Spikvoorde, Deventer

Woningbouw

Min2 bouw-kunst BV

de kopers van deze woningen

Lithos Bouw en Ontwikkeling, Amersfoort

Bemog Projektontwikkeling, Zwolle

Min2 bouw-kunst

Alferink Van Schieveen, Zwolle

particuliere woningen

Spikvoorde, Deventer

Omschrijving
Situatie
De woningen staan aan de rand van de Vinexwijk Spikvoorde. Ze zijn monumentaal gebouwd om als  horizontaal landmark te fungeren.

Ontwerpuitgangspunten
Monumentaal Deventer pakhuis geminiaturiseerd en vertaald als monolithisch woonhuis. Na Almere een nieuwe versie van “het nieuwe loft” geïnspireerd op het specifieke Deventer loft.

Bouwwijze
Houten kozijnen en draaiende delen en een open houten gevelafwerking.

Gebruik
12 vrijstaande, geschakelde Loftwoningen.

Houttoepassingen
Houten kozijnen en open houten gevelbekleding

Motivatie
Deze woningen aan de rand van de Vinexwijk Spikvoorde wilden we een krachtige en oriënterende werking geven in de omgeving, met een verfijnde detaillering.

Het uitgangspunt bij het ontwerpen van deze houten woning is het realiseren van een nieuw type binnen het door ons op de Woonexpo 2001 in Almere gelanceerde thema ‘Het Nieuwe Loft”. Min2 werd namelijk geselecteerd voor dit project naar aanleiding van onze pakhuiswoningen op de Woonexpo. Het architectonische beeld dat men bij de selectie had was: houten huizen aan het water.

We hebben voor deze Spikvoordse variant gezocht naar referenties in het havengebied van Deventer. We werden geïntrigeerd door een oud industrieel gebouw van beton met een bijzondere vormgeving (onlangs monument geworden).  De kwaliteit was voor ons te vinden in de krachtige expressie en het monolithische karakter. Door het te miniaturiseren en te vertalen naar een woning ontstond een rijzig huis. Het verticale effect werd bereikt door de afgeschuinde hoeken en de bay-windows met luiken.
Om de woningen het monolithische en industriële karakter te geven hebben we ervoor gekozen om de gevel helemaal in hout uit te voeren. De keuze is daarbij gevallen op een open gevelsysteem. Hierdoor konden de luiken hetzelfde worden uitgevoerd als de gevel.

Bij een open gevelsysteem worden de horizontale delen los gehouden en boven en onder schuin afgewerkt. De optimale afstand tussen de delen is 8 mm. Net te groot voor een druppel en klein genoeg om het water buiten te houden. Het grote voordeel is dat de delen na regen weer snel droog waaien, waardoor de duurzaamheid van de gevel optimaal is. Deze detaillering maakt het mogelijk om houten gevels te realiseren met een zeer hoge levensverwachting. De geveldelen zijn gemaakt van vuren en behandeld volgens het Woodlife HL50 systeem. Dit is een vacuüm- drukmethode zonder metaalzouten, maar met een concentraat op basis van propacanizool, een stof die veelvuldig in de gewasbescherming wordt toegepast. Hierdoor kan zelfs een 10 jaar gecertificeerde garantie op de duurzaamheid verkregen worden. In de afvalfase is het hout volledig biologisch afbreekbaar.
Om de oppervlaktespanning in het hout te verminderen zijn de delen fijnbezaagd uitgevoerd. Dit geeft een verminderde kans op schuurvorming en splijten van het hout. Bovendien biedt het ruwe hout een groot hechtingsoppervlak voor de afwerking met beits: Sansin SDF. Dit is een milieuvriendelijk, Canadese watergedragen beits op basis van gemodificeerde natuurlijke oliën die diep in het hout doordringt, waar het zich hecht aan de houtcellen en zo een stevige, duurzame beschermlaag vormt tegen schadelijke UV-straling en andere weersinvloeden.

In eerste instantie was het idee om ook de dakbedekking in houten shingles uit te voeren. Uiteindelijk hebben we een vlakke keramische dakpan met een matte engobe laag toegepast. De kleur van de gevel en de pan zijn daarbij zo op elkaar afgestemd dat deze samen één geheel vormen.

Vlak voor de verkoop kwam de houten gevelbekleding nog ter discussie te staan door de angst voor een slecht verkoopresultaat. Uiteindelijk hebben we de opdrachtgever weten te overtuigen en zijn de woningen zeer voorspoedig verkocht.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Min2 bouw-kunst is een architectenburo waarin een architect en een beeldend kunstenaar de directie vormen. We zijn gespecialiseerd in expressieve architectuur met een basic uitstraling. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van natuurlijke, duurzame materialen en middelen.

Website: www.min2.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes