Sportlagune Heerhugowaard

Overige

Sander Douma Architecten BNA BV

SportLagune Beheer B.V.

Bouwbedrijf Kuyper B.V.

SportLagune Beheer B.V.

Sander Douma

Berkhout Tros bouwadviseurs

SportLagune Beheer B.V.

Sportlagune Heerhugowaard

Projectomschrijving
Park van Luna is het recreatiegebied voor de Vinexlocatie ‘Stad van de Zon’ in Heerhugowaard. Hier bevindt zich het vrijetijdscentrum SportLagune. Het gebouw ligt deels verzonken in een heuvel en gaat daardoor mee met het parklandschap.

Spectaculair zijn de enorme houten spanten die zich vanonder het gewelfde dak van het sportcentrum met een groots gebaar zo’n twintig meter voorbij de voorgevel afzetten tegen meer dan manshoge betonnen poeren. Zie het als de spieren van het gebouw, een referentie aan de krachtsport, een van de activiteiten die het sportcentrum biedt. Met deze krachtpatserij maakt het gebouw zich breed, en trekt als een virtuele overkapping een stuk van het voorplein naar zich toe.

Teletubbie-heuvel
Uitgangspunt was een volume vervat in een soort Teletubbie-heuvel. Van de heuvel zijn twee zijden afgesneden. Aan de blootgelegde zuidzijde ligt een restaurant-bar met buitenterras. De lange entreezijde met de overkoepelende spanten, is heel open. Achter die gevel liggen functies als fitness en aerobics. Zij maken de functie van het gebouw duidelijk en de bewegende mensen zijn ook de beste reclame voor het gebouw zelf. Doordat het gebouw verdiept ligt kon het grote programma binnen een niet al te fors ogend volume gerealiseerd worden. Het kelderniveau bevat onder meer een sportveld, squashbanen en een relaxbad met sauna en kleedruimten. De sporthal strekt vervolgens over alle drie de bouwlagen uit. Het begane grondniveau herbergt onder meer een grote multifunctionele sport- en recreatieruimte, een winkelruimte, een kinderopvang en het restaurant annex bar. Op de verdieping en derde bouwlaag bevinden zich dan een aantal ruimten voor fitness, krachtwerk en aerobics alsmede een beautysalon en zonnebanken.

Leven
Alle ruimten staan in open verbinding met elkaar, waardoor de ruimtelijke isolatie tussen de verschillende sportactiviteiten wordt opgelost. Verder zijn alle mogelijkheden aangegrepen om de beleving van de ruimten te variëren, spannende zichtlijnen te creëren en blikken naar buiten te geven. Dat past bij de exploitatieopzet: je koopt één toegangskaartje en krijgt daarmee toegang tot alle functies.

Motivatie
Krachtig thema
SportLagune vormt een belangrijke spil in het Park van Luna, waar op grote schaal sport bedreven kan worden. Een krachtige signatuur zorgt voor herkenbaarheid. ‘Het gebouw met die houten spanten’ is een landmark binnen het park geworden. Met de houten spantconstructie als visitekaartje van het gebouw.

De keuze voor een houtconstructie past zowel in de landschappelijke opzet van de locatie waar het gebouw staat als de functie van het gebouw op zich. Een natuurlijk materiaal oogt vriendelijk en voegt zich goed bij de functies die het gebouw herbergt.

De spanten maken de architectuur van het gebouw. Kwaliteit van het plan is dat constructie, functionaliteit en esthetiek samengaan. Het netwerk van houten spanten en gordingen is door het gehele gebouw waarneembaar en vormt daardoor een herkenbaar thema. De gelamineerde houten spanten hebben een hoogte van maximaal 2 meter. De grootste overspanning van 23 meter vindt plaats over de multifunctionele ruimte.

Omdat de dakstructuur net als de technische installaties in het zicht zijn gehouden, krijgt het gebouw een ‘eerlijke uitstraling’, je ziet hoe het gebouw in elkaar zit, hoe het werkt. Dit geldt ook voor de zichtbare knooppunten in de constructie, waarbij fraaie overgangsdetails van hout naar beton en staal te zien zijn.

De deels ondergrondse ligging en slimme logistieke indeling van het gebouw resulteren in een compacte gebouwvorm, die voor het grootste deel uit dakvlak bestaat. Een compacte gebouwvorm resulteert in een beperkt energieverlies, waarmee het gebouw zich voegt in de kerngedachte van de Stad van de Zon, duurzaamheid.

Spannend bij geprefabriceerde elementen is altijd de maatvastheid en beperkte marges die de elementen bieden. Het belang van nauwkeurigheid werd versterkt doordat het allemaal zichtwerk betreft. Tijdens de plaatsing van elementen bleek echter dat de delen perfect op elkaar aansloten.

De zichtbare constructie en installaties vroegen van alle betrokken partijen extra aandacht. Zowel architect, aannemer als constructeur en installateur hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld. Integraal ontwerpen, het meedenken met andere disciplines zijn hierbij onontbeerlijk gebleken.

Houttoepassingen binnen het project
Houten spanten en gordingen in dakconstructie.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Woningbouw, utiliteitsbouw, zorg, sportaccommodaties.

Website: www.sanderdouma.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes