WoningbouwKwint architectenFam. Frank/JanssenSietsema bouw UithuizenFam. Frank/JanssenKwint architectenW2N Engineers DrachtenFam. Frank/Janssen |
Omschrijving
De schuur die ruimte biedt aan bewoning in een landschappelijke omgeving.
Op een mooi perceel aan de Borgerweg 24 net buiten Sellingen hebben we een ontwerp gemaakt voor een eenvoudig woonhuis met het karakter van een schuur. Het combineert de door de opdrachtgevers verlangde relatie met de rust en de natuur rondom het huis en grote interne vrijheid qua indelingsmogelijkheden.
De term schuurhuis heeft voor Kwint vooral te maken met het intrigerende eenduidige volume van een schuur als totaalruimte waarbinnen alles nog mogelijk is. De vertaling van de wensen van de opdrachtgever, zorgt voor de indeling en bruikbaarheid van de schuur. Deze persoonlijke invulling zorgt elke keer weer voor een verrassend ruimtelijk resultaat. De routing in, door en om dit bouwwerk en de interactie met omgeving maakt elke schuur tot een specifiek huis.
De bouw van de schuur is vaak eenvoudig en ontwikkeld vanuit een boerenlogica. De eenvoud van de constructie in combinatie met een pragmatische benadering van de afwerking van gevels en daken maken van deze schuren vaak prachtige bouwwerken. Voor ons vormt dat de inspiratie om vanuit diezelfde eenvoud de ontwerpopgave te benaderen.
Door een schuurvolume te maken dat feitelijk alleen bestaat uit een thermische schil (gevels en dak) met een open vloerveld, zijn de mogelijkheden van de inrichting compleet vrij. Binnen de eenvoud van een schuur is samen met de opdrachtgever gezocht naar een optimale verdeling van functies met aandacht voor de grens tussen (semi-)openbaar en privé. Het volume is opgebouwd uit een serie uitgekiende standaard segmenten met een breedte van twee meter en bestaat, van binnen naar buiten, uit een houten binnenschil, spant, gevel en dakelementen. Het volume met zijn zwarte golfplaten kap met een lichtstraat en zwart gebeitste geveldelen ondersteunt het idee van een (woon)schuur in het landschap. Een terughoudende schuur als gast in het landschap, onder het loof van de omringende bomen.
Houttoepassingen
Gehele woonhuis is in houtskeletbouw prefab elementen ontworpen en gerealiseerd. De dakconstructie en spanten zijn als zichtbaar element uitgevoerd.
Motivatie
Dit project heeft alles in zich wat met het natuurproduct hout te maken heeft; liefde voor het materiaal en de toepassingen die recht doen aan de kracht van het materiaal. De toepassing van hout in een traditioneel gevormd (schuur)huis een vanzelfsprekendheid die de terughoudende ‘stille’ architectuur onderstreept.
Kwantitatief gezien komt het hout boven maaiveld in alle onderdelen voor; buitengevels, dakconstructie, dakelementen, binnen wanden, kozijnen en schuifdeuren; alles is in hout ontworpen en uitgevoerd. Grotendeels onbehandeld, waar nodig op smaak gebracht door de opdrachtgevers.
De kwaliteit van de toepassing van het relatieve lowbudget materiaal underlayment komt met name naar voren in de zorgvuldige realisatie van het (schuur)huis. In de uitvoering heeft de aannemer het hout omarmt en heeft hij mee gedacht in het ‘down-to-earth’ karakter van het huis. Geen vormwil of effectbejag, maar eenvoud en bescheidenheid als weerspiegeling van het karakter van een schuur en haar bewoners.
Een bijzonder (houten)element die het huis zijn karakter geeft, zijn de dakspanten. Een ambachtelijke en traditionele verdeling van trek- en drukkracht overspannen de breedte van acht meter.
Deze spanten, met een hart-op-hart afstand van twee meter bepalen in feite de hele structuur van het (schuur)huis. Deze twee meter is als snede uit het hele volume getrokken en op zichzelf ontwikkeld als element en afgeprijsd. Vervolgens is aan de hand van het budget bekeken hoeveel segmenten er gerealiseerd zouden kunnen worden. Dit heeft uiteindelijk de lengte bepaald van het schuurvolume. Binnen die contour zijn de binnenwanden ontworpen die de ruimtelijke indeling en routing bepalen. Door het gebruik van deuren welke wegschuiven in de wanden zijn vrijwel alle ruimten met elkaar in open verbinding te zetten. Hiermee blijft de beleving van de schuur als een continu volume gewaarborgd.
Het hout als basismateriaal ansich is niet zo bijzonder te noemen. Houtskeletbouw is als bouwmethodiek niet vernieuwend. Wat wij graag willen benadrukken is de toepassing van ruwbouw elementen die als ‘af’ gezien worden. De binnenwanden en dakpakketten zijn de onbewerkte HSB elementen. Geen toeters en bellen voor deze opdrachtgever maar het ‘naakte’ hout als het wenselijke in combinatie met de toepassing van een karaktervolle spantconstructie die in het verleden vooral in industriepanden gevonden werden. Het is de eenvoud en levendigheid van het materiaal met een eerlijke toepassing, dit geeft het project zijn eigen onmiskenbare karakter!
Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Wij zijn ruimtemakers. Architecten en interieurarchitecten met een flexibele instelling en open mind. We ontwerpen ruimten - en vooral ruimte - om in te wonen, te werken, te zijn.
Website: www.kwintarchitecten.nl