Projectwoning Familie Boers Amsterdam

Woningbouw

Architectenbureau Jules Zwijsen

Familie Boers

ATB Leerbroek

Familie Boers

Jules Zwijsen

Constructieadviesbureau Te Boekhorst

Familie Boers

Projectwoning Familie Boers Amsterdam

Omschrijving
De tijdens diverse wandel- en klimtochten in de Alpen opgedane liefde voor een houten huis heeft geresulteerd in een zoektocht naar de beste manier om een slim houten huis te bouwen in Amsterdam.
Een aantal systemen hebben daarbij de revue gepasseerd en uiteindelijk is gekozen voor het bouwsysteem van de Oostenrijkse fabrikant KLH: een binnen duurzaam bouwen passend syteem dat zorgt voor een zeer prettig binnenklimaat.
Door de opbouw van de houten panelen is het mogelijk om met zeer geringe diktes grote overspanningen te maken. Iets waar we bij de constructie van de woning dankbaar gebruik hebben gemaakt.

De woning is gebouwd op een kavel op het Rieteiland Oost te IJburg Amsterdam. Een belangrijk thema bij de aankleding van het eiland is een beplanting die te vinden is in duingebieden. Voor de materialisatie van de buitenzijde van de woning hebben we dan ook gezocht naar een passend materiaal: dit is western red cedar geworden waarbij de maatvoering van de houten delen bepalend is geweest voor de woning om op die manier een zo strak mogelijk beeld te maken. Om een egale vergrijzing mogelijk te maken zijn de geveldelen voorbehandeld met een weathering stain.

Houttoepassingen
Een houten draagstructuur (kruislings verlijmd vurenhout) die in het zicht blijft. Een houten gevelafwerking passend bij de sfeer van het Rieteiland Oost.

Motivivatie
Hout is op alle vlakken beeld- en sfeerbepalend in de woning. Aan de binnenzijde door het prachtige houtskelet en aan de buitenzijde door het mooi vergrijzende western red cedar. Dit zorgt voor een zeer prettig binnenklimaat (akoestisch en qua vochthuishouding) waarbij er bewust voor gekozen is om het gehele vurenhouten skelet in het zicht te laten. De grote glasvlakken maken het mogelijk om ook van de buitenzijde het houtskelet te zien: een prachtige combinatie van hout, ruimte en daglicht.
De als vanzelf geintegreerde duurzaamheid van het geheel zorgt voor een belangrijke meerwaarde van het project en het is daarmee dan ook een uitermate mooie manier om de vele kwaliteiten van het materiaal hout te laten zien.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architect, met name bezig met particuliere opdrachtgevers.

Website:       www.zwijsen.net

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes