Paviljoen met zwembad, Rijsbergen

Overige

Architectenbureau van den Heuvel

Dhr. van den Heuvel

Dhr. van den Heuvel in eigen beheer

Dhr. van den Heuvel

Dhr. van den Heuvel / Architectenbureau van den Heuvel

Nipius

Mevr. en dhr. van den Heuvel

Paviljoen met zwembad, Rijsbergen

Omschrijving
Opdracht
Verbouw van een bestaand privé zwembad gelegen in een bosperceel en ontwerp voor een bijpassend paviljoen, geschikt voor voorzieningen voor het zwembad en waar men zich kan terugtrekken voor o.a. meditatie, ontspanning, of voor gebruik als gastenverblijf.

Ontwerp
Het bestaande zwembad is gesitueerd dichtbij de erfscheiding met het buurperceel en een sterk in hoogte variërend terrein.
Het paviljoen is als een lang gebouwtje ontworpen (2,5 x 20 meter), teneinde als een “schutting” naar de buren te functioneren en het zwembad hierdoor een eigenheid en beslotenheid te geven.

Het paviljoen is als een introverte ruimte ontworpen
De basisconstructie bestaat uit 2 stalen liggers over de lengte van het gebouw die gefundeerd zijn op poeren.
Hierop zijn ritmisch vurenhouten “spanten” geplaatst, hierdoor komt het gehele gebouw visueel los te staan van het maaiveld waardoor het luchtiger in zijn omgeving staat. Voor hout, dat in aanraking komt met buiten, is gekozen voor eikenhout. Tussen deze spanten zijn in de wanden rondom lichtdoorlatende platen geplaatst en op het platte dak vuren multiplex platen. Het houtwerk binnen is naturel gebeitst.

De vloer is in zijn geheel van eikenhout, waarbij in de twee verblijfsruimten een soort Japanse tatamimatten zijn ingewerkt.
De transparante huid, gemaakt van een dubbelzijdige polyester plaat met daartussen een kartonnen honingraatstructuur laat het licht gedempt in de ruimte vallen. De schaduw van de bomen tekent zich af op deze honingraatplaat en geeft hiermee een bijzondere dimensie aan de binnenruimte. Tevens wordt hiermee de buitenruimte naar binnen gehaald.
De platen zijn met dikke eikenhouten “glaslatten” vastgezet welke sterk verticaal gedetailleerd zijn om hierdoor een relatie/opname met de verticaliteit van de bomen te krijgen. In het langgerekte volume is een patioruimte opgenomen, waarin een bestaande eikenboom groeit; dit om het bos en licht “binnen te halen”.

Aan het einde van het paviljoen aan de zijde van de open landbouwvelden is een laag hoekraam gemaakt om alleen van hieruit, zittend in het gebouw, een weids contact met de omgeving te verkrijgen.
De luchtigheid van het gebouw wordt versterkt door het zwevend terras van Lauro Amarelo rond het zwembad, waardoor deze een eenheid vormt met het paviljoen.

Motivatie
Voor de motivatie voor het indienen van het Paviljoen voor de Houtarchitectuurprijs 2010 zou ik het juryrapport van de BNA Gebouw van het Jaar 2009 Regio Zuid waarbij dit Paviljoen werd uitgeroepen als winnaar willen citeren:

“Japanse eenvoud
Twintig meter lang, tweeënhalve meter breed en een gevel van in polyester gevat honingraatkarton.
Het licht opgetilde en daardoor bijna zwevende zwembadpaviljoen is een gastenverblijf en een ruimte waar je je kunt terugtrekken voor ontspanning of meditatie.

Het paviljoen zweeft, maar is ook verankerd in de omgeving. De wand van golfkarton met een polyesterlaag, laat gedempt licht door. Hierdoor tekent de schaduw van de bomen zich op de transparante huid. Eén laag hoekraam legt, alleen als je zit, contact met het weidse open akkerland. Een eikenboom in de patio trekt het bos naar binnen.
Het paviljoentje is introvert maar niet gesloten. Het valt op, is niet geruisloos maar is ingetogen. Tijdloos en gevoelig. Het is eenduidig in vorm en meerduidig in beleving. En alles klopt.

De architect heeft dit paviljoen niet voor zichzelf ontworpen, maar ook grotendeels met eigen handen gebouwd. Het gebouwtje waarborgt de privacy rond het zwembad ten opzichte van de buren. Ritmisch geplaatste vurenhouten spanten vormen de constructie zowel van het dak als van de wand. Het ritme is bepaald door de maat van de polyester platen, die niet eerder op deze manier zijn gebruikt. Glazen schuifpuien omringen de besloten patio. In de verblijfsruimten zijn in de eikenhouten vloer een soort Japanse matten verwerkt. Sobere lampjes, speciaal hiervoor gemaakt, worden bediend met een afstandsbediening. Nergens is een schakelaar.

De jury heeft grote waardering voor deze kleine opgave die consistent, liefdevol en tot in ieder detail perfect is uitgewerkt. Het ontroerende paviljoen is een ode aan het architectenvak.”


Eveneens behoorde het paviljoen in 2009 tot de finalisten bij de Dutch Design Awards

Het sobere en minimalistisch gedetailleerd gebouw is hoofdzakelijk uit diverse houtsoorten gebouwd,
welke het gebouw met de honingraatkarton  de sfeer geven.  Al het hout heeft het FSC keurmerk.

De spanten, dwarsbalken, wand- en vloerdelen zijn alle met pen en gat en doken in elkaar of op de onderconstructie verlijmd. De Lauro Amarelo delen rond het zwembad zijn met r.v.s. klemmen van Igel vastgezet. Door te kiezen voor deze bevestigingsmethode zijn er geen schroeven en spijkers te zien, waardoor het hout zuiver in zijn vorm en materiaal overkomt.

Houttoepassingen binnen het project

  • Houten draagstructuur / constructie
  • Houten vloeren en plafonds
  • Houten “kozijnen” en houten vlonder

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architect

Website: www.vdheuvelarchitectuur.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes