ScoutingArk

Utiliteitsbouw

ORGA architect

Scouting St. Franciscus uit Wijchen

Cuppens, met veel zelfwerk door de Scouting en afgebouwd door de Landmacht

Scouting St. Franciscus uit Wijchen

Ir. Daan Bruggink

OMC advies

Scouting St. Franciscus uit Wijchen

ScoutingArk

Omschrijving
De waterscouts van St. Franciscus gebruikten tot enige tijd geleden een oude Duitse mijnenveger als onderkomen. Deze was echter te groot en lastig te onderhouden. Er moest iets nieuws komen: een compact, veilig en onderhoudsarm clubhuis. Het bijzondere is dat dit project op gang gekomen uit een kruisbestuiving tussen de biobased economie en de nieuwe economie. Via sociale media werd ORGA architect gevonden en wij zorgden voor het ontwerp van een drijvend houten clubhuis. De ScoutingArk is grotendeels van natuurlijke en biobased materialen gemaakt. Het gezonde en comfortabele binnenklimaat en een overvloed aan daglicht vormen voor de scouts een uiterst prettige hobbyomgeving. Hout is een onmisbaar materiaal bij het biobased bouwen. De houtskeletbouw met natuurlijke houtvezelisolatie resulteert in een dampopen en gezond gebouw.

Houttoepassingen
De constructie wordt gedragen door vier vurenhouten spanten. Het dak, de wanden en de gevels zijn bedekt met Platohout. Voor de isolatie is houtvezel gebruikt. De ScoutingArk werd geheel met behulp van verantwoord geproduceerd hout gebouwd.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Het clubhuis is opgebouwd uit een middenbeuk die wordt geflankeerd door twee gebogen dakconstructies. Vier vurenhouten spanten dragen samen met de middenbeuk het gebogen dak. Biobased materialen met hout als voornaamste voorbeeld doen tegenwoordig niet meer onder voor traditionele materialen voor wat betreft de mogelijkheden in vormgeving.

Bijdrage aan imago hout
Het clubhuis is een voorbeeld hoe men op een eigentijds manier volledig in hout kan ontwerpen. Door het opvallende Plato dak en gevel trekt het houten clubhuis al van ver de aandacht als je aan komt rijden of varen.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
Het houten clubhuis laat zien dat biobased en ecologisch bouwen tot interessante moderne architectuur kan leiden met hout uit duurzaam beheerde bossen als hoofmateriaal. Het veelvuldig toepassen van hout op diverse manieren heeft niet alleen geleid tot stijlvolle architectuur maar ook tot een gezonde en comfortabele hobby- en speelomgeving. Het ontwerp is een zoveelste argument dat hout het materiaal bij uitstek is voor toekomstbewust bouwen.

Duurzaamheidsbijdrage
Door gebruik te maken van biobased materialen voorkom je niet alleen het gebruik van fossiele bouwmaterialen, maar je creëert een gebouw dat zijn plaats heeft in de circulaire economie. Bovendien zorgen de biobased materialen er voor, met hout voorop, dat het gebouw CO2 opslaat: bovengrondse CO2 opslag. De gevelconstructie is dampopen waardoor de woning kan ademen terwijl het vocht geweerd wordt. Een gevel volledig zonder plastic folies, afdichting met PUR of steenwol isolatie doet de duurzaamheid van de gehele constructie enorm toenemen.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Daan Bruggink is de oprichter van modern ecologisch architectenbureau ORGA architect. Vanuit de overtuiging dat biobased bouwen in de toekomst de standaard zal worden werkt hij voornamelijk met hernieuwbare natuurlijke bouwmaterialen. Mede door het praktisch toepassen van innovatieve materialen heeft hij zich ontwikkeld tot een van de voorlopers op het gebied van biobased bouwen. In 2013 ontving hij hiervoor de Nationale Bouwprijs Talent voor de Toekomst en werd hij benoemd tot Alumnus van het Jaar van de TU Delft, in 2014 genomineerd voor de Ingenieur van het Jaar.

Website: www.orga-architect.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes