Prijswinnaars

 

Hans Ruijssenaars ontvangt eerste Oeuvreprijs

 
Voor het eerst werd er deze editie van de Houtarchitectuurprijs ook een Oeuvreprijs uitgereikt. Hans Ruijssenaars ontving deze prijs uit handen van Fred Schoorl gezien zijn belangrijke en decennialange bijdrage aan de waardering van hout als volwaardig bouwmateriaal. “Was het in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog ‘not done’ om hout te gebruiken, Ruijssenaars bewees keer op keer het tegendeel met zijn subtiele, maar prominente houtgebruik op die plaatsen waar de eigenschappen van hout de zeggingskracht van zijn ontwerpen versterkte.”, aldus Schoorl.”
Lees het persbericht en het juryrapport.
Bekijk zijn inzending Woning in Baarn.

Claus en Kaan Architecten winnen Houtarchitectuurprijs 2012

 
“Het ontwerp van NIOO KNAW in Wageningen is het voorbeeld van de zoektocht naar een optimum tussen energie- en materiaalgebruik enerzijds en constructieve en functionele eisen anderzijds. Hout is in dit ontwerp de vereenzelviging van de duurzaamheid die dit gebouw in al zijn elementen ademt, zonder ook maar enige concessie te doen aan de esthetische kwaliteit. Dit alles heeft volgens de jury geleid tot een nieuw pronkstuk in de Dutch Design-traditie waarbij hout zich manifesteert in uitzonderlijke, hoogstaande architectuur.”
Lees het persbericht en het juryrapport.
Bekijk de inzending NIOO KNAW Wageningen.

Klimwand wint Houtinnovatieprijs 2012

 
“Het ontwikkelde parametrisch ontwerpsysteem brengt constructieve en numerieke technieken samen. Hiermee kunnen snel en efficiënt, complexe vouwschalen in wilde vorm worden gecreëerd. Het systeem wordt op dit moment toegepast voor klimwanden. De jury ziet met het gebruik van dit systeem brede toepassingsmogelijkheden voor hout.”
Lees het persbericht en het juryrapport.
Bekijk de inzending Klimwand Dordrecht.

 
Van 1 maart tot 1 mei 2012 konden architecten, ontwikkelaars en bouwkundige instellingen houtrijke bouwprojecten en innovaties insturen voor de Houtprijs 2012. De tweejaarlijkse prijsvraag wordt georganiseerd door Centrum Hout om nieuwe technieken, toepassingen én de vele mogelijkheden van de hernieuwbare grondstof hout volop in de schijnwerpers te zetten. De Houtprijs kent twee categorieën: de Houtarchitectuurprijs en de Houtinnovatieprijs.

De Houtarchitectuurprijs
De Houtarchitectuurprijs staat open voor bouwprojecten die de unieke eigenschappen van hout goed in beeld brengen. Niet de grootte van het project is bepalend, maar de vormgeving en juiste toepassing én detaillering van hout. Het project moet in Nederland gerealiseerd zijn tussen 1 maart 2010 en 1 maart 2012. Een deskundige vakjury buigt zich over de inzendingen en beoordeelt niet alleen de esthetische uitstraling, maar ook de functionele kwaliteiten in ontwerp, constructie, uitvoering en detaillering. De Houtarchitectuurprijs kent vier categorieën: utiliteitsbouw, woningbouw, renovatie/restauratie en overige. Bekijk de 67 inzendingen.

De Houtinnovatieprijs
De Houtinnovatieprijs richt zich op innovatieve houttoepassingen in de bouw, zoals nieuwe technieken, productverbeteringen, bijzondere bouwmethoden of werkwijzen die een betere kwaliteit of grotere acceptatie van houttoepassingen teweegbrengen. De deskundige vakjury beoordeelt de inzendingen in hoeverre de plannen de concurrentiepositie van hout(-producten) versterken, van recente datum zijn, bijdragen aan duurzaam bouwen én in ons land in de praktijk toepassing vinden dan wel beschikbaar zijn. Bekijk de 10 inzendingen.

Zes nominaties
Voor de Houtarchitectuurprijs zijn in totaal 67 inzendingen ingestuurd. De jury beloont daarvan zes inzendingen met een nominatie:

 1. Hotel Eb en vloed op landgoed de Horst van OTH Architecten
 2. NIOO KNAW Wageningen van Claus en Kaan Architecten
 3. Kaap SKil, museum van jutters en zeelui van Mecanoo Architecten
 4. Bibliotheek Boekenberg in Spijkenisse van MVRDV
 5. Duurzaam kerkje Mennorode in Elspeet van FARO Architecten
 6. Mosesbrug in Bergen op Zoom van RO&AD Architecten

Doorslaggevende factoren om de inzendingen te belonen met een nominatie zijn de esthetische kwaliteiten van de ontwerpen, de bijdrage aan het imago van hout, vernieuwende aspecten of andere bijzondere bijdragen aan houtarchitectuur. Ook keek de jury nadrukkelijk naar de aandacht voor duurzaamheid in het ontwerp waarbij levensduur, milieubelasting, nauwkeurige detaillering en uitvoering én materiaalselectie per toepassingsgebied zijn meegenomen. 10 inzendingen dingen mee maar de Houtinnovatieprijs. De jury van de Houtinnovatieprijs heeft besloten in verband met het aantal inzendingen geen genomineerden te selecteren. Desalniettemin zal er wel een winnaar bekend gemaakt worden.

Publieksprijs en prijsuitreiking
De prijsuitreiking van de Houtprijs vindt plaats tijdens de Nationale Houtdag op 28 november in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Naast het oordeel van de jury wordt ook het publiek uitgenodigd een stem uit brengen op hun favoriete ontwerp.

Jury Houtarchitectuurprijs

 • Fred Schoorl (voorzitter): directeur Bond van Nederlandse Archtecten (BNA)
 • Jan Willem van de Kuilen: hoogleraar Houtconstructies en Houttechnologie Technische Universiteit Delft/Technische Universiteit München
 • Tanja Buijs – Vitkova: architect (Aiscube)
 • Hans de Groot: Hoofdredacteur van Het Houtblad
 • Eric de Munck (secretaris): Projectleider Centrum Hout

Jury Houtinnovatieprijs

 • Jos Lichtenberg (voorzitter): hoogleraar Technische Universiteit Eindhoven - Innovatie en productontwikkeling in de bouw, hoofdredacteur BouwIQ en voorzitter SlimBouwen
 • Frans Bijlaard: emeritus hoogleraar Technische Universiteit Delft - Hout- en Staalconstructies
 • Nico Hendriks: emeritus hoogleraar Technische Universiteit Eindhoven - Bouwkunde en Professional Partner BDA Groep BV
 • A. Jorissen: Hoogleraar Technische Universiteit Eindhoven – Houtconstructies
 • Jack de Leeuw: Algemeen directeur Stichting Bouwresearch (SBR)
 • Eric de Munck (secretaris): Projectleider Centrum Hout
   

Neem voor meer informatie contact op met Eric de Munck van Centrum Hout via e.de.munck@centrum-hout.nl of 036-5329821.

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes