Restaurant ‘Het Bosch’

Overige

DREISSEN architecten & JagerJanssen architecten BNA

Het Bosch OG BV

Reimert / Ubink

Ferry van Houten

DREISSEN architecten & JagerJanssen architecten BNA

Lüning

Restaurant ‘Het Bosch’

Restaurant ‘Het Bosch’

Omschrijving
Restaurant 'Het Bosch' door JagerJanssen in samenwerking met DREISSEN architecten is gelegen op een fantastische locatie aan De Nieuwe Meer in Amsterdam, op een steenworp afstand van de Zuidas [gevoelsafstand eindeloos].
Het ontwerp kent twee verschillende gezichten: een gezicht naar de haven toe en een gezicht naar De Nieuwe Meer. Beide gezichten ontlenen hun uitstraling aan de kwaliteiten van de omgeving. Het havengezicht is ruw, in vorm en materialisatie aansluiting zoekend bij de belendende kenmerkende architectuur. Het gezicht naar De Nieuwe Meer is horizontaal, weids en vooral verfijnd van opzet. Het gebouw toont hier breed glazen glimlachend haar uitnodigende interieur.
Het gebouw staat op 8 stalen buispalen met een wanddikte van 32 mm. Elke buispaal is 23 meter lang en weegt maar liefst 7,2 ton. Vier van deze buispalen zijn over het water aangevoerd en vanaf een drijvende heistelling in de grond geslagen.
Door het gebouw op te tillen ontstaat vanuit het restaurant een panoramisch uitzicht over De Nieuwe Meer. Bijkomend voordeel is dat de ruimte onder het gebouw plaats biedt aan zes sloepen. Door gebruik te maken van duurzame, geprefabriceerde massieve houten elementen is de bouwtijd slechts enkele maanden.
Centraal element in het restaurant is het matzwarte meubel, de centrale 'machine' waarin spoelkeuken, bijkeuken, receptie, kassa, open keuken met uitgifte en lounge een eigen plek en sfeer hebben gekregen. De contouren van dit meubel zijn strikt bepaald, en worden door een lichtlijn nog eens aangezet. Zo ontstaat een herkenbaar element dat er vanuit elke hoek toch weer anders uitziet. Verantwoordelijk voor de styling was Contrast Interior, interieurbouwer DeLade nam de uitvoering voor zijn rekening.

Houttoepassingen
Momentvaste verbindingen tussen houten spanten, houten kolommen en kruislaaghouten wanden, vloeren en dakschilden. FSC-gecertificeerde Plato houten gevelbekleding in wisselende plankbreedtes.

Motivatie
Restaurant 'Het Bosch' door DREISSEN architecten & JagerJanssen architecten BNA is gelegen op een fantastische locatie aan De Nieuwe Meer in Amsterdam, op een steenworp afstand van de Zuid-as [gevoelsafstand eindeloos].

Vormgeving
Van meet af aan heeft hout als bouwmateriaal voor de vervangende nieuwbouw van restaurant Het Bosch centraal gestaan, zowel voor het interieur als het exterieur. Vanwege de ligging aan een sloepenhaven is in vormgeving aansluiting gezocht bij de karakteristieke houten loodsen die het gebied kenmerken. De precieze vorm van het gebouw is bedacht ten gevolge van enkele strakke randvoorwaarden. Zo lag een maximale nokhoogte van 9 meter vast en was een dakhelling van 15 verplicht. De door de opdrachtgever gewenste stapeling van botenhuis, restaurant en penthouse paste daar qua hoogte normaliter niet in. Door een slimme vondst is dat toch gelukt: in plaats van één enkel zadeldak is gekozen voor drie kleinere nokken op rij aan de havenzijde, waardoor de goothoogte omhoog kon worden gebracht. De nokken dicteren een reeks driehoekige houten dakschilden die zich geleidelijk uitstrekken tot een enkele horizontale lijst aan De Nieuwe Meer zijde. Het aantal nokken valt samen met de structuur van het gebouw en de daarmee gepaard gaande constructieve velden.
In het interieur is er voor gekozen om de gelamineerd vuren spanten, de Ligno-Force DVW momentvaste verbindingen en de kruislaaghouten vloer- en wandelementen in het zicht te laten. Zo profiteert de bezoeker maximaal van de positieve eigenschappen van het materiaal hout: er heerst een prettige sfeer, de akoestiek is bijzonder aangenaam, het heeft een natuurlijke uitstraling en een hoog afwerkingsniveau.
Het exterieur zoekt met name aan de havenzijde aansluiting bij de omliggende karakteristieke bebouwing. De buitenzijde is bekleed met verticale delen van zwart geïmpregneerd FSC-gecertificeerd Plato hout. De oppervlakte is met opzet gelaten zoals de delen het Platoniseer-proces verlaten, om zo de oorsprong van het product inzichtelijk te maken. Wie goed kijkt ziet op onregelmatige afstand nog de afdrukken terug van de latten waarop de delen te drogen hebben gelegen.

Kwaliteit
Een van de redenen om voor kruislaaghouten vloer en wandelementen te kiezen is de uitstekende oppervlakte kwaliteit van het product, waardoor het mogelijk is om ruwbouw en afbouw te integreren. Mede ingegeven door de beperkte bouwtijd, maar ook door de sfeer en uitstraling van het materiaal. Dit onderscheidt zich van andere prefab-braches, met een zeer menselijk gebouw als resultaat.
Het spreekt voor zich dat de toegepaste geveldelen FSC-gecertificeerd zijn, het kruislaaghout zelfs PEFC-gecertificeerd.

Duurzaamheid
Door de kwaliteiten van het materiaal hout integraal toe te passen in de architectuur van het gebouw zijn de drie pijlers van het begrip duurzaamheid ‘people’, ‘planet’ en ‘profit’ in een uitstekende balans:
people – hout is tijdloos, zorgt voor een goede akoestiek, een warme menselijke uitstraling, ‘ademt’, heeft een aangename geur en stoot geen schadelijke stoffen uit in het interieur.
planet – als boom is hout onderdeel van de natuur, slaat het CO2 op waardoor het de aanwezigheid van broeikasgassen in de atmosfeer vermindert.
profit – korte bouwtijd, dus minimale inkomstenderving. Integrale aanpak van draagconstructie, wanden, vloeren levert vanwege de hoogwaardige eigenschappen van hout een besparing op, juist ook op de lange termijn.

Imagoversterking van de branche
Voor het positieve imago en de bekendheid van houtbouw in Nederland is het geweldig dat er op zo’n prachtige prominente plek in de hoofdstad, nabij luchthaven Schiphol en zakendistrict de Zuid-as zo’n visitekaartje is verrezen dat grotendeels publiek toegankelijk is. Het restaurant loopt fantastisch en is dan ook vrijwel dagelijks goed gevuld met culinaire gasten, die tijdens een ontspannen lunch of diner uitgebreid de tijd hebben om het alom aanwezige hout op zich te laten inwerken. Al met al een positieve totaalervaring!

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
De twee samenwerkende architectenbureaus verzorgen het ontwerpen, het uitwerken en de begeleiding van nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Websites: www.dreissenarchitecten.nl www.jagerjanssen.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes