Paviljoen Heidezicht

Utiliteitsbouw

rooijakkers + tomesen architecten

Gemeente Bussum

Slokker bv, Almere

Gemeente Bussum

P. Tomesen en T. Rooijakkers

Pieters Bouwtechniek, Utrecht

Ascencio Zorg

Paviljoen Heidezicht

Omschrijving
Het nieuwe Heidezicht is een Paviljoen voor een natuurspeeltuin gelegen aan de rand van de Bussumerheide. Met een opvallende grenenhouten kap die twee gesloten gebouwdelen met elkaar verbindt, is het paviljoen een bijzondere ontmoetingsplaats voor mens en natuur. Als een blad is de rietgedekte dak over een open ruimte gelegd. Zo is er optimaal uitzicht en overzicht, zodat er een veilige plek ontstaat voor de gebruikers, groot en klein.

De kracht van het ontwerp zit in de eenvoudige hoofdvorm van het gebouw waarmee zichtlijnen worden versterkt en het daglicht optimaal kan worden gevangen. De plattegrond bestaat uit twee gesloten volumes met afgeronde hoeken, waarin zich de keuken, berging en toiletten bevinden. De rechthoekige open ruimte daartussen is voorzien van een opvallende, rietgedekte overkapping die opgelegd is op grote grenenhouten liggers. De glazen gevel onder het dak is deels te openen, maar ook in gesloten toestand vrijwel geheel transparant. De glazen koppen van de overkapping zorgen voor extra daglichttoetreding en geven zicht op de boomkruinen, die het gebouw lijken te omarmen.

De route vanaf de straat naar het paviljoen is eerst richting de Bussumerheide gelegd, om het dagelijks veranderende karakter van de heide intens te kunnen ervaren. Vervolgens wandelt, fietst of galoppeert de bezoeker richting het paviljoen, dat de poort vormt naar de speeltuin met uitzicht over het hertenkamp. Het paviljoen markeert de overgang van de bebouwing van de wijken Ooster-eng en Wester-eng naar het Goois Natuur Reservaat.

Voor de kleine bezoekers zullen hertenkamp en speeltuin ten noorden van het paviljoen ongetwijfeld de eerste aandacht trekken, maar een bezoek aan het paviljoen zal ook een glimlach op de gezichtjes brengen. Met de detaillering en inrichting van Paviljoen Heidezicht zijn verrassende accenten gelegd. De houten handgrepen van de glazen deuren zijn gemaakt in de vorm van dieren: eekhoorns en zwaluwen. De toiletten laten een speels rijtje van in hoogte oplopende wasbakken en spiegels zien. En zijn de silhouetten op de leem-betonnen buitengevels al ontdekt?

Houttoepassingen
Tussen de gesloten volumes is een rechthoekige, open ruimte gelaten die is voorzien van een opvallende, rietgedekte overkapping met grenenhouten spanten en multiplex dakplaten die zijn opgelegd op grote houten gelamineerd grenen liggers (17.920x600x400mm).

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
‘Als een blad is de rieten kap over de open ruimte gelegd.’
Op afstand bezien lijkt paviljoen Heidezicht op een normaal rietgedekt gebouw in het Gooi. Eenmaal binnen is de kracht van het ontwerp volledig voelbaar; door de eenvoudige hoofdvorm van het gebouw waarmee zichtlijnen worden versterkt en het daglicht optimaal kan worden gevangen is het gebouw onverwacht licht en ruimtelijk. Dit komt doordat de glazen gevel onder het rieten dak, deels te openen is, maar ook in gesloten toestand geheel transparant is. De glazen kopgevels van de overkapping zorgen voor extra daglichttoetreding en geven zicht op de boomkruinen, die het gebouw lijken te omarmen.

Bijdrage aan imago hout
‘Zware rieten kap (van buiten) voelt als lichte overkapping (van binnen)’

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
De lichtheid en het moderne karakter van hout aangetoond. Open en beschermend tegelijk!

Duurzaamheidsbijdrage
Al het toegepaste hout is geleverd met FSC-keurmerk. De duurzaamheid van dit gebouw is verder versterkt door de bouwkundige kwaliteit, ruimtelijke flexibiliteit en ethische kwaliteit. Door de technische kwaliteit, het gebruiksgemak en de uitstraling wordt het gebouw meer gewaardeerd en aldus beter onderhouden en wordt de levensduur verlengt.
Het rieten dak is een lokaal natuurproduct met een lange levensduur en zorgt voor voldoende overstek ter bescherming van de gevel en ter beperking van de directe zonbelasting op de glazen gevels.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
architectenbureau dat architectuur, interieur en landschap integreert om krachtige onvergetelijke gebouwen te maken met een eigen identiteit en volgens een helder concept. Van de eerste schets tot en met de laatste spijker!

Website: www.rooijakkers-tomesen.com

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes