgeving
De nieuwe stadsboerderij komt op de plaats van de voormalige kinderboerderij te staan. De nieuwe stadsboerderij ligt in het Weizigtpark, achter het centraal station en aan de rand van het centrum van Dordrecht. De nieuwe stadsboerderij maakt deel uit van verschillende objecten en gebouwen op het Weizigtpark, te weten:

  • Het Koetshuis
  • Het Aquarama
  • De klimaatkas
  • De bijenstal
  • Het vogel eiland
  • De speeltuin

Hier vinden verschillende educatieve- en recreatieve activiteiten plaats. De nieuwe stadsboerderij sluit hier goed bij aan.

Projectomschrijving
De nieuwe stadsboerderij is een duurzaam, milieuvriendelijk, energiezuinig, modern en multifunctioneel gebouw dat goed aansluit bij zijn omgeving. Het gebouw bestaat uit een golvend groendak met een maximale hoogte van 6600mm. Het golvende groendak herbergt alle ruimten. Op de begane grond bevinden zich de in- en uitgangen, de ontvangstruimte die tevens een klimaatzone is, het theater en het verblijf van de dieren. Op de verdieping zijn een leslokaal en ruimten voor het personeel gesitueerd. Alle ruimten hebben een directe relatie en zicht op de entreehal en het park. Aan de noordkant liggen, los van het hoofdgebouw, de opslag- en werkruimten. Tussen het hoofdgebouw en dit kleine gebouw is een vriendelijke knuffelweide en een werkplaats ontstaan.

Motivatie
Duurzaamheid was de kern voor het Ingenieursbureau Drechtsteden bij het ontwerpen van de nieuwe stadsboerderij. Duurzaamheid begon al bij de vormgeving van de nieuwe stadsboerderij in relatie tot zijn omgeving. Het golvende groendak is namelijk een opgetild maaiveld. Daardoor is het gebouw geheel in harmonie met de groene omgeving.

Het gebouw is volgens het ‘passiefhuis’-principe ontworpen. Het gebouw wordt goed geïsoleerd en richting het zuiden georiënteerd. De entreehal fungeert als klimaatzone en is aan de zuidkant van het object geplaatst. Deze isolatiezone vormt de overgangszone tussen binnen en buiten. Alle ruimten worden via deze zone bereikt zodat er geen warmteverlies plaatsvindt. In de winter wordt de warmte van de zon benut om het gebouw te verwarmen. In de zomer worden lamellen gebruikt om de zon tegen te houden. Deze ruimte wordt dan goed geventileerd om verhitting te voorkomen. Hierdoor is het gebouw energieneutraal geworden.

Naast hergebruik van bestaande materialen worden duurzame materialen als hout gebruikt. Hout wordt zowel bij de constructie als bij de afwerking gebruikt. De kolomen en spanten zijn van gelamineerd vurenhout en de geïsoleerde buitenwanden zijn van 420mm houten sandwichpanelen gemaakt. Ook de vliesgevels en alle kozijnen zijn van hout. De afwerking van de binnenwanden is grotendeels van onbehandeld multiplex (OSB). De buitengevels zijn van hout (Western red ceder). De laatste is op verschillede maten, verticaal toegepast om een variërend beeld bij een lange gevel te bereiken. Alle houten elementen zijn simpel te monteren en te demonteren zodat ze hergebruikt kunnen worden.

Houttoepassingen binnen het project

  • Gesoleerde houten buitenwanden en daken (sandwichpanelen 420 mm dik) van Finnforest,
  • Houten buitengevel afwerking western red ceder,
  • Gelamineerd vurenhout kolommen en spanten,
  • Geïsoleerde vurenhout kozijnen,
  • Vliesgevel van vurenhout + Siberisch Lariks,
  • Binnenwand afwerking van onbehandeld OSB multiplex,
  • Binnenplafond afwerking, onbehandeld OSB multiplex.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Het Ingenieursbureau Drechtsteden realiseert infrastructurele, bouwkundige, landschappelijke en groenprojecten voor (semi-) overheidsinstellingen in de regio Drechtsteden. Naast aanbesteding, werkvoorbereiding, projectbegeleiding en toezicht is het Ingenieursbureau Drechtsteden steeds vaker adviseur. Het Ingenieursbureau Drechtsteden is nog voor de ‘tekentafel’ en voorbij de oplevering betrokken bij haar projecten. Het Ingenieursbureau Drechtsteden verzorgt namelijk ook het technisch beheer en onderhoud van ondermeer gemeentelijke gebouwen. Het Ingenieursbureau Drechtsteden hanteert het motto Denken om te doen, bouwen van ideeën: het Ingenieursbureau Drechtsteden ontwerpt vanuit de filosofie dat projecten ook gebouwd en beheerd moeten (kunnen) worden. En bouwen van ideeën houdt in dat de medewerkers creatief en flexibel zijn en met de opdrachtgever meedenken.

Website: www.ingenieursbureaudrechtsteden.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes