Sportcomplex Nieuw Zuilen Utrecht

Utiliteitsbouw

Koppert+Koenis Architecten

Gemeente Utrecht

Cosimco

Gemeente Utrecht

Koppert+Koenis Architecten

Ingenieursbureau Bartels Utrecht

Gemeente Utrecht, Utrechtse Kegelbond, diverse (sport)verenigingen en scholen

Sportcomplex Nieuw Zuilen Utrecht

Omschrijving
Op sportcomplex Zuilense Laan in Utrecht is een nieuw multifunctioneel sportcomplex gere¬aliseerd dat een brug slaat tussen binnensport, buitensport, buitenschoolse activiteiten. Het complex bestaat uit een grote sporthal inclusief omkleedfaciliteiten, een multifunctionele sport ruimte c.q. dansruimte, kleedfaciliteiten voor de voetbalvereniging en 1 centraal gelegen royale horeca-/ontmoetingsruimte met een annex gelegen multifunctionele ruimte. De horeca ruimte is middels een groot terras en geïntegreerde tribune gekoppeld met de velden van de voetbal¬vereniging en heeft ook een directe visuele kop¬peling met de tribune van de binnensport.

De wens was een laagdrempelige voorziening te creëren die toegankelijk en aantrekkelijk is voor
een zo breed mogelijke doelgroep. De wat statige stedenbouwkundige handreiking van “landhuis” is daarom vrijer geïnterpreteerd en uiteindelijk conceptueel vertaald naar de meer volkse “kapschuur”: een uit ambachtelijke materialen opgetrokken, robuust en vriendelijk ogend gebouw.
Door het gebouw deels te verzinken in het maaiveld en daarnaast te voorzien van een schuine kapconstructie wordt het volume bescheiden en passend. De aansluiting met het omliggende sportpark wordt middels de introductie van taluds natuurlijk en schept de mogelijkheid om met een beperkte hoogteoverbrugging van twee meter het horecapaviljoen middels terrassen en royale (tribune-)trappen aan de sportvelden te koppelen, visueel en functioneel.
De transparantie van de entree en de visuele koppeling met het horecapaviljoen en buitenterrassen zorgen overdag en ’s avonds voor een sterk uitnodigend gebaar naar alle bewoners van de omliggende wijken. Dit gebaar is vanaf het begin van de toegangslaan al zichtbaar.

In het gebouw worden door de stichting Klein Galgenwaard (van oud voetballer Jean Paul de Jong) en een kinderopvang organisatie vele na- en tussen schoolse activiteiten georganiseerd en de horeca-/ ontmoetingsruimten en terrassen worden daarvoor ingezet en zijn daar ook voor uitgerust. Hiertoe zijn naast het complex ook 3 multifunctionele sport- en speelcourts gereali¬seerd.
Het gebouw heeft een CO2-neutrale energieopwek¬king (middels bodemwarmte) en een zeer duurzame materialisering meegekregen.

Houttoepassingen
De hoofddraagconstructie van het gebouw (kolommen, vakwerkspanten, dakbalken) zijn in hout uitgevoerd. Verder is hout gebruikt als wandafwerking in grote delen van het gebouw, zowel geperforeerd als ongeperforeerd.

Motivatie
In het complex is ervoor gekozen om gebruik te maken van natuurlijke en duurzame materialen. Er is voor gekozen om vanuit het Cradle-2-Cradle gedachtegoed een gebouw samen te stellen uit materialen die de natuur op termijn zo min mogelijk schade berokkenen en er nu niets aan onttrekken. Voor de draagconstructie is er zoveel mogelijk gekozen voor een houten constructie, zowel voor de kolommen als de vakwerkspanten. De houten spanten minimaliseren het staalgebruik, zijn goed recyclebaar en dragen dus bij aan de C2C doelstelling. De dakplaten zijn tevens van hout (Lignatur) en overspannen van spant naar spant. Daarnaast zijn de dakplaten geperforeerd en gevuld met isolatiemateriaal van houtvezels, wat bijdraagt aan de geluidsabsorptie van het gebouw. Het gebruik van hout maakt in dit project dus integraal deel uit van de duurzaamheidsdoelstellingen.
In grote delen van het gebouw (oa. de sporthal, de horecaruimte, de kegelbaan en de entree) zijn de wanden afgewerkt met Kerto panelen van FinnForest. De keuze voor dit materiaal is gebaseerd op eis in de sporthal waar de onderste 2 meter voldoende slagvast moet zijn. Om akoestisch goede eigenschappen te verkrijgen in de sporthal is deze zone ook geperforeerd uitgevoerd. De ruimte achter de wandpanelen is gevuld met minerale wol.
Wij sturen dit project in omdat er op een verregaande manier gebruik is gemaakt van hout, zowel in de ruwbouw- als in de afbouwfase. De binnenmaterialisatie ondersteunt het gebouwconcept, de houten draagconstructie is een sterk beeldbepalend en warm element voor de sportruimte en door de overstekken van het gebouw kan optimaal gebruik worden gemaakt van indirect daglicht waar wenselijk. De houten kap brengt een grote verscheidenheid aan functies en bezoekers bij elkaar in een gebouw waar ontmoeting en sociale interactie worden gestimuleerd.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Koppert + Koenis Architecten (K+K) is een architectenbureau met een vast team van 18 medewerkers,dat een gezonde mix kent van ervaring en jong ontwerptalent. Het bureau is opgericht in 1985 en bestaat inmiddels dus ruim 25 jaar.
K+K heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een specialist op het gebied van publieksvoorzieningen en zwem- en sportaccommodaties in het bijzonder. In de loop der tijd heeft de organisatie brede kennis en ervaring opgebouwd met betrekking tot voorzieningen als zwembaden, sportcentra, fitnesscentra en culturele centra, vaak ook in een geclusterd concept. K+K is gespecialiseerd in het geïntegreerd ontwerpen van gebouwen, waarbij naast de architectenwerkzaamheden ook over het algemeen de ontwerpverantwoordelijkheid voor de constructies en technische installaties bij ons bureau wordt ondergebracht. De meeste projecten zijn zogenaamde volledige opdrachten en lopen derhalve van SO t/m Realisatie. K+K voert alle werkzaamheden met eigen personeel uit.

Website: www.koppert-koenis.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes