paviljoen Maartenhuis

Utiliteitsbouw

architektenburo ronno honingh bna

Stichting Camphill Gemeenschap Maartenhuis

bouw- en timmerbedrijf Bruin & Weijers

Stichting Camphill Gemeenschap Maartenhuis

ronno honingh

woongemeenschap Maartenhuis

paviljoen Maartenhuis

Omschrijving
“Het nieuwe paviljoen met theeschenkerij van het Maartenhuis is een elegante houten schuur die uitstekend past in het Texelse landschap”

Het Maartenhuis is een woon/werkgemeenschap van verstandelijk gehandicapten op het eiland Texel, waar wonen en werken op antroposofische basis worden gecombineerd. Daarnaast zijn er diverse werkervaringsprojecten voor externe bewoners van het eiland. Het complex heeft qua bouwstijl en gebruik de uitstraling van een boerderijhoeve.

Opdracht was een eenvoudige werkruimte te bouwen waarin diverse werkervaringsprojecten kunnen worden ontwikkeld. Hierbij ligt het accent op een “theeschenkerij’ en een verwerkingsruimte van zelf gekweekte kruiden en groente. Daarom moet het project voldoende uitstralen om de aandacht van klanten te trekken en aan te sluiten bij het karakter van de omgeving. Het paviljoen bevindt zich naast het wooncomplex, tegen de bosrand en een doorgaande fietsroute aan, waar veel vakantiegangers voorbij komen. Daarom is er gekozen om het gebouw een uitstraling te geven van een ‘elegante’ houten schuur met een eigenzinnig karakter, die goed past in het specifieke Texelse landschap.

Het paviljoen is geheel gebouwd uit een houten systeem met een complete houten afbouw, waardoor het snel, eenvoudig en voor een laag budget gerealiseerd kan worden.
De draagconstructie van de schuur bestaat uit gelamineerd houten drie-scharnierspanten voorzien van een doorgaande geïsoleerde houten dak/wanddoosconstructie met berken-multiplex aan de binnenzijde als gevels. De buitenzijde is langs dak en wanden geheel bekleed met onbehandeld western red-cedar sidings. Ook de vaste zonwering voor de dakvensters in de zuidgevel zijn van een geheel houten constructie van eiken met red-cedar lamellen.
De afwerking aan de binnenzijde is geheel van berken multiplex met white-wash verf en verdiepingshoge kasten die van het zelfde materiaal vervaardigd zijn.

De missie was een eenvoudig paviljoen te bouwen dat aansluit bij het boerderij/wooncomplex en de locatie gelegen aan de rand van het bosperceel. Verder moest het qua vormgeving een meerwaarde hebben om de langsrijdende toeristen te verleiden tot een bezoek. Door de toepassing van het vele hout is het project op deze punten geslaagd en heeft het een aangename en natuurlijke uitstraling om het project te laten slagen voor deze nieuwe functie.

Houttoepassingen binnen het project

  • houten draagconstructie,
  • houten dak- en wandelementen,
  • houten dak-en gevelbekleding,
  • houten kozijnen,ramen en deuren,
  • houten interieur

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architekt / Directie / Interieur

Website: www.ronnohoningh.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes