Servaasterrein, Venray

Woningbouw

Greiner van Goor Huijten architecten BV

GGZ Noord- en Midden-Limburg

BAM Woningbouw Wilma Vastgoed, Weert

GGZ Noord- en Midden-Limburg

Martien van Goor

van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Beverwijk

GGZ Noord- en Midden-Limburg

Servaasterrein, Venray

Omschrijving
In 1906 lieten de "Broeders van de Liefde Sint Servatius" een "Geneeskundig gesticht voor Krankzinnige Mannen en Zenuwleiders" bouwen. Het complex werd opgezet als een paviljoensysteem dat als een burcht in het landschap lag. In dezelfde periode werden de bomen geplant die met de gebouwen nog steeds de onderliggende structuur vormen van het terrein, ook al is er in de loop der tijd in verschillende perioden gewijzigd en bijgebouwd.  De instelling werd sterk verkleind en gedecentraliseerd, waardoor op het terrein ruimte is ontstaan voor andere woon- en werkfuncties. Een deel van de gebouwen is gesloopt, een ander deel herbestemd. Voor GGZ Noord- en Midden-Limburg zijn 300 plaatsen nieuw gebouwd, verdeeld over 8 gebouwen. Deze nieuwbouw omvat een grote verscheidenheid aan functies, variërend van gesloten afdelingen (FPA) tot woningen. De meeste gebouwen zijn centraal op het Servaasterrein gegroepeerd, zodanig dat een vriendelijke parkachtige omgeving is ontstaan.

Aan de rand van het terrein is een appartementengebouw met 74 zelfstandige woningen voor psychiatrische cliënten gebouwd. De woningen van ca. 60m2 zijn samen te voegen tot appartementen van 120 m2. Deze zijn af te stoten als huur- of koopappartement voor de reguliere woningemarkt. Bij het ontwikkelen van de infrastructuur is hier rekening mee gehouden.
De programma’s in de gezondheidszorg zijn strikt gereguleerd qua m2 per functie en budgettering. Gezocht is naar een architectonische oplossing binnen genoemde randvoorwaarden op een terrein waar de resterende monumentale gebouwen nadrukkelijk aanwezig zijn door hun kleur en rijke detaillering. De gekozen oplossing moest bovendien voldoende uitstraling hebben om de woningen aantrekkelijk te maken voor de commerciële woningmarkt.

Gebruikte houtsoorten
Verticale gevels - Louro Preto
Daar waar brandklasse II vereist is, is Louro Itauba toegepast omdat deze houtsoort daar qua gewicht aan voldoet. Daar waar brandklasse I vereist is, is Louro Preto toegepast welke brandvertragend behandeld is.
Balustrades - Louro Itauba.
Vlonders - Louro Preto
Alle hout is FSC-hout.

Omvang
De totale omvang van het appartementengebouw is 5.700 m2 bvo.

Motivatie
Het project is een gaaf voorbeeld van de mogelijkheden van hout. Door gebruik van hout was het programma van eisen binnen budget te realiseren zonder concessies te doen aan de kwaliteit. De houten gevels en balustrades geven het geheel een hoogwaardige, niet-medische uitstraling waardoor het aantrekkelijk is voor de reguliere woningmarkt. Tegelijkertijd creëert hout een ‘rustige’ sfeer, die bijdraagt aan het welbevinden van psychiatrische cliënten. Bovendien past de kleur van het hout goed in de parkachtige omgeving.

De verspringende ontsluitingen, de alternerende galerijen en balkons, de diepte van de balkons en de transparante balustrades en de verspringende dakhoogte, maken van het gebouw een spannend geheel.

Het gebouw is bijzonder duurzaam. Er is gebruik gemaakt van duurzame materialen, waaronder FSC-hout, en energiezuinige installaties. Doordat de woningen eenvoudig samen te voegen zijn tot grotere wooneenheden, is het gebouw gemakkelijk aan te passen aan veranderende behoeften van de gebruikers. Het gebouw heeft daardoor een lange levensduur.

Het gehele project levert een belangrijke bijdrage aan de integratie van psychiatrische cliënten in de maatschappij en is mede daardoor door het College Bouw Zorgvoorzieningen (tegenwoordig TNO Bouw) aangemerkt als voorbeeld van Good Practice.

Houttoepassingen
Gevels, incl. kozijnen en deuren, galerijen, trappenhuis en interieur van de woningen zijn in hout uitgevoerd.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectenbureau, gespecialiseerd in nieuwbouw, renovatie, restauratie en herbestemming van theaters, musea, gebouwen voor de gezondheidszorg, scholen, kantoren, woningbouw en interieurs.

Website: www.ggharchitecten.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes