Pavilion, Roosendaal

Overige

René van Zuuk Architekten BV

Gemeente Roosendaal

Strukton Parkeren, Srukton Rasenberg VOF

Gemeente Roosendaal

René van Zuuk

P&E, Utrecht

Horecaondernemeningen

Pavilion, Roosendaal

Omschrijving
In Roosendaal wil men de Nieuwe Markt in het centrum van de stad autovrij maken door een enorme parkeergarage onder het gebied aan te leggen. De gemeentelijke prijsvraag voor de nieuwe inrichting van het plein, in feite het dek op de tweelaagse kelder, werd gewonnen door Quadrat Stedebouw en Landschap. Zij stelden voor om het plein te bestraten met bruine en rode stenen, om  vijftien bomen te laten planten, drie parkeergarageopgangen te maken en om een stadspaviljoen te plaatsen in de vorm van een ovaal. Het stadspaviljoen zal dienst doen als restaurant en lunchroom.

Toen in 2005 de aanbesteding voor de aannemers bijna afgerond werd besloot de gemeente om het paviljoen onderdeel uit te laten maken van de opdracht. Vandaar dat René van Zuuk Architekten benaderd werd om in een tijdsbestek van vijf weken een volledig ontwerp inclusief contractdocumenten te maken. Door de korte tijd die gelaten werd voor het ontwerp is de stedenbouwkundige vorm direct overgenomen in het ontwerp.

Het idee achter het stedenbouwkundigvoorstel was dat het paviljoen de markt in tweeën zou delen, waarbij twee delen  zouden ontstaan die ruim aan zouden voelen maar die wel meer eigen karakter op zouden leveren. Binnen de gedachte van het stedenbouwkundig plan zou het paviljoen terrassen boven maaiveld bevatten. Deze terrassen zouden dan uitzien over de marktactiviteiten die tweemaal per week het plein bezetten. René van Zuuk heeft deze terrassen als aanleiding genomen om het plein op te laten lopen zodat deze openbare ruimte zouden worden. De toegangen van de terrassen naar het gebouw worden gevormd door knippen in het oplopende vlak. Door deze opzet is een openbare tribune gevormd die niet alleen op marktdagen maar ook tijdens optredens gebruikt kan worden. Aan de zuidzijde loopt de tribune naar zijn hoogste punt. Daar vormt het gebouw een uitkraging over de hoofdtoegang tot de parkeergarage. Deze oplossing zorgt ervoor dat er nog tot diep in de parkeergarage daglicht binnendringt.

Om er voor te zorgen dat de knippen in het dak gemaakt zouden kunnen worden is het hele gebouw opgezet in een stalen raster met een afmeting van 4,2 bij 4,2 meter. Het raster valt hier samen met de entree waardoor deze extra benadrukt wordt en een nieuwe richting op het plein introduceert die de ruimte meer dynamisch maakt. Het originele plein dateert van de jaren zeventig, met haar bijbehorende koude en monotone architectuur. Het nieuwe stedenbouwkundig plan geeft het plein warmte met de keuze voor baksteen en  nieuwe bomen. Het nieuwe paviljoen is ontworpen om deze nieuwe richting kracht bij te zetten. Samen vormen ze een katalysator voor verdere vernieuwingen in het stadscentrum.

Houttoepassingen binnen het project
De volledige gevel is bekleed met hout evenals het dak dat beloopbaar is in de vorm van terrassen.

Motivatie
In Roosendaal wil men de Nieuwe Markt in het centrum van de stad autovrij maken door een enorme parkeergarage onder het gebied aan te leggen. De gemeentelijke prijsvraag voor de nieuwe inrichting van het plein, in feite het dek op de tweelaagse kelder, werd gewonnen door Quadrat Stedebouw en Landschap. Zij stelden voor om het plein te bestraten met bruine en rode stenen, om  vijftien bomen te laten planten, drie parkeergarageopgangen te maken en om een stadspaviljoen te plaatsen in de vorm van een ovaal. Het stadspaviljoen zal dienst doen als restaurant en lunchroom.

Het originele plein dateert van de jaren zeventig, en is omzoomd met de voor die tijd kenmerkende koude en monotone architectuur. Het nieuwe stedenbouwkundig plan geeft het plein warmte met de keuze voor baksteen en  nieuwe bomen. Het  paviljoen is ontworpen om deze nieuwe richting kracht bij te zetten. Samen vormen ze een katalysator voor verdere vernieuwingen in het stadscentrum.

De uitstraling die het paviljoen heeft gekregen wordt naast de vormgeving voornamelijk bepaald door de keuze van de gebruikte materialen. Om een warm gebaar te maken op het koud aanvoelend plein is gekozen voor een volledig houten afwerking. Zowel de omlopende gevel als het oplopende dakvlak zijn bekleed met hetzelfde duurzame  “Sucupira amarela”. De warme kleur van het hout zorgt voor een prettige beleving op het plein.

Achter het vlammende patroon op de gevel is duidelijk te zien hoe het gebruik van houten latten grote voordelen geeft bij het uitwerken van het concept waarbij het gehele gebouw zou worden bekleed met één materiaal. De mogelijkheid om  achter de latten diverse installaties en ramen weg te detailleren geven het paviljoen een sterk monolithisch beeld.

Al snel na de eerste schetsen is nagedacht over de maakbaarheid van de gevel. De omlopende gevel en het dakvlak zijn zeer moeilijk vooraf te produceren en we hebben daardoor ook gezocht naar een product dat goed en handzaam op de bouw te verwerken is. Een product als hout geeft de aannemer de mogelijkheid om in het werk een zeer hoge mate van precisie te bereiken. Het uiteindelijke resultaat toont  dan ook het vakmanschap van de aannemer en de timmerlieden.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
René van Zuuk Architekten BV is een architectenbureau dat zich voornamelijk bezighoudt met het ontwerpen van speciale projecten als paviljoens, musea en sportaccomodaties.

Website: www.renevanzuuk.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes