Praktijkschool De Brug,Assendelft

Utiliteitsbouw

Dok architecten

OVO Zaanstad, Zaandam

Visser en Mol BV, Hoogkarspel

OVO Zaanstad, Zaandam

Liesbeth van der Pol (Dok architecten)

Aronsohn raadgevende ingenieurs BV, Rotterdam

Praktijkschool de Brug

Praktijkschool De Brug,Assendelft

Omschrijving

1. Het project
De praktijkschool De Brug in Assendelft is een school voor leerlingen met leerproblemen of problemen met sociaal-emotioneel functioneren. De leerlingen hebben behoefte aan bijzonder onderwijs, dat is georganiseerd in kleine groepen met een duidelijke structuur en veel begeleiding.
Het programma is onderverdeeld in een onderbouw, een middengroep en een bovenbouw. De onderbouw bestaat uit vier mentorklassen. In de middengroep doen leerlingen interne stages. De leerlingen in de bovenbouw lopen drie dagen per week stages buiten de school. Praktijkvakken maken een belangrijk deel uit van het onderwijsprogramma en er wordt gezamenlijk gezocht naar een arbeidsplaats.

Het ontwerp
Het gebouw is omringd door groen en water, met alle mogelijkheden om vakken te leren en buiten in praktijk te brengen. Met een brug staat het terrein in verbinding met de maatschappij. In het ontwerp staat het gevoel van geborgenheid centraal, dat tot uiting komt in de karakteristieke ronde vorm.
Als een Ark van Noach, waar alle leerlingen en leraren elkaar goed kennen en waar het meteen duidelijk is wanneer de stap naar de maatschappij weer genomen kan worden.

Het gebruik van hout met een FCS-keurmerk maakt het gebouw duurzaam, als mede het dubbel ruimtegebruik. De dak van de directievleugel is eveneens de tribune van de filmzaal en de dubbelhoge aula kan dienst doen als kantine.
Dit is het hart van het gebouw, waar het daglicht prachtig door het daklicht schijnt. Binnen is het veilig en geborgen, zonder kinderachtig dat het geheel een kinderachtige uitstraling krijgt. Aan de buitenkant vlamt het brandende geel in een kraag van groen.

Houttoepassingen
Deel van de constructie, afwerking.

Motivatie

Praktijkschool de Brug is een gebouw met een herkenbare en bijzondere verschijning, waar de leerlingen trots op kunnen zijn.

Er is veel gebruik gemaakt van hout. Zowel in de constructie en de afwerking. Het gebruik van hout is duurzaam en geeft een rustige en geborgen uitstraling, waar de speciale groep leerlingen die hier hun vakken volgt behoefte aan heeft.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver:    

Dok architecten is een architectenbureau,  gevestigd aan het Entrepotdok in Amsterdam. Onder leiding van Liesbeth van der Pol, Herman Zeinstra, Martin Fredriks, Gianni Cito en Ludo Grooteman werkt een enthousiaste en gedreven groep van zo’n 30 medewerkers aan uiteenlopende projecten op het gebied van woningbouw, publieke gebouwen, utiliteitsbouw, scholenbouw, stedenbouw en interieur.

Website: www.dokarchitecten.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes