Ronald McDonald Vakantiehoeve, Beetsterzwaag

Overige

Team 4 Architecten

Stichting Ronald McDonald Friesland

Dijkstra Draisma, Dokkum

Stichting Ronald McDonald Friesland

Team 4 Architecten

Ingenieursburo Van de Lune en Rienksma, Sneek

Stichting Ronald McDonald Friesland

Ronald McDonald Vakantiehoeve, Beetsterzwaag

Omschrijving
De Ronald McDonald Vakantiehoeve is het tweede vakantiehuis voor gehandicapte kinderen in Nederland. Gezinnen kunnen hier in optimale vakantiesfeer genieten van de prachtige omgeving.

Veel aangepaste voorzieningen zijn wel praktisch maar vaak klinisch en erg ongezellig. In Beetsterzwaag moeten de bezoekers het gevoel krijgen van een archetype vakantiehuisje. Een compact houten huis met voldoende (aangepaste) voorzieningen. Bijna alles is van hout: buiten roodbruin gebeitst Siberisch lariks en binnen wit gebeitste chipwood platen, en over alle ruimten zit een kap die nooit parallel met de gevel loopt die het gebouw huiselijk, dynamisch en sfeervol maakt.

De vakantiehoeve is georganiseerd rondom een binnenplaats voorzien van geïntegreerde speelelementen en een open haard. De appartementen zijn naar buiten gericht en bieden met hun eigen veranda privacy voor de gezinnen. De woonkeuken, eet-, speel- en wellnessruimte liggen vrijwel direct aan de binnenplaats. Gemeenschappelijke ruimten en de privéruimten liggen om en om waardoor privacy snel gevonden is terwijl een goed gesprek of hulp vlakbij is.

Er zijn frisse kleuren toegepast om het ook echt een gebouw voor kinderen te maken. De vier appartementen zijn uitgewerkt in thema’s die passen bij het ontdekken van de omgeving. De entreedeuren zijn verwerkt in een themawand waarop in het Fries de naam staat in een kleur die past bij het thema.

De lift en traplift leiden uiteindelijk naar de speelzolder van waar je met twee glijbanen naar beneden kunt. Halverwege de rondgang zit de wellness. Kinderen die op een brancard moeten douchen kunnen onder een regendouche terwijl ze opgaan in een droomplafond, een kunstwerk dat van bovenaf wordt verlicht. Zorgeloos op vakantie in een prachtige omgeving.

Motivatie
Hout is zowel in het exterieur, de constructie als het interieur ingezet om de sfeer van een vakantiehuis maximaal te maken. Houtsoort, bewerking, detaillering en afwerking zijn per toepassing zorgvuldig onderzocht en gekozen om tot een overtuigend en aangenaam gebouw te komen. In elke ruimte is het hout te zien, te voelen en ook nog te ruiken. Alle zintuigen van de kinderen en hun ouders worden geprikkeld door het materiaal hout en dat draagt in hoge mate bij aan hun vakantiegevoel.

Referentie van hout
De referentie van een houten vakantiehuis is in de materialisering zoveel mogelijk doorgevoerd.

Gevel van hout
Deze is uitgevoerd in Siberisch Lariks en is behandeld als Waxed Wood met transparantie roodbruine beits. Hierdoor is krijgt het ontwerp een warme kleur, passend bij een vakantiehoeve. Omdat de delen fijn bezaagd zijn heeft de hoeve een wat ongepolijst karakter zoals vaker bij houten vakantiehuisjes.

Om een levendig effect te krijgen zijn er verschillende breedtes toegepast. De naden er tussen stroken altijd met de buitenkozijn en de verticale naden lopen altijd in elkaars verlengde. Dit is goed zichtbaar bij de entreepoort waar alle delen in de voorgevel stroken met het buitenplafond en ook de gevel aan de binnenplaats. Eveneens de naden tussen de delen en stroken op beide gevels met de kozijnen. Hierdoor zijn houten delen nooit ‘ingezaagd’. De horizontale naden zijn juist verspringend om de nadruk te leggen op de verticale belijning.

Constructie van hout
Voor zover er constructie zichtbaar is dan is deze uitgevoerd in gelamineerde houten spanten. Deze zijn zichtbaar in de knikkende kap die op het hele gebouw ligt. Nok,  kil- en hoekkepers worden allemaal gedragen door deze liggers. De dakvlakken worden door gelamineerde houten spanten gedragen. Voor de rest is de constructie in de wanden allemaal weggewerkt. Uiteraard om esthetische redenen maar zeker ook vanuit de noodzaak van de gebruikers die vaak in een rolstoel zitten. Voor hen is elke kolom een hinderlijk element.

Interieur van hout
De buitenschil (gevels en dak) zijn aan de binnenkant afgewerkt met OSB platen die transparant wit gebeitst zijn. De platen zijn later in het werk aangebracht op de HSB constructie. Omdat rolstoelen makkelijk langs een wand schuren of stoten is het van belang dat de wanden dit enerzijds goed kunnen opvangen en anderzijds dat de wanden er goed uit blijven zien. OSB plaat kan enerzijds schuren en stoten goed opvangen en anderzijds vallen eventuele beschadigingen nauwelijks op door de vlokkenstructuur.

Houttoepassingen binnen het project

  • Geveldelen: Waxed Wood, Lariks, fijn bezaagd, roodbruin gebeitst
  • Binnenwanden: OSB platen, wit gebeitst
  • Plafonds: : OSB platen, wit gebeitst
  • Constructie: gelamineerde houten liggers

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Wij verzorgen nieuwbouw, verbouw, renovatie in de woning- en utiliteitsbouw. Wij hebben met name grote ervaring met zorg- en onderwijsgebouwen. Maar ook kantoren, bedrijfsgebouwen, seriematige woningbouw en particuliere woningen zijn projecten die wij regelmatig doen.

Website: www.team4.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes