Bosvilla

Woningbouw

Hilberinkbosch architecten

particulier

in eigen beheer

particulier

Hilberinkbosch architecten, Berlicum

raadgevend ingenieursburo van nunen, Rosmalen

particulier

Project 102, Bosvilla

Omschrijving
De woning, gelegen op een mooi open kavel tegen de bosrand aan, bestaat uit twee hoofdvormen: een stevige L-vormige basis waarop een langwerpig volume balanceert. Samen vormen ze een sculptuur welke herinnert aan het beeld van een omgevallen boom over een aarden wal.
In de L-vormige basis bevinden zich de belangrijkste woonfuncties. De gevels aan de openbare weg zijn afhoudend en gesloten. De donkere wand is gemetseld met een lange donkere steen welke oogt als een plak klei, zo verwijzend naar het beeld van een aardewal. De stenen zijn door één metselaar verwerkt, stootvoegloos vermetseld en zo de horizontale lijnen benadrukkend.
Eenmaal binnen in de woning zijn de ruimtes open en licht. De woonruimte is verbonden met het terras, de tuin en de bosrand en baadt in het licht. De tuinzijde van de woning wordt gevormd door een colonnade  van in het werk gestort beton, smetteloos van kleur, de verbeelding van het moderne wonen in de aardewal. Ook enkele specifieke elementen zoals de aanduiding van het huisnummer en de binnenhaard zijn in beton vormgegeven.

Over deze stevige stenen onderbouw ligt een houten volume waarin zich de meer private ruimtes bevinden. Het volume refereert naar de omgevallen boom en is gevormd door een staalconstructie en bekleed met houten delen. Niet alleen de geknikte wanden maar ook het dak en het uitbuikende plafond zijn bekleed met dit open houten lattensysteem van Louro Preto, een FSC gekeurd tropisch hardhout.
Het omgevallen volume kraagt ver uit over de stenen basis en vormt zo beschutte plekken rondom het huis. Aan de entreezijde is het uitkragende houten volume stevig verankerd aan de bodem door middel van een glazen berging. Schuin geplaatste en ferme stalen kolommen beschermen het glas. Enkele van deze kolommen dienen als trekstangen voor de kolomloze uitkraging aan de tuinzijde. Aan de achterzijde van de woning, aan de tuinzijde, vormt de zeven meter grote overstek een plafond voor het terras, zorgt voor schaduw en kadert het terras in. Dit ruime terras is als een continuüm van het interieur, een plek tussen het binnen en het buiten.

In de woning is een beperkt pallet aan materialen gebruikt. De materialen zijn zo gekozen dat ze het beeld van de boom op de wal oproepen. De materialen zijn scherp toegepast, afdeklatten en –profielen zijn zoveel mogelijk vermeden. De materialen lossen  zonder overgang op in de lucht, zo bijdragend aan de abstracte verschijningsvorm van de woning. In de loop der jaren verkrijgen de materialen een subtiel patina waardoor het gebouw onderdeel van de plek wordt en de tijd afleesbaar blijft.

Zoals de wandelaar bij een plotse regenbui beschutting zoekt onder een omgewaaide boom, zo vinden de bewoners bescherming in deze woning.

Houttoepassingen binnen het project
Geveldelen: Asian red cedar
Constructie: cls vuren
Vloerbalken: douglas
Kozijnen/deuren: meranti

Motivatie
De bosvilla is door de wijze van gebruik en detailleren van de verschillende materialen een voorbeeld in atmosferische beleving en puurheid.

De metafoor van de boomstam over de aarden wal is al leidraad voor het project genomen. Materialen werden zo puur en rauw mogelijk toegepast.
Zo werd een bijzondere baksteen uitgezocht die atmosferisch en qua beeld zo dicht mogelijk bij het begrip ‘aarde’ komt. In de detaillering zijn geen extra materialen gebruikt: in de dagkanten van de kozijnen zijn alleen bakstenen zichtbaar. Ook eindigt de muur niet met een daktrim maar is ook hier de steen naakt toegepast.
Voor de omgevallen boomstam, het uitkragende liggende volume, was het vanzelfsprekend dat hiervoor het materiaal hout gebruikt moest worden en dat dit materiaal zowel op het dak, wand als onderzijde gebruikt zou worden. Gekozen is voor een open lattensysteem met louro Preto delen, waarbij kleine openingen tussen de latten ervoor zorgen dat vuil er niet doorheen valt en dat er voldoende ventilatie is zodat het hout goed kan drogen. Onder de houten latten is een waterkerende laag rondom het volume aangebracht.
Het liggende volume knikt op alle vlakken en de houten bekleding volgt deze met een scherpe profilering. Ook hier zijn geen andere materialen zichtbaar. Alleen een strook van aluminium ramen en puien doorsnijdt het houten volume, maakt de inwendige functies zichtbaar.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
HILBERINKBOSCH architecten zijn constant op zoek naar de slimste oplossing voor de meest complexe vragen. Voornamelijk op het gebied van de woningbouw: van  kleine verbouwingen, projectmatige woningbouwplannen tot stedenbouwkundige uitbreiding. Aandacht voor de vraagstelling, de gebruiker, de locatie en het detail staan altijd voorop.

Website: www.hb-a.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes