Speeltuingebouw, Utrecht

Overige

Van Rooijen Architecten bna

Gemeente Utrecht Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling

Bouwbedrijf Van Deelen

Gemeente Utrecht Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling

Van Rooijen Architecten bna

Bouwtechnisch Adviesbureau J.A. Mulders bv

Cumulus Welzijn

Speeltuingebouw, Utrecht

Omschrijving

De locatie is een besloten speeltuinterrein in de buurt Oudwijk te Utrecht voor de kinderen uit de buurt. Ter vervanging  van een oud gebouw werd een nieuw speeltuingebouw gevraagd. De opgave vroeg om een eenvoudig duurzaam en  veilig gebouw met een uitstraling die een meerwaarde geeft aan de speeltuin en past bij de belevingswereld van  kinderen. Het gebouw dient twee gebruikers en omvat ruimten om binnen te spelen en een peuterspeelzaal met  ondersteunende ruimten. De speelruimte en de peuterspeelzaal zijn van elkaar gescheiden middels een schuifwand  waardoor meervoudig ruimtegebruik mogelijk is voor verschillende activiteiten. Een kleurrijk object dat zich als een  eigenzinnig speels element voegt in de speeltuin. Met bijzondere gevelopeningen wordt de relatie tussen de binnen en buitenwereld versterkt. Het gebouw voorziet in een grote overdekte buitenruimte waar ook gespeeld kan worden.  Het volledig houten interieur met heldere kleuren creëert binnen sfeer en geborgenheid voor kinderen.

Houttoepassingen

Daken, gevels, kozijnen
Gevelafwerking, binnenkozijnen en afwerkingen plafonds en binnenwanden
  
Motivatie

Het éénlaagse gebouw heeft een eenvoudige constructieve en bouwkundige hoofdopzet met spanten, houten balken
en gevelelementen. Door te kiezen voor een eenduidige bouwmethode werd het mogelijk om binnen het krappe budget bijzondere vormgeving en detailleringen toe te passen om daarmee de architectonische visie van een speelse sculptuur te realiseren. Een volledig houten gebouw dat zich met een èènduidige beweging verankert in zijn omgeving. Met deze beweging worden de diverse functies en gebruiksmogelijkheden gecreëerd; grote gevelopeningen versus meer besloten ruimten, overdekte speelruimte en entreeluifel en zitbankje. Om dit te bereiken werd ervoor gekozen om het gebouw in èèn materiaal uit te voeren. De keuze viel daarbij op hout vanwege zijn veelzijdige toepassingsmogelijkheden,
eenvoudige verwerkbaarheid, warme uitstraling  en duurzaamheid. De buitengevels zijn opgebouwd uit fijn bezaagde met sansin geïmpregneerde vurenhouten delen op houten
stijlen regelwerken met aan de binnenzijde transparant afgewerkte berken multiplex beplating. Ten behoeve van de
akoestiek is het plafond bekleed met geperforeerde berken multiplex platen met daarachter zwart firet doek.  De vaste meubels en kasten zijn van multiplex, mdf en hpl platen. 

Korte omschrijving activiteiten inschrijver

Architecten

Website: www.vanrooijenarchitecten.nl
 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes