Rietdiephaven, Groningen

Woningbouw

Oving Architekten BV

Particulier

BAM

TCN / Leyten

Oving Architekten BV

Dijkhuis Ingenieurs bureau

Particulier

Rietdiephaven, Groningen

Omschrijving
Aan de noordzijde van de stad Groningen wordt een nieuwe stadswijk gebouwd, genoemd naar de rivier die de stad verbindt met de Waddenzee: het Reitdiep. Annex hieraan wordt in directe verbinding een nieuwe haven gemaakt (Reitdiephaven) die plaats biedt voor passanten die de stad willen bezoeken en naderhand voor bewoners met boten.
Rondom de haven zijn naast commerciële functies, deels haven gerelateerd, ook 300 woningen en appartementen in ontwikkeling. Hiervan is nu reeds een 100-tal gerealiseerd, de boardwalkwoningen en de pierwoningen.

Houttoepassingen
Gevelbekleding, kozijnen, terrassen, aanlegsteigers, hekwerken, balkons, bergingen, dukdalf.

Motivatie
De boardwalkwoningen hebben 2 gezichten.

  1. Een buitenkant, niet aan het water gelegen, die refereert aan het Groninger landschap. Rode baksteen huizen die met een vanzelfsprekendheid in het groene landschap staan.
  2. Een binnenkant, aan de haven gelegen, die refereert aan het actieve, het informele, het kleurrijke , het haast anarchistische van een haven.

De ene kant baksteen.
De andere kant hout.
Midden in het water van het Reitdiephaven liggen de pierwoningen. Zoals de naam al zegt : gelegen op een Pier. Onder het water liggen de parkeerplaatsen. Boven het water de woningen met aan weerszijden de buitenruimtes boven het water. Geen tuinen maar wel terrassen en aanlegsteigers. Ten opzichte van elkaar is elke woning verspringend waarmee privacy wordt verkregen. De gevels zijn helemaal met houten delen bekleed. Iedere woning in een eigen kleur.
Alle woningen zijn via het gietbouwsysteem opgezet met houtskeletbouw gevelinvullingen. De privé en openbare aanlegsteigers zijn allen van hout gemaakt

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architektenburo

Website: www.ovingarchitekten.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes