Restaurant, Delft

Utiliteitsbouw

Bureau Kroner

W. Meyer Beheer b.v.

Bakels en Ouwerkerk Bouw, Den Haag

W. Meyer Beheer b.v.

Bureau Kroner, Den Haag

Ingenieursbureau Broersma, Den Haag

Restaurant Maxime

Restaurant, Delft

Omschrijving
Dit ontwerp is de winnende inzending voor de openbare ontwerpwedstrijd Zuidpoort/Achterom, uitgeschreven door de gemeente Delft en ontwerpersvereniging Delftdesign in 2004. De locatie van het restaurant ligt aan de rand van het nieuwe winkel- en uitgaansgebied Zuidpoort. De gemeente Delft vroeg in haar prijsvraagopgave een nieuwe aandachtrekkende publieke functie op de overgang van oude binnenstad naar het nieuwe Zuidpoort-gebied. Door middel van een wijnbar/restaurant die in een eenvoudige, transparante pakhuisvorm gestalte krijgt, krijgt deze strategische hoek de gewenste lantarenfunctie.

Het naastgelegen bestaande pand is gerestaureerd en hergebruikt als onderdeel van het restaurant. De tweede-verdiepingsvloer is daar weggesloopt, zodat op de verdieping een dubbelhoge ruimte ontstaat, met de oude kapconstructie in zicht.
De twee volumes worden op verschillende plaatsen met elkaar verbonden door doorbraken in de tussenmuur, zodat de ruimte van het restaurant doorloopt van oud- naar nieuwbouw. De oude buitenmuur blijft zichtbaar in het interieur van het restaurant, en is metallic bronskleurig geschilderd.

De nieuwbouw, op slechts een kavel van 10 bij 3 meter is opgebouwd in hout en glas. 5 houten gelamineerde spanten vormen de constructieve basis. De gevel die hieraan is gekoppeld bestaat uit hardhouten houten kozijnen met grote glasvlakken, ook het dak is daaruit opgebouwd. Voor de glazen kozijnen langs zijn stalen frames gemonteerd, met een rasterwerk van purperhart-houten latten, die een halftransparante schil vormen.

Houttoepassingen
De karakteristieke vorm van de nieuwbouw wordt gevormd door gelamineerde houten spanten, met daarop een gevelafwerking van puperharthouten latten, die als rasterwerk op stalen frames zijn gemonteerd en het beeld van de gehele buitengevel en dakafwerking bepalen.

Motivatie
Er is specifiek voor warm, rood-paars hout gekozen vanwege de verwijzing naar rode wijn die in het eikenhout van de vaten trekt en daar een bijzondere purperen kleur aan geeft. De gelamineerde naaldhouten spanten zijn purper gebeitst, maar de purperhart-houten gevelschermen zijn naturel geölied. Het purperhart is in zijn natuurlijke uitstraling toegepast, vanwege duurzaamheid en de roodbruine, bijna paarse kleur. Een prachtige rode gloed maakt van dit pand een abstract transparant houten pakhuis. De ‘dienende onderdelen”, de kozijnen en de stalen frames zijn in dezelfde paarsrode kleur geschilderd en vormen daarmee een neutrale achtergrond voor het beeldbepalende hout aan de binnen- en buitenzijde.

De uitstraling van hout, maar tegelijkertijd de constructieve mogelijkheden en de maattoleranties bij het monteren van een dergelijke complexe vorm maakten bij voorbaat duidelijk dat in dit pand de mogelijkheden van hout maximaal tot uitdrukking komen. Zowel constructief als decoratief, zowel in bouwtechniek als in bouwmethodiek, maar met name ook in de bijdrage aan de vormgeving. De uitstraling van het hout versterkt het vormgevingsconcept; een abstrahering van een grachtenpand, dat perfect aansluit in sfeer en uitstraling bij de panden aan de gracht, maar tevens een opvallende lantarenfunctie vervult op deze strategische plek tussen oude binnenstad en nieuw uitgaansgebied.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Bureau Kroner is een architectenbureau, gespecialiseerd in opdrachten in een bestaande stedelijke context. De opdrachten van Bureau Kroner variëren van gebouwen tot stedenbouwkundige plannen tot bijzondere  interieurs. Voor dit project heeft Bureau Kroner het ontwerp van de nieuwbouw, de renovatie en het interieurontwerp gemaakt.

Website: www.bureaukroner.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes