Grand Café 'De Scheepswerf' Zierikzee

Restauratie/renovatie

Architectenbureau Willem Kort AvB BNA

Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland, Renesse

Heijmans, Burgh-Haamstede

Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland, Renesse

Architectenbureau Willem Kort AvB BNA, Zierikzee

Archikon, Goes

Grand Café ‘de Scheepswerf’ Zierikzee

Realisatie Grand Café 'De Scheepswerf' in de voormalige 'Hoge Houtloodsen' te Zierikzee

Omschrijving

Geschiedenis
De 19e eeuwse ‘Hoge Houtloodsen’ op de hoek Vissersdijk/Julianastraat werden al jarenlang gebruikt als opslagruimte voor allerlei doeleinden. Daarvoor diende het bouwwerk als opslagplaats voor de aangrenzende scheepswerf. De zilte Zeeuwse winden konden zich gemakkelijk verplaatsen door het gebouw met zijn open gevelstructuur wat ten goed kwam aan het neergelegde te drogen hout voor het bouwen van de schepen.

Opdracht
Stichting monumenten Schouwen-Duiveland te Renesse, besloot in 2005 aan Architectenbureau Willem Kort AvB BNA te Zierikzee de uitdagende opdracht te geven een ontwerp te maken om in genoemd pand een horecagelegenheid te vestigen. Nadat het programma van eisen bekend was werd gekozen voor een horecagelegenheid in de sfeer van de locatie: maritiem.

Bouwtijd
Na een voorbereidingsperiode van vier jaar kon uiteindelijk de aanbesteding plaatshebben. Heijmans uit Burgh-Haamstede bleek de laagste inschrijver te zijn en heeft het gebouw mogen realiseren. Een jaar later kon het resultaat worden opgeleverd.

Trots…
Februari 2010 was het zover. De opening van de voormalige ‘Hogen Houtloodsen’ in Zierikzee was een feit.
Grand café ‘de Scheepswerf’ kan trots zijn op haar onderkomen. Het aan de haven gelegen pand ademt de
sfeer uit van toen met alle gemakken van nu. Het intieme maritieme karakter van het gebouw zal de komende decennia de klant met een voldane glimlach op het gelaat dit bouwwerk doen verlaten…

Motivering

Vragen
Waarom komt deze bijdrage in aanmerking voor de houtprijs 2010? Is het niet zo  dat op deze wijze een karakteristiek houten bouwwerk bewaard is gebleven voor de ondergang? Is het niet zo dat de bezoeker van het bouwwerk in de gelegenheid wordt gesteld het bouwen de vele toepassingen van hout te bewonderen, toen en nu? Is het niet zo dat tot in de kleinste details met liefde zorg is gedragen?
Daar de bestaande houten hoofddraagconstructie onderdeel is van het met rijksmonument bestempelde bouwwerk was de eerste insteek om deze volledig in bestaande toestand te behouden. De praktijk is echter
weerbarstiger dan de theorie. Veel moeilijke vraagstukken zouden opgelost moeten worden. Hoe zou de houten draagconstructie zich gaan gedragen als ze na al die jaren in een buitenklimaat verkeerd te hebben plots in een verwarmde ruimte komt te staan? Wat is eigenlijk de huidige kwaliteit van de bestaande houtconstructie? Kan het wel wat we willen? Moet het open latwerk gehandhaafd blijven of dient er een nieuwe dichte gevelbekleding aangebracht te worden? Hoe moet omgegaan worden met het naar tweezijdig scheefgezakte bouwwerk? Rechttrekken of scheef laten? Hoe om te gaan met de eisen m.b.t. brandwering in een houten gebouw als dit is? Hoe kan het gebouw dusdanig geconserveerd worden dat verdere teloorgang wordt gestagneerd? Moet voor de afwerkingen worden gekozen voor een nostalgisch materiaal of meer een confronterend nieuw materiaal?

Het resultaat
De insteek, en het resultaat, is dat het gehele bouwwerk volledig intact is gebleven. Inclusief de bestaande hoofddraagconstructie en haar scheefstand. Maar hoe dit te realiseren? De uitvoering hiervan is haast even moeilijk als dit op één A4-tje te omschrijven.

Als eerste is een nieuwe geïsoleerde begane grondvloer aangebracht waarin ter plaatse van de kolommen een sparing is gehouden. Nadat de vloer uitgehard was is het gehele bouwwerk gestabiliseerd middels stalen
liggers, trekstangen etc. Daarna is het gehele bouwwerk met stempels ondersteunt op de nieuwe betonvloer, zijn de bestaande kolommen losgezaagd van hun poeren en is een nieuwe ondersteuning onder de kolommen aangebracht; vochtvrij en zonder koudebruggen.
Nadat het gebouw volledig stabiel geworden was is begonnen om in het gebouw een nieuw bouwwerk te plaatsen met een zeer open structuur. Dit bouwwerk schiet een stukje buiten het bestaande gebouw middels een serre-achtige uitbouw; geheel in stijl van het geheel.
De ruimte die overbleef boven de keuken en de toiletgroepen kon benut worden als een extra verdieping die middels een ruime gebogen trap bereikbaar werd. Vanaf deze verdieping kan de gehele haven van Zierikzee overzien worden.
De tweede verdieping, die zou gaan dienen als multifunctionele bijeenkomstruimte, kan via een spiltrap worden bereikt. Voor minder valide mensen is er een eigentijdse personenlift geplaatst. Bij aankomst op de tweede verdieping zal de bezoeker ongetwijfeld een ogenblik zijn blik laten dwalen over de fraaie spantconstructies en de schitterende rondhouten sporen. De ruimte laat zich moeilijk beschrijven maar dient beleeft te worden.
Tot slot is de gehele buitenzijde van het bouwwerk aangeheeld en teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

Detaillering
De architect kreeg van de opdrachtgever de ruimte om het bouwwerk tot in de kleinste details uit te werken. Daar is gretig gebruik van gemaakt. Vandaar de prachtige balustrade op de eerste verdieping. Vandaar de fraaie afwerking van de vloerrand die in de vide steekt. Vandaar de fraaie bevestigingen van de staalconstructies. Vandaar de tot in de puntjes verzorgde nieuwe balklagen. Vandaar de keurige kleurstellingen. Vandaar … ach, het gebouw moet beleefd worden en valt niet te omschrijven.

Een prijs waard
Waarom komt deze bijdrage in aanmerking voor de houtprijs 2010? De vraag waarmee begonnen is kan inmiddels als retorisch worden beschouwt.

Houttoepassingen binnen het project
Bestaande volledig houten bouwwerk gerestaureerd en gerenoveerd zowel binnen als buiten. Nieuwe elementen in het bouwwerk zoveel mogelijk in hout toegepast. De bestaande houtconstructie geconserveerd en gestabiliseerd voor de toekomst.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
De inschrijver is van schetsontwerp t/m oplevering betrokken bij het project en heeft het bouwwerk tot in de kleinste details verzorgd. Door de intensieve bouwbegeleiding en het goede contact met opdrachtgever/aannemer/onderaannemers is het schitterende resultaat tot stand gekomen.

Website: www.willemkort.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes